Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ahol Bayer Zsolt számít az újságírás etalonjának, ott sok remény már nincs

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Médiaszövetség is megszólalt a Dunantúli Napló egészen elképesztő cikkével kapcsolatban, amelynek a címe így hangzott: A gyerekeket sem kímélik már a homoszexuálisok. Az igen érdekes hangvételű cikkről beszámolt már a hazai sajtó nagy része, de a Médiaszövetség nem foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy megfelelőnek és tolerálhatónak gondolja-e a cikket, amelyről az egykori naplósok által alapított független Szabad Pécs szerzője „Fasiszta uszítók, ne aggódjatok! Bizonyos emberekre mindig van piaci igény  címmel írt publicisztikát. A Médiaszövetséget az a tény nem zaklatta fel, hogy a homoszexuálisokat lényegében ragadozóknak állították be, akik a gyermekeink megrontásán dolgoznak, az viszont már igen, hogy erről több újság is be mert számolni. Hogy akkor mégis mi volt a Médiaszövetség véleménye? Lássuk:

A közlemény szerint a szövetség élesen elítéli a liberális médiumok immár csúcsra járatott uszító, újságírókat megbélyegző, a másként gondolkodókat kirekesztő és fenyegető gyakorlatát. – Szervezetünk határozottan fellép a véleményszabadság érvényre jutása mellett, és visszautasítjuk az egyre erősödő véleményterrort és a másság – jelen esetben a konzervatív gondolkodás – ellehetetlenítésére tett folyamatos törekvéseket – írták, azt hangsúlyozva: egyre világosabb, újságírószakmáról ma már nehéz beszélni.

Kötelességünk emlékeztetni a liberális bérbloggereket arra, hogy még nem is olyan régen az újságírók már csak a kollegialitás okán sem szálltak bele páros lábbal másként gondolkodó kollégáikba, céljuk pedig nem a másik megbélyegzése és lejáratása, hanem a vélemények ütköztetése volt. Szomorúan tesszük hozzá, hogy nem is olyan régen még az újságok és internetes oldalak tájékoztatni, nem pedig a tényektől elrugaszkodva vádaskodni igyekeztek.

Ez nem vicc, a Médiaszövetség véresen komolyan ezt a közleményt bírta kiadni, ami olyan egyértelmű állásfoglalás a nemzeti propaganda mellett, mint annak a rendje. Ennél egyértelműbben nem is álhattak volna ki Orbán Viktor és bandája mellett, ez talán csak akkor lett volna lehetséges, ha végére odaírják, hogy éljen Orbán Viktor. Ez az intézmény kiáll a homofóbia mellett, és elítéli azokat, akik ez ellen felszólalnak. Tényleg egészen komolyan írják azt, hogy újságíró szakmáról ma már nem lehet beszélni, miközben pont a jobboldali, nettó kormánypropagandára átfazonírozott portálok azok, amelyek olyan színvonalú cikkeket posztolnak nap nap után, amelyek még egy önkormányzati lapba sem férhetnének be. De nálunk a gagyi lett a menő, az ócska, gyűlöletet szító, melegellenes cikkek váltak az etalonná, pont ezért ezek a cikkek minden gond nélkül közlésre fognak kerülni.

Aki pedig ezzel nem ért egyet, az egy liberális bérblogger, aki azt sem érti, mi az az újságírás, arról nem is beszélve, hogy milyen már az, hogy valaki a saját kollégájába száll bele. De az is igen vicces, hogy a Médiaszövetség szerint nem is olyan régen az újságok és az internetes oldalak még tájékoztatni, nem pedig a tényektől elrugaszkodva vádaskodni igyekeztek. Ezt tényleg teljesen komolyan leírják, mikor a köztévé a világ szégyenévé vált, a TV2 egy kizárólag lejáratásra létrehozott műsort sugároz Tények néven, nem is beszélve a hazai lapok többségéről, amelyeket nemzetinek hazudnak. A kormánypropaganda esetében teljességgel képtelenség tényekről beszélni, hiszen céljuk a lejáratás és a gyűlölet szítása, ami hozzátartozik a kormány kampányához.

Ezen médiumok simán kampánytevékenységet folytatnak, bármit is állítanak magukról. Mert lehet az ember konzervatív meg keresztény, de attól még nem kell átlátszó hazugságokat írni minden nap. Ha már elhatározták, hogy a kormánynak dolgoznak, akkor legalább megtehetnék azt, hogy olyan cikkeket írnak az ellenzékről, amelyek legalább igazak. Mert hát ott is vannak bőven kérdéses ügyek, de ahhoz újságírói munka kellene, a gyurcsányozás és sorosozás oda már egyáltalán nem elég. Nem is tudom, létezik-e egyáltalán olyan újságíró a nemzeti médiában, akinek a cikkeit komolyan lehet venni. Ott ugyanis, ahol Bayer Zsolt számít etalonnak, azért sok jóra nem lehet számítani.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség – ha már valami magyar, akkor nemzeti, nem? – egy olyan gittegylet, amely a sajátjait védi be a teljesen érthető és jogos bírálatokkal szemben. Ha valaki homofób lejárató cikket ír, akkor azért kapni fog, ez nem túl meglepő. Ugyanez történne nyugaton is, hiszen a kollegialitás nem terjed ki a gyűlöletbeszédre. Semelyik magát komolyan vevő újságíró nem fog kiállni olyan kollégájáért, aki elítél egy kisebbséget, tehát aki erre vár, az nem ismeri a szakmát. Tudom, hogy a keresztény, konzervatív jobboldalon akkor is kiállnak egymásért, ha teljesen elfogadhatatlan kijelentést tett az egyik fél, de őket kár és hiba újságíróknak nevezni. Idehaza nagyon felhigult a szakma, de ennek oka nem a liberális terror, hanem a kormánypropaganda folyamatos terjeszkedése és züllése. Elképesztő pénzeket öltek a propagandába Orbánék azért, hogy megpróbálják elnyomni a más véleményen lévőket, a tőlük független sajtót.

Ez azonban teljesen kizárt, hogy valaha is sikerülne nekik, hiszen a színvonalas írások továbbra is a kormánykritikus sajtóban jelennek meg, amit annak idején még maguk is elismertek. A pénz alapvetően nem elég ahhoz, hogy valaki jó újságot hozzon létre, hiszen egy jó újságíró nem adja el a gerincét, márpedig másként soha nem kerülhet be a kormánypropagandához. Pont ezért van a nemzeti oldal teli tehetségtelen firkászokkal, mert a szolgálat és a parancsok teljesítése egy előfeltétel. De azért remélem, örülnek a Médiaszövetségnél annak, hogy jól megvédték a saját homofób firkászukat, gratulálok is ehhez rögtön.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.