Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Vadászkiállításra van pénz, de az egészségügy javítására már hitelt kell felvenni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Európai Beruházási Bank (EIB) 146 millió eurót, mintegy 52 milliárd forintot biztosít a magyar egészségügy ellenállóképességének növelésére, a koronavírus elleni küzdelemben létfontosságú orvosi felszerelések beszerzésére – áll a HVG cikkében. Ezt nem ajándékba adta természetesen az EIB, hanem hitelről van szó. Olyan hitelről, ami kissé érthetetlen, hiszen hogy lehet az, hogy nem volt a költségvetésben pénz arra, hogy javítsák az egészségügyet? 52 milliárd forint kevesebb, mint amennyibe Semjén Zsolt vadászkiállítása fog kerülni, ami azért perspektívába helyezi a dolgokat. Ennyi pénzből csodát tenni nem lehet, pláne nem úgy, hogy ezt szétosztják a különböző intézmények között. Ezzel még csak a kórházi adósságokat sem tudják eltüntetni, tehát mégis mire lehet ez a hitel elég?

A közlemény szerint Varga azt mondta, hogy most már „Magyarország felkészült a járvány lehetséges negyedik hullámára”.

Vettünk 52 milliárdért szakápolókat? Jó tudni. Mert mint azt tudjuk, ágy van elegendő, lélegeztetőgép is, tehát akkor csak ember hiányzott, nemde? De viccet félretéve, érdekes, hogy egy vadászkiállítást simán megoldanak közpénzből, de az egészségügyre már nem futja, ahhoz hitel kell. Olyan hitel, amire Orbán annak idején még azt mondta, hogy nem kell nekünk, mert hát mi vagyunk Európa motorja. Ez volt az oka annak is, hogy nem vettünk fel több ezer milliárd forint kedvezményes uniós hitelt sem, amelyet az EU a Covid miatti gazdasági visszaesés enyhítésére adott volna. Mi nem kértük, mert Orbán így döntött és kész, de más hitelt most mégis felveszünk, hogy javítsuk az állítólagosan világszínvonalú egészségügyet.

Valaki érti ezt, de komolyan? Miről van itt szó lényegében? Talán csak nem arról, hogy ezek a pénzek nehezebben lophatók el, ezért az mehet az egészségügybe, a közpénzeket pedig olyan beruházásokra használják fel, ahol könnyen zsebre tehetik a költségvetés akár felét is, mivel magyar emberek pénzét költik és a magyar hatóságok kellene, hogy vizsgálják a beruházásokat. De mivel ezek a hatóságok Orbánt szolgálják ki, ezért erről szó sem lehet. Az uniós pénzek felhasználását viszont vizsgálhatja az EU, pont ezért nem nagyon szokása Orbánnak kérni, ha csak nem valami nagyobb problémáról van szó. Elviekben az államkassza kimerült, pont ezért is várnak most nagyon az uniós pénzek megérkezésére. Igen ám, csak azok a pénzek könnyen lehet, hogy még akár hetekig, hónapokig nem futnak be, mivel úgy tűnik, hogy az Európai Tanács nem elégedett az Orbánék által beadott tervvel.

Nem látják biztosítottnak azt, hogy nem fognak több ezer milliárd forintot szétlopni, ezzel megkárosítva az uniós és a magyar állampolgárokat egyaránt. De hát mi a probléma azzal, ha az EU egy ideig nem ad pénzt? Úgyis gyűlölni kell Brüsszelt, amely ránk akar erőszakolni mindent, ami csak lehetséges. Elvégre mi vagyunk Európa motorja, a magyar gazdaság közel egy évtizedig szárnyalt, az emberek jobban élnek, komolyabb megtakarításaik vannak. Tehát elviekben semmiféle problémát sem kellene, hogy jelentsen az, hogy az EU egy ideig nem küld pénzt Magyarországra. Mégis mindenki tudja pontosan, hogy ez egyáltalán nem igaz, ha nem érkeznek meg a várva várt pénzek hamarosan, akkor Orbán óriási gondba fog kerülni, amely a választások előtt akár még a végzetét is jelentheti.

Ahogy az EU felemelte Orbánt, úgy meg is buktathatja, noha nyilván végső soron csak is mi tehetjük ezt meg. De mivel Orbán az uniós forrásokból táplálja a maffiarendszert, ezért azok kiiktatása szükséges ahhoz, hogy a rendszer összeomolhasson. Nyilván teljesen nem lehet leállítani az uniós kifizetéseket, mivel nem a magyarokat szeretnék büntetni ezzel a döntéssel, hanem a kormányt, de akár pár hónap is elég lehet ahhoz, hogy térdre kényszerítsék Orbánt. Mert érkezhetnek ilyen kisebb 52 milliárdos hitelek, de nem ezekből a pénzekből szedi meg magát a NER, hanem a komolyabb beruházásokból, amelyekhez a legtöbb esetben komoly uniós forrásokat használnak fel.

Hogy mégis mi a tanulsága a történetnek? Van a jó és a rossz hitel, mint ahogy van a jó és a rossz Brüsszel is. Olyan ez, mint Soros György, akinek adományait szívesen fogadta annak idején Orbán, hiszen akkor még hasonlóan gondolkodtak elmondása szerint, ma már viszont gyűlöli őt. Brüsszelt is titokban szeretik akkor, amikor ezer milliárdok érkeznek hozzánk, amire felépíthetik a sikerkampányaikat, de gyűlölik akkor, amikor a pénzekért cserébe elvárná az EU, hogy a jogállamiság ne kerüljön veszélybe az országban. Ezt Orbán külső beavatkozásnak hazudja és arról beszél, hogy az EU beleszól a magyarok dolgába, figyelmen kívül hagyva a nemzetek szuverenitását. Csak hát ezek a támogatások nem ajándékok, ezekért valakik megdolgoztak, ezért elvárják, hogy ha már azt odaadják nekünk, akkor legalább megbizonyosodhatnak arról, hogy arra költi a kormány, amire az adófizetők szánták.

Orbán uniós pénzek nélkül egy senki lenne és abban is biztos vagyok, hogy már évek óta nem lenne hatalmon. Ezidáig vissza tudott élni az EU bürokráciájával és töketlenségével, de úgy tűnik, hogy a dolgok megváltoznak. Márpedig ha megváltoznak, akkor Orbán is elköszönhet, hiszen nem nagyon van már mihez alkalmazkodni, hiszen minden volt már Orbán, ami csak lehetett. Mostmár kénytelen beleállni a melegellenes, xenofób, gyűlöletkeltő kampányába és kénytelen  kivárni, hogy mi lesz annak az eredménye. Mi is kíváncsian várjuk a fejleményeket.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.