Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Péter, ez ismét kegyetlenül gyenge teljesítmény volt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A BBC interjút készített Szijjártó Péterrel, amely ismét jó hírünket vitte a világban, ugyanis a külügyminiszter képtelen volt érdemben válaszolni a feltett kérdésekre. Álhírekről, hisztériáról beszélt és egyszerűen meg sem próbálta alátámasztani azt, amit állít. Ez persze nem meglepő, hiszen a kormány álláspontja igen sok kérdésben védhetetlen, a BBC pedig egy olyan csatorna, amely valódi kérdésekkel provokál, tehát előrelátható volt ennek az egésznek a végeredménye. Sok kérdés hangzott el, ezért most csak egy párat emelnék ki ezek közül, pontosabban Szijjártó „válaszait”, amik szerintem egy duzzogó gyermek stílusát idézik.

Tulajdonképpen folyamatos támadás alatt állunk, hiszen bármilyen döntést hozunk, az európai intézmények megtalálják a módját annak, hogy nyomást gyakoroljanak ránk, és megpróbálnak megzsarolni bennünket annak érdekében, hogy megváltoztassuk a döntéseinket és ne használjuk ki a nemzeti kompetenciák adta lehetőségeket.

Miről beszél ez a szerencsétlen? A magyar kormány az, amely támadást intézett a demokrácia és a jogállam ellen, amely támadás eredményes is volt. Az unió nem tesz mást, mint kiáll az uniós jogokért és felelősségre vonja mindazokat, akik ezekkel szembemennek; jelen esetben a magyar kormányt. Értem én, hogy ez nem tetszik a mindenen is parancsra felháborodó Szijjártónak, de mint magyar állampolgár én egyáltalán nem érzem úgy, hogy a magyar kormány az én érdekeimet képviselné, ellentétben az unióval. A büdös franc sem zsarol senkit, pláne nem a magyarokat, itt nem többről van szó, mint hogy az uniónak végre elege lett Orbánból és ezt a tudomására kívánja hozni. Persze a kormány megpróbálkozhat a védekezéssel, de mivel ők is tudják pontosan, hogy leépítették a jogállamot – még akkor is, ha azt állítják, ez nem is egy körülhatárolható állapot -, ezért nem maradt más védekezési mód számukra, mint hogy támadással vádolják az uniót.

De haladjunk is tovább, hiszen voltak még érdekes pontjai a beszélgetésnek.

Mi egy konzervatív, kereszténydemokrata, hazafias kormány vagyunk, rendkívül stabil parlamenti és társadalmi háttérrel, ami nagyon csekély, nagyon kis lehetőséget biztosít az ország ügyeibe történő külső beavatkozásra, és szerintem ez a legnagyobb problémája azoknak, akik bennünket támadnak. Mindig örömmel megvitatjuk a konkrét problémákat kérdésről kérdésre, illetve szabályról szabályra haladva. Készen állunk a vitára, a párbeszédre, de csupán előítéletek alapján teljesen értelmetlen vitatkozni.

Szijjártó szerint a kormánynak stabil társadalmi háttere van, ami már csak azért is érdekes, mert ha az ember megnézi a jelenlegi állapotokat az országban, akkor ennek ellenkezője látszik kirajzolódni. Eddig az volt a „szerencséjük”, hogy velük szemben egyetlen valóban jelentős párt sem volt a választásokon, ezért a szavazók egyharmadának szavazata is elég volt ahhoz, hogy kétharmados győzelmet hirdessenek. A gond csak az, hogy jelenleg több bizonytalan szavazó van, mint amennyi szavazóval a Fidesz rendelkezik, tehát csak vitatkozni lehet azzal a kijelentéssel, miszerint stabil társadalmi háttérrel rendelkeznének. Lehet persze, hogy ezt a látszatot keltik, de ez többé már nem igaz.

Egyre nagyobb a felháborodás országszerte, hiszen több olyan ügy is összecsúszott most, amelyek egyenként is jelentősek lennének, de együtt olyan rombolást okoztak, amelyből igen nehéz lesz majd felállnia a Fidesznek. Millióknak van elegük a NER-elitből, az ország kisajátításából, a közpénzek szétlopásából és az ország kiárusításából. Már nem tudják visszavonni a döntéseiket, azok következményeit kénytelenek lesznek elfogadni, még ha fájni is fog nekik. Na de ez csak a kijelentés egyik fele volt, Szijjártó később ugyanis elmondta, hogy készen állnak a vitára, a párbeszédre. Ezt úgy mondta el, hogy pontosan tudja, a kormány tagjai gyáva, gerinctelen szolgák, akik még az újságírók elől is menekülnek. Orbán Viktor nem mer vitára kiállni senkivel, mint ahogy a parlamentben is valódi válaszok helyett hazudnak és vicceskednek. Ez a kormány mindennél jobban tart a párbeszédtől és vitától, hiszen ahhoz, hogy ezek természetesnek hassanak az kellene, hogy ne hazudjanak.

A beszélgetésben felmerült, hogy a Freedom House szerint  Magyarországra már nem lehet teljes körűen szabad demokráciaként tekinteni, egyik legnagyobb aggodalmuk pedig a sajtószabadság, mivel a média 80 százaléka valamilyen módon szorosan kötődik, illetve kapcsolódik a kormánypárthoz és a miniszterelnökhöz. Szijjártó válasza szerint nem érdekli a Freedom House jelentése, mert „komolytalan, amit tesznek”, álhírnek nevezte, hogy a sajtó 80 százaléka köthető a kormánypárthoz.

Ez lenne a párbeszéd vagy vita? Komolytalan álhír, ezért egyszerűen nem érdekli a valóság? Ez olyannyira gyenge, gyermeteg és ócska „védekezés”, hogy még Szijjártótól is ciki. Európa egyre inkább mondja ki a véleményét arról, hogy mit is gondol a magyar demokráciának hazudott diktatúráról. Szervezetek, különböző hatóságok és intézmények mutatnak rá a valóságra, ami fáj a kormánynak, mégis képtelen arra, hogy valódi érvelést produkáljon. Legközelebb Szijjártó próbáljon meg legalább felkészülni a beszélgetésre, hiszen a BBC nem az M1, amely a kormány előre elküldött kérdéseit olvassa fel a behívott vendégeknek. Bár kérdés, hogy képes lenne-e egyáltalán az értelmes vitára Szijjártó, hiszen ő nem a kormány véleményét képviseli, hanem papagájszerűen elismétli azt, amit tollba mondtak neki.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.