Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A sajtószabadságot az újságosbódéknál hajkurászó bátor utcai harcos öt napja lapít, mintha semmi nem történt volna

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hát valóban nem volt könnyű az előttünk álló elmúlt időszak, aki nem dolgozik, annak nem lesz szállodalánca, de mindennek van vége, már ha feltéve, ha hogy elkezdődött. Bödőcs Tibor húsba vágó Mészáros-monológjának lírai mélységű gondolataival kívánok lehallgatásmentes jó reggelt mindenkinek!

Az a helyzet, hogy hiába keltem ma is korán, hiába múlt el 8 óra, sehol egy kastély. Bezzeg a mi büszkeségünk, minden bátorak példaképe, a mi univerzális milliárdos gázszerelőnk már a Covid-tesztelési üzletágba is beette magát, és abban is sikeres. A Fájdalom Ambulancia nevű, általa negyedrészben tulajdonolt cég az előző évhez képest ötszörösére növelte bevételét, így a mi drága Lölőnk ezen is keresett 30 milliót, pár napi zsebpénznek megteszi a csilliárdos közbeszerzésekből lehulló összegek mellé. Nem akarok elveszni a részletekben, de ebben nem csak az a hír, hogy ez a félművelt zseni tényleg mindenhez ért, amiben pénz van, hanem hogy míg más rothadó helyeken (például Angliában) a kevésbé tehetséges mezei adófizető polgár heti két ingyenes koronavírus-tesztre jogosult, addig a világjárványt mindenki másnál sikeresebben kezelő Magyarországon virágzik a Covid-biznisz, egy rakás szűrőállomás nőtt ki a semmiből, ahol jó pénzért, 10-30 ezer forintért lehet különböző teszteket csináltatni. Mert nekünk fussa rá, mi ennyivel is előrébb vagyunk a haldokló Nyugattal szemben.

Úgyhogy igen, Bödőcs mester korábbi szavaira támaszkodva ki tudom jelenteni, hogy ha nem kellene röhögnöm, már napok óta sírnÁk. Mert azért van valami önmagán túlmutatóan közröhejes abban, hogy miközben a szolgái és alattvalói saját magukból és egymásból hülyét csinálva tagadják vagy elcsépelt, semmitmondó, esetenként bizonyíthatóan hazug kinyilatkoztatások kíséretében igyekeznek levakarni magukról a szárnyas lóról (Pegasus) elnevezett kémszoftverhez köthető, aggasztó magyar szálakkal is átszőtt világbotrányt (amely megfigyelési mizéria célpontjai közt már három államelnök, tíz miniszterelnök és egy király is felsejlik), őfényessége ötödik napja lapít. Pontosabban a közösségi oldala tanúsága szerint öt napja áll a Vár fokán Szőke Sziklával, és fújja a hajukat rendületlenül a szél.

Holott az ember azt gondolná, hogy ez egy olyan helyzet, amikor elsősorban a kormányon lévők érdeke lenne az – még ha a Fideszről is van szó -, hogy mielőbb válaszokat adjanak a történtekre, hogy tisztázzák a helyzetet és saját magukat, és hát a fideszes állam és a fideszes kormány képviseletében ezt a mindenható államvezetőtől várnánk, aki más körülmények között igen gyakran nyúl a Facebookhoz, aki például a tomboló járvány idején is minden közérdekű bejelentés miatt Facebookot ragadott ahelyett, hogy a 120 milliárdos közmédiából üzengetett volna.

Szóval az ember azt gondolná, hogy egy ilyen kínos, bűzös helyzetben még a Fidesznek is az volna a minimum érdeke, hogy vállalják az illetékes parlamenti bizottság előtti megjelenést, és sima tagadás, mellédumálás, meg annak ismételgetése helyett, hogy mi semmiről nem tudunk semmit, vagy mi semmit nem vásároltunk (Gulyás Gergely személyesen nem vásárolt semmit, höhö), vagy mi semmiben nem vagyunk érintettek, vagy a magyar titkosszolgálatok a hatályos törvények szerint végzik a munkájukat, ami fölött van megfelelő jogi és civil kontroll (megalófaszt), és különben is mindenkinek be kell tartania a törvényeket, stb., meg kellene tudni érdemben cáfolni a felmerült vádakat. Ha nem a kormány utasítására hallgatták le azokat a jogkövető magyar állampolgárokat, akiknek a neve felmerült a Direkt36 és további 16 nemzetközi szerkesztőség oknyomozásában, akkor elő kellene állni azzal, hogy ki hibázott, hol hibázott (már ha ez egyáltalán hibának minősül és nem bűncselekménynek), ki lesz felelősségre vonva mikor. De nem ez van, szó nincs erről, ehelyett:

  • Gulyás Gergelyek és Orbán Balázsok kenegetik a szekunder szégyennel rokon produkciók révén a fekáliát;
  • a Varga nevű igazságügyi miniszter két kényszeredett, arcpirítóan cinikus kurta megszólaláson kívül nemhogy a lemondását nem fontolgatja, de messziről, kínosan kerüli a témát, noha ő is a Facebook-huszárkodás nagymestere;
  • az olajszőkített belügyminiszter közéleti elfoglaltságai miatt nem ér rá tisztázó interjúkat adni;
  • az adatvédelmi hatóság elnöke, bizonyos Péterfalvi Attila jól megérdemelt pihenőszabadságát tölti, úgyhogy  hiába érkezett több beadvány is a sóhivatalához a Pegasus-üggyel kapcsolatban, majd két hét múlva dönt egy esetleges vizsgálat megindításáról (ha lesz kedve, meg ha engedik neki, teszem hozzá), de ha véletlenül indul is vizsgálat, jó eséllyel csak a 2022-es választás után tudjuk meg az eredményét;
  • és hát végül, de nem utolsó sorban a sajtószabadságot az újságosbódéknál hajkurászó bátor utcai harcos öt napja sunyít, lapít, menekül, mintha semmi nem történt volna.

Közben – és a sírva röhögés elsősorban ennek szól – a pártállami médiamocsár tényleg minden idők legnyomorúságosabb oknyomozásával próbálja elmaszatolni ezt az egész Pegasus-botrányt, az eredmény meg annyira siralmas lett, hogy az ember szégyenében tényleg elsüllyedne. Az a kínkeserves, izzadságszagú vergődés, az a cirkuszba illő felhajtás, amivel egy Anonymous maszkos szerencsétlen két napi fenyegetőző bohóckodását bevetve ígérgették egy ellenzéki politikus lebuktatását, egyszerűen minősíthetetlen. Összeszedtek néhány mindenki számára elérhető nyilvános adatot, aztán a létező legamatőrebb módon kiolvasták belőlük az alternatív valóságot, majd az Anonymous maszkba öltözött motoros futárral elszállították a munka gyümölcsét a pártállam névtelen oknyomozó portáljához (amelyet ráadásul egy hivatásos álhírterjesztő üzemeltet), és hírül adták: Cseh Katalin momentumos európai parlamenti képviselőhöz köthető cégek 4,8 milliárd forint uniós támogatást kaptak 2004 óta. Vagyis a Fidesz tehetséges csahosai konkrétan lelepleztek egy ipari parkot. Még konkrétabban: összeadták az ugyanabba az ipari parkba bejegyzett összes cég és vállalkozás által elnyert uniós támogatást, ahol az a nyomda is működik, amit a politikus édesapja alapított és vezetett korábban. Így jött ki az elborzasztó, közel 5 milliárd forintos összeg. Azon túl, hogy természetesen szó nincs ekkora összegről, nem teljesen világos, hogy mi a bűncselemény, amit lelepleztek? Az egy dolog, hogy kihez köthető a cég (azt nem tudom mondjuk, hogy Cseh mikor volt kormányon, és mikor intézett a családi nyomdának uniós támogatásokat), a kérdés ugye az, hogy megtörténtek-e azok a fejlesztések, amire a pénzt kapta a cég, vagy nem történtek meg? Mert ha megtörténtek, akkor nincs ügy. Továbbá kérdés az, hogy akkor mit lepleztek le tulajdonképpen propagandistáék? Mit hánynak Cseh Katalin szemére? Ja, hogy Magyarországon uniós támogatásokat csak a hatalmon lévő dinasztia pereputtya és udvartartása nyerhet, mert azzal tizenkét éve semmi baj nincs? Az más. Akkor ideje volna törvénybe írni, nem?

Ez már semmit nem változtatna a virágzó magyar jogállam helyzetén. Merthogy miközben tehetségesék még egy tisztességes lejáratást sem tudnak összehozni, és még az úgynevezett oknyomozást is hazugságokkal kénytelenek felturbózni ahhoz, hogy megálljon valahogy a lábán, kijött az idei jogállamisági jelentés, amely korrupt elitről, aggasztó jogalkotásról és médiahelyzetről szól, és arról, hogy tavalyhoz képest nemhogy javult volna a helyzet, hanem. Változatlanul nem derítik fel a politikai-gazdasági összefonódásokat, a Médiatanács nem nevezhető függetlennek, a civil szervezeteket cseszegeti a kormány, a közigazgatás felsővezetésében burjánzik a klientelizmus, favoritizmus és nepotizmus. Mondják meg Vargáék Juditjának is, hogy ne hazudjon. Legalább olyan nyilvánvaló dolgokban, amelyek két perc alatt ellenőrizhetők. Varga Judit ugyanis azt állítja a jelentésre reagáló soros hisztijében, hogy

Újabban a gyermekvédelem miatt zsarolja Magyarországot a Bizottság! Nem lepődtünk meg: az Európai Bizottság legújabb jelentésének célkeresztjében a magyar gyermekvédelmi törvény áll. Magyarország most éppen amiatt nem jogállam szerintük, mert a legmagasabb szinten védjük a gyermekek és a szülők jogait. Az a bajuk, hogy nem engedünk LMBTQ-aktivistákat és semmilyen szexuális propagandát a magyar iskolákba és az óvodákba.

Ezzel szemben az igazság az, hogy a jogállamisági jelentésben egyetlen szóval nem említik a júniusban elfogadott homofóbtörvényt, helyette emlegetik a korrupciót, a médiahelyzet és az igazságszolgáltatás rothadását, valamint a Varga szerint nem létező jogállamiságot, a jogalkotás átláthatatlan és minősíthetetlen voltának kontextusában. Ezekről kellene beszélni, hiszen ha minden igaz, és Orbán már megint győzött, akkor az Európai Bizottság addig nem hagyja jóvá a helyreállítási tervet (2500 milliárd forint), ameddig a sufnijogász kormány nem hajt végre igazságügyi reformot – hogy ne merülhessen fel kétség az igazságszolgáltatás függetlenségével és politikai befolyástól való mentességével kapcsolatban -, illetve amíg nem ad megfelelő garanciákat arra, hogy a nemzeti hatóságok kivizsgálják az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt korrupciós ügyeket. Eddig működött a mellébeszélés, zsarolgatás, Brüsszel kék plakátokon való becsmérlése, a mindennek keresztbefekvés, a migránsozás, sorosozás, miegymásozás. De ebből nem lesz pénz, nem lesz helyreállítás.

Úgyhogy bele kéne húzni, 12 évnyi kommunikációs kormányzás helyett el kéne kezdeni úgy tenni, mintha valóban az Európai Unió tagjai lennénk, és nem csak alanyi jogaink, hanem kötelezettségeink is lennének. És elő kéne vakarni valamelyik sarokból a bátor kipcsak törzsfőnököt, aki öt napja bujdokol, és a minden irányból bűzlő szennyes kimosását a cselédeire bízta. Jó lenne tudni, hogy a hatalomban maradásért az sem drága neki, hogy az országot megillető ezermilliárdokról lemondjon?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.