Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Ordítok Blog


Elengedték. Most zuhan. Zuhan és ordít

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Igazából lassan kezdhetünk hozzászokni, hogy bátor államférfiúink (vicceltem) külföldről üzengetnek haza. Orbánnak eleve szokása Erdélyből meghirdetni a magyar jövőt, márpedig ameddig a békemenet vissza nem foglalja, Erdély Romániában van. De Brüsszelből is szokott szép szavakat küldeni, leginkább magyar újságírókkal nem szeret szóba állni. Mármint újságírókkal, nem udvari dalnokokkal és mikrofonállványokkal.

Most a főnöke példáját követve Szijjártónak az jutott eszébe, hogy kicsit megfenyegeti az ország lakóit. Nem nagyon, csak olyan visszafogottan fideszes módon. Nem mániám komplett MTI híreket bepakolászni, de most kivételt kell tennem, mert csak úgy lesz érthető a dolog:

Az álhírek gyártói és terjesztői személyesen lesznek felelősek azokért az esetleges halálesetekért és gazdasági károkért, amelyeket a koronavírus-járvány fenyegető negyedik hulláma okozhat – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külkereskedelmi miniszter kedden a közép-csehországi Melníkben öt közép-európai ország külügyminisztereinek találkozója után.

Szijjártó Péter az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány fenyegető negyedik hulláma legyőzésének a kulcsa a minél magasabb átoltottság.

Mint megjegyezte Magyarországon a világjárvány harmadik hullámát sikerült letörni egy európai méretben is magas átoltottsági aránnyal, de Nyugatról rossz, aggodalomra okot adó hírek érkeznek, ezért óvatosságra van szükség, mert a járvány még nem ért véget.

„Mindazok, akik a tudományos közösség által elfogadott oltáspárti álláspontot gyengítő álhíreket gyártanak, mindazok, akik oltásellenes propagandát folytatnak, személyesen lesznek felelősek az esetleges halálesetekért és a gazdasági kárért, amit az esetleges korlátozó intézkedések hozhatnak a negyedik járványhullámban” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

„Mindenkit arra kérek, aki még azon gondolkodik, hogy valamiféle álhírek gyártásával vagy propagandával gyengítse az oltási kedvet, legyen nagyon óvatos, mert őket mind egytől egyig személyes felelősség fogja terhelni az esetleges halálesetekért és az esetleges károkért” – jegyezte meg a miniszter.

A melníki találkozón résztvevő cseh, osztrák, magyar, szlovén és szlovák külügyminiszter megállapodott abban, hogy a koordinációs csoportot hoznak létre járvány-elleni küzdelem, intézkedések összehangolására. (MTI)

Először is fel nem foghatom, mi a cakkos franc köze van egyrészt a külügyminiszternek a járványhoz, másrészt ki fogja eldönteni, hogy mi az álhír, harmadrészt miért Csehországból üzenget, negyedrészt egészen konkrétan kit fenyeget és mivel. Néhány elvetemült hülyét leszámítva szerintem eddig sem gyártott és terjesztett senki oltásellenes propagandát ebben az országban.

Netán arról van szó, hogy elég sok információ kerül napvilágra a kínai oltás középtávú hatékonyságával és az időseknél kérdéses ellenanyag-termeléssel kapcsolatban? Jó, ezt tényleg egészen balfaszul sikerült megfogalmaznom, átkonvertálom érthetőbbre: fosni tetszenek a kínai oltás miatt? Szóltak az elvtársak, hogy nem örülnek, amiért nem csupa szép és jó dolgokat mondunk róla? Hát pedig semmi mást nem kellene tenni, mint befejezni a hazudozást. Mint tudjuk, a védőoltás nem vicc, de nem is politikai eszköz. A kínai oltás nem veszélyes és hatékony is, de távolról sem annyira, mint a többi. Ennek nem az a megoldása, hogy azt kell hazudni, hogy de igen, pont annyira hatékony, hanem az, hogy akinél gyenge az immunválasz – vagy ki sem alakul -, annak kell biztosítani megfelelő utánoltást. És be kell ismerni, ha ez a kínai vakcina nem teljesít olyan jól, mint a többi. A semminél sokkal jobb, legfeljebb jobban észen kell lenni vele. Nem túl bonyolult feladat. Az mondjuk kétségtelenül felmerül kérdésként, hogy mi a bánatnak kellett a többi oltásnál sokkal drágábban megvásárolni ezt az elavult technológiájú, sokkal kevésbé jó, ellenben bődületesen drága oltást, aminek ráadásul a dokumentációja meg sem volt. Annyit lehetett tudni az elején, hogy időseknek nem ajánlott, a kínaiak nem is oltották vele az időseket, a magyar kormány viszont igen. Most pedig az van, hogy sokan rájöttek erre, ráadásul sok ország el sem fogadja ezt az oltást a beutazáshoz. Magyarul a kormány átverte az embereket, nem igazán akarózott elismerni, hogy gyengébb a vakcina hatásfoka, ebből botrány lett és sokakat érdekel, melyik nertárs gazdagodott az oltás megvásárlásával. Ha ez a baja Szijjártónak, azt megértem. Csakhogy aki a kormány felelősségét feszegeti, az nem oltásellenes, hanem korrupcióellenes. Nem az emberek ellen van, hanem éppen az érdekeiket védi. Ami pont nem egyezik a kormány érdekeivel (ahogy eddig sem, más ügyekben sem), de biztosan nem jogosítja fel egyik fideszest sem, hogy fenyegető nyilatkozatokat tegyen.

Jó, persze lehet keménykedni is, nem kerül az semmibe. Szijjártónak legalábbis. A baráti pártmédia meg majd jól megírja, hogy a rohadék ellenzék oltásellenes. Eddig is megírták. És? Ez megoldott bármit? Ja, hogy választási kampány-üzemmódra tetszett már kapcsolni? Azt lehet simán, de azért csak óvatosan. Sok idő van még tavaszig, a már meg is indított propagandakampány nem tart ki addig. Gagyi az egész elképzelés, hogy megpróbálják megtámadni az ellenzéki politikusokat és azt hazudják, oltásellenesek. Erre számtalan példa van, itt az egyik. Ha jól értem Szijjártó hőbörgését, akkora szarban van a Fidesz, hogy kénytelen ilyen eszközökhöz nyúlni. Jó, értem én. Túlságosan összejöttek a dolgok. Orbán súlyvesztése az Unióban, a kikényszerített kilépés a néppártból, a Szájer-ügy, a számtalan korrupciós botrány, melyek újra és újra előkerülnek, az elcseszett járványkezelés és 30 ezer ember halála, a lélegeztetőgépek és az oltások körül felmerülő kérdések, amit szerettek volna az utolsó pillanatban homofób elemekkel dúsított pedofilellenes törvénnyel elfedni. Az lehetett a cél, hogy inkább erre figyeljen a közvélemény, mert kevésbé veszélyes a Fideszre, de túlságosan jól sikerült, egész Európa felfigyelt és felháborodott. Szorosan ezután – de inkább ezzel párhuzamosan – robbant a lehallgatási botrány, de már jött is a következő csapás, úgy néz ki, nem mostanában érkezik a várva-várt támogatás az Uniótól.

Túl sok ez és túlságosan közel van a választás, amit nem veszíthet el a kormánypárt. Nekifogtak hát fenyegetőzni. A gond csak az, hogy eddig is csinálták, már megszoktuk. Orbán harcostársai elfogytak (vagy megbuktak), az uniós támogatói elengedték a kezét, túl sok volt a korrupció, túl sok a kínabarátság, túl sok diktatúrát hozott be az Unióba erős vállán a kocafocista, túl sok uniós érdeket sértett. Elengedték. Most zuhan. Zuhan és ordít. Üzenget. Fél. Mind félnek, akik részesei voltak a disznóságoknak. Rengeteg a veszítenivalójuk. A legijesztőbb az egészben: nekünk már nincs mit veszíteni. Megkezdődött az utolsó felvonás.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.