Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A magyar ember oltás nélkül is túléli a járványt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A magyar kormány a háziorvosokat már sokadszor nézi teljesen hülyének. Nem elég szerencsétleneknek, hogy a járvány miatt elképesztő munkavégzésre volt szükségük, de most még a kormány azt is kitalálta, hogy keressék fel azokat a 60 év feletti magyarokat, akik még nem kaptak oltást. Méghozzá személyesen kellene felkeresni őket, ami egyrészt teljesen értelmetlen, másrészt kivitelezhetetlen is, hiszen a háziorvosok nem pont arról híresek, hogy elképesztő mennyiségű szabadidővel rendelkeznének. De persze majd munka után fogják magukat, beülnek az autójukba – már ha rendelkeznek ilyennel – és körbejárják a praxisukat, házról házrva csengetve azok házaiba, akik az információk szerint legalább 60 évesek. Teljesen logikus, nemde?

Ezért is döntött a kormány úgy az operatív törzs javaslatára, hogy oltási akciót indít medikusok és medikák segítségével a háziorvosok akár személyesen is felkeresik azokat, akik 60 évnél idősebbek és még nem oltatták be magukat, továbbra is ők a legveszélyeztetebbek.

Kásler Miklós híresen nagy baromságokat képes kitalálni és vélhetően ez is vagy az ő, vagy Orbán fejéből pattanhatott ki, miután rádöbbentek arra, hogy borzasztóan lecsökkent az új oltásra jelentkezők száma. Miután már nincs szükség a védettségi igazolványra ahhoz, hogy különböző helyekre eljuthassanak az emberek, ezért sokan már nem is jelentkeznek oltásra, vagy nem mennek el a második dózis beadására. A magyar ember, mint oly sokszor a történelem során, ismét legyőzhetetlennek hiszi magát. Sokan úgy vannak vele, hogy ha eddig sem kapta el, akkor ezután sem fogja, meg amúgy is fiatal, egészséges, meg egyébként se mondja meg neki senki, hogy mit tegyen. Én magam is ismerek ilyen embereket, akik nem oltásellenesek, de nem látják értelmét annak, hogy beoltassák magukat.

Szerintük aki akarja, az oltassa be magát, de nekik ne legyen kötelező, hiszen még ha el is kapják, akkor sem lesz semmi bajuk, maximum folyni fog az orruk és köhögnek egy kicsit. És itt 30-as fiatalokról van szó, akik talán jobban képben vannak az oltásokkal kapcsolatban, mégis képtelen voltam őket meggyőzni, gondoljuk el, hogy mennyi esélye van egy háziorvosnak arra, hogy meggyőzzön egy idősebb embert arról, hogy a saját érdekében oltassa be magát? Aki hozzá szeretett volna jutni az oltáshoz, az véleményem – és több háziorvos véleménye – szerint megtehette. Az oltások száma nem azért csökkent le drasztikus mértékben, mert nem megfelelő a kormány kommunikációja, vagy nincs oltóanyag, hanem azért, mert a magyar ember jobban tudja. Nem véletlenül nálunk – illetve egész Kelet-Európában – fordult az elő igen sok esetben, hogy áll vagy orr alatt hordtuk azt a nyomorult maszkot.

A társadalomnak felelőssége van abban, hogy milyen az átoltottság, azt nem lehet csak és kizárólag a kormányra fogni. Mert nyilván szükség van tájékoztató kampányokra, de nem attól függ igazán az, hogy ki oltatja be magát. Itt Spanyolországban egyáltalán nem viszik túlzásba a tájékoztatást, az emberek mégis elmennek az oltásra. Az egészségügyben és szociális ellátásban dolgozók szinte 100 százaléka oltatta be magát, a 80 év fölöttiek szintén közel száz százaléka, most pedig a fiatalokon van a sor. A vírusadatokból is kiderül, hogy a mostani negyedik hullámban többségében fiatalok kapják el a vírust és kerülnek kórházba, idősek már alig-alig vannak a kórházakban.

Most jutottunk el odáig, hogy én is regisztrálhattam az oltásra és napokon belül megkapom az első adagomat. Az itt élő ismerőseim többsége is csak arra vár, hogy megkaphassa, ők nem ellenzik az egészet. Nem tudom, minek kell teljesülnie ahhoz, hogy az emberek megértsék, hogy az oltások nem veszélyesek – még ha nagyon ritkán elő is fordul súlyos reakció – és ahhoz, hogy végre legyőzhessük a koronavírust az kellene, hogy elérjük a nyájimmunitást. Tudom, ettől még nagyon messze vagyunk, mivel mindössze a fejlett országok kapnak elegendő oltóanyagot ahhoz, hogy ezt a célt még idén elérhessék, de ha már megkapjuk a lehetőséget arra, hogy védelmet kapjunk, akkor éljünk már vele, az isten szerelmére.

A háziorvosok elmondása szerint nem egyszer fordult már elő, hogy oltóanyagot dobtak ki a kukába, mivel nem találtak elegendő oltásra váró egyént, vagy visszamondták az időpontjukat. Lehet, hogy ez butácska párhuzam, de azért érdemes belegondolni abba, hogy ameddig mi itt az Európai Unióban borzasztóan szerencsések vagyunk és hetente több százezer adag oltóanyag érkezik, addig Afrikába vagy Ázsia egyes részeire egyetlen darab oltás sem érkezik. De mi ahelyett, hogy élnénk ezzel a lehetőséggel, inkább visszautasítjuk és kidobatjuk a mások számára életet jelentő oltóanyagot. Számomra ez akkor is elfogadhatatlan, ha azt közben elfogadom, hogy vannak olyanok, akik legyőzhetetlennek érzik magukat és nem kérik az oltást.

Ember nem lesz, aki ezt megcsinálja, nem is értem, hogy gondolták. Mi még most is kapjuk az oltási listát, van, akit már nyolcadszorra hívunk, és még mindig visszautasítja az oltást. Képzelje el, ahogy átnyálazom a listát, hogy melyik 60 év feletti nem oltatta be magát eddig, már ez másfél óra. Aztán beülök a kocsiba, és végigautókázom a praxisomat, mindenhová bemegyek 20 percet beszélgetni, győzködni az oltatlanokat, mindezt úgy, hogy lassan másfél éve győzködjük őket, hogy hanyagoljuk az orvos-beteg találkozókat a vírus miatt.

Ezek a sorok véleményem szerint tökéletesen összefoglalják azt, hogy mi is a probléma ezzel az egésszel. Aki nem kéri az oltást, az nem fogja megkapni. Pont. Csak aztán később ne siránkozzon, ha esetleg szövődmények lépnek fel nála, amelyek megelőzhetőek lettek volna, ha élnek a felkínált lehetőséggel és beoltatják magukat. Az Orbán által felvázolt cél – 7 millió beoltott – véleményem szerint egy örök álom marad, hiszen az emberek egyszerűen már nem érzik úgy, hogy bármi szükségük lenne az oltásra. Mi így csináljuk ezt a Kárpát-medencében, és kész. Szuverén ámde ostoba módon.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.