Május 1,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az a mesterterv, hogy a végén teljes elszegényedés legyen, kitörjön a forradalom és következzen a rendszerváltás?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,614,500 forint, még hiányzik 385,500 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt, kellemes izzadást, békés hőgutát mindenkinek! Szerintem szikrázva, dudálva érkezett meg a csúcsra Thürmer Gyula, a komplett MSZMP KB szellemi és erkölcsi örököse akkor, amikor interjút adott a KDNP méltán népszerű lapjának, a Vasárnap címűnek. Én ilyen vicces cikket nagyon régen olvastam utoljára, talán csak archívumokban, az sem kizárt, hogy abban is Thürmer nyilatkozott, csak akkor még valaki volt, most már nem annyira. De legalább próbálkozik. Arra gondoltam, igazán szép gesztus lenne a Fidesz részéről, ha az egyszemélyes Munkáspártot beemelné a kormánykoalíciónak nevezett egypártrendszerbe a mérhetetlen támogatottságú KDNP mellé, akkor máris hárompárti koalíció lenne. Nyehe. Nincs is annak párja, mint amikor az egykori MSZMP KB egykori kádere szidja a kereszténydemokraták háziújságjában a liberálisokat, és mindjárt fasizmusnak minősíti a liberalizmust. És persze azt is megtudhatjuk tőle, hogy a Nyugat hanyatlik, a kapitalizmus pedig már megint válságban van. Vannak az interjúban természetesen migránsok és genderek, minden, ami tartalmazza a szükséges hívószavakat, de becsúszott némi gikszer is, nekem ez a rész a kedvencem:

Bármilyen változás is történjen a jövőben, az Magyarországot is nyomban utoléri. A magyar ipar zöme külföldi befektetésekre épül, így a tulajdonos, ha érdeke úgy kívánja meg, pillanatok alatt összecsomagol, idehaza meg maradnak a munkanélküliek tömegei. Mindez végül az elszegényedéshez, forradalomhoz és rendszerváltáshoz vezethet.

Ezt mindjárt azután mondja Thürmer, hogy elmeséli, mekkora zseni Orbán, okosabb, mint az összes nyugati politikus együttvéve. Valaki esetleg szólhatna Thürmernek (nem tudom, hogy az úr nem sértő-e, elvtársazni pedig nem fogom), hogy a nagyonokos Orbán Viktor 12 éve uralkodik, ha a fejünkre szakad az olcsó magyar munkaerőre rátelepített összeszerelőipar, az Orbán bűne lesz. Az egyik a sokból. Hiszen minden figyelmeztetés és könyörgés ellenére, hogy a hazai ipart kellene erősíteni, nem a külföldit idehozni, ő ragaszkodik a nagymértékű kiszolgáltatottsághoz. Vagy direkt csinálja? Az a mesterterv, hogy a végén teljes elszegényedés legyen, kitörjön a forradalom és következzen a rendszerváltás? Ezt még érteném is, csak hát most ő a rendszer, akit a dühös tömegek leváltanak. Vagy már ki van jelölve az utód? Esetleg családtag? Bonyolult ez, mint maga az élet.

A szakszervezetek állítása szerint annak ellenére, hogy Orbán Viktor a saját szájával igért teljeskörű béremelést az állami szektorban, eddig 50 ezer állami alkalmazott maradt ki belőle. Vasutasok például nem kaptak. Hát szerintem simán meg lehet ezt csinálni. Mi a francnak kellene emelni a béreket? A magyar ember elmegy dolgozni bagóért is, ha csökkentik a fizetését, azt is elfogadja, ha netán majd neki kell fizetnie azért, hogy dolgozhasson, akkor azt is el fogja fogadni. Pénzt szórni senki nem szeret, a magyar kormány sem. Kell a zsozsó uradalomra, majorságra, hajócskára, repülőre, ami marad, azt szétterítik az egyházak, külhoni magyarok és külföldi gyártulajdonosok között. A magyar melós nem sztrájkol, mert elsőnek a szakszervezetet vette meg a kormány, meg amúgy sem, mert ahhoz össze kéne fogni és az veszélyes. A magyar ember nem áll fel és nem megy más pályára, mert ahhoz esetleg más szakmát kellene tanulni, más településre, pláne más országba költözni. Francfenét! Ő aztán egy lépést sem sehová, marad és időnként felsír. Aztán megnyugszik. Így megy ez minálunk.

Nem csak a vasutasok, a pedagógusok is hüppögnek a nyári táboroztatásért kapható busás nettó ezer forint alatti órabér miatt. De azért elfogadják, vállalják. Ebből is látszik – mondja az illetékes szakszervezetis -, milyen megalázó helyzetben vannak a pedagógusok. Aha. Az hol látszik? A táboroztatás még csak nem is kötelező. Ha ennyiért vállalják, önmagukat alázzák meg, nincs nekik szükségük külső segítségre. Ha nem vállalnák ennyiért, kénytelenek lennének bért emelni, de nincsen rá szükség, azt a kis hisztit sokkal olcsóbb végighallgatni, mint mélyebben a zsebbe nyúlni.

Skandináv országokban – igen, megint a finn példa – úgy van, hogy a legjobb pedagógusok küzdenek az állásokért, mert megbecsülik őket erkölcsileg is, anyagilag is. Az elégedett, jól képzett, elhivatott pedagógus pedig csodát tesz, megszeretteti a gyerekkel a tanulást. Ha a gyerek szeret tanulni, ha nem napi gyötrelem, hanem öröm a tudás megszerzése, akkor a végeredmény egy tanultabb, műveltebb, a világ dolgait jobban átlátó, bátrabban kezdeményező, öntudatos társadalom.

A spanyol egyetemeken rengetegen jelentkeznek nővérképzésre, az állami egészségügy pedig a legjobbakat válogatja ki. Ott nem hálóval kell fogni a diplomás nővéreket, mert sorban állnak, hogy bekerülhessenek az állami rendszerbe. Ugyanis megbecsülik és megfizetik őket. Nehéz bekerülni, pontozásos rendszer van. Ha éppen szükség van nővérre, mert szabadságolás vagy szülés miatt átmeneti üresedés van, tucatjával jelentkeznek helyettesítőnek, mert beleszámít a pontszámba, ahogy a külföldön végzett kórházi munka, a nyelvtudás, a minél több szakvizsga is. Így a legjobb, legmagasabban kvalifikált szakemberek kerülnek be az állami rendszerbe, akik elégedetten végzik a munkájukat, mert megfizetik őket, nincsenek túlhajtva és a nyugdíj is meglehetősen korrekt. A betegek pedig elégedettek, mert jól működik az állami egészségügy.

Ezt csak azért mondtam el, hogy lehessen látni: így is lehet. Meg úgy is, ahogy a magyar kormány csinálja, aminek az eredménye szar közoktatás, döglődő egészségügy, elégedetlen emberek és állandóan sírdogáló, alulfizetett munkavállalók. Biztos jó ez nekünk, ha ennyire ragaszkodik hozzá mindenki.

Én most vidám napot kívánok mindenkinek, mi hamarosan jövünk az első beszólással.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.