Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A lovak fontosabbak, mint a magyar adfizetők?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mindenki megnyugodhat, ha nem is idén, de jövőre el fog készülni a kisvárdai lówellness, amire már oly sok magyar adófizető vár. A 2,2 milliárd forint közpénzből épülő komplexumban azonban a tervek ellenére sem lesz termálvíz, ezért a wellness nem annyira elképzelhető. De hát nem is ez a fontos, hanem az, hogy a sérült lovak végre megfelelő ellátást kaphatnak majd. De viccet félretéve, én aztán nagy állatbarát vagyok, viszont nem gondolom, hogy most pont erre lenne szüksége ennek az országnak. Magánpénzből persze építsenek, amit csak akarnak, de az adófizetők pénzéből ne ló wellnesst építsenek akkor, amikor sokan még rehabilitációra sem juthatnak el, mert annyira hosszúak a várólisták. Ha az embereket sem képesek kezelni, akkor miért pont egy lovak kezelésére alkalmas központon dolgoznak?

Milyen ország az, ahol a lovak fontosabbak, mint az emberek? És itt nem arról van szó, hogy a sérült lovak ne kapjanak ellátást, nyilván nekik is jár ez, de ha versenylovakról van szó – márpedig gondolom, erről van szó -, akkor úgy vélem a tulajdonosaiknak lenne pénze arra, hogy megoldják a lovaik rehabilitációját. Egy ilyen állat százezreket, sőt akár milliókat is érhet a tartóiknak, ezért sokan nem sajnálják a pénzt arra, hogy a legjobb ellátást kapják. Az viszont elfogadhatatlan, hogy egy ilyen központot közpénzből húzzanak fel akkor, amikor az emberek ellátása sem megoldott, annak ellenére sem, hogy befizetik a járulékot, amiért megfelelő orvosi ellátás járna.

Magyarországnak egy olyan kormánya van, amely mindenkivel jobban törődik, mint a saját állampolgáraival. Épülnek a senkinek sem kellő stadionok, és a megépülés után üresen kongó templomok ezer milliárdokból, de arra már nem fordítanak pénzt, hogy csökkentsék a várólistákat, megfelelő berendezéseket szerezzenek a kórházakba, vagy a fizetések megemelésével elérjék, hogy ne legyen orvos és ápolóhiány. És itt még csak az orvosi ellátásról van szó, a megelőzés ugyanilyen fontos lenne, mint ahogy a szociális ellátórendszer helyrehozása is. De ez nyilván ezer milliárdokba kerülne és végső soron a kormánynak nem térülne meg, hiszen az emberek jóléte őket nem érdekli, sosem érdekelte. Nyilván ez a ló wellness központ is valamely NER-es zsebét fogja kitömni, a többi nem számít.

A kisvárdai létesítmény megvalósulása 2017 év végén kapott költségvetési forrást, a kedvezményezett pedig sokáig a sportágért felelős szakszövetség, a Magyar Lovassport Szövetség volt. Másfél évvel később aztán a támogatás kedvezményezettjeként egy magánalapítányhoz tartozó céget, a Kárpát-medencei Lovas Akadémia Kft.-t jelölte ki a kormány. A céget alig egy évvel a rendelet megjelenése előtt alapította a Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület, a Kft. ügyvezetője az a Juhász Péter lett, aki egyben az alapító alapítvány elnöke is. 

Itt tehát megint a közvagyon szétlopásáról van szó, ami már lassan fel sem tűnik az embereknek. Hisz csak 2,2 milliárd forint megy valaki zsebébe, ami korábban még lehet, hogy felháborított volna sokakat, de mióta Mészáros ennyit pár nap alatt bezsebel, ez már meg sem kottyan a társadalomnak. A nyíltszíni korrupció elfogadottá vált, az emberek többsége pedig már csak legyint erre az egészre. Nyilván nem fogja egyetlen hatóság sem megvizsgálni a dolgot, ezért még ha egyértelműnek is tűnik a visszaélés, a központ meg fog épülni, a 2,2 milliárd forint pedig el fog tűnni. És ekkor még azt feltételezzük, hogy nem fog emelkedni a beruházás ára, hiszen könnyen elképzelhető, mivel az alapanyagok ára folyamatosan növekszik.

A magyarok többsége már csak bután nézi, ahogy ellopják az általa befizetett adókat, miközben a közszolgáltatások színvonala egyre romlik. Nincs pénz a legalapvetőbb ellátásokra, de arra van, hogy haverok milliárdokból építsenek fel ló rehabilitációs központot. Egyszerűen tehetetlenek vagyunk, legalábbis addig, ameddig ez a kormány van hatalmon. Ameddig Orbán a miniszterek elnöke, addig stadionok, templomok és ló wellness központok fognak épülni, miközben a kórházak lerohadnak, az iskolák színvonala tovább esik, a szociális háló pedig megszűnik létezni. Onnan veszik el a pénzt, ahol arra a legnagyobb szükség lenne, amivel olyan károkat okoznak, amelyeket évtizedek alatt lehet majd csak helyretenni.

A kisvárdai ló wellness is egy tökéletes mementója lesz ennek a rendszernek, a sok stadion mellett. Kérdés, hogy valaha is képesek lesznek-e a települések önkormányzatai kitermelni a fenntartáshoz szükséges költségeket, vagy idővel szépen benövi majd a gaz az összes ilyen beruházást. Félő, hogy sok más diktatúrához hasonlóan egy olyan országot hagynak az utókorra, ahol minden bokorban omladozó épületek fognak majd mindannyiunkat emlékeztetni az Orbán-rendszerre. Ez viszont jó lehet majd arra, hogy sose felejtsük el, hogy miért is nem kaphat egyetlen párt sem újra kétharmadot. Sokan emlékezni fogunk ezekre az évekre és remélhetőleg örökre megtanuljuk, hogy mi az, amitől óvakodni kell.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.