Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Amikor már egy külföldi is pontosan tudja, hogy mi történhet, ha Budapesten elővesz egy szivárványos zászlót

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tegnap teljesen véletlenül összefutottam egy holland sráccal, akivel valamiért fociról kezdtünk el beszélgetni. Ebben semmi érdekes sem lett volna, de egyszercsak elmondta, hogy a Csehország-Hollandia mérkőzésen ő is jelen volt a Puskás Ferenc stadionban, és szolidaritásból vitt magával egy szivárványos zászlót. Igen ám, de pontosan tudta, hogy azt a stadionon kívül veszélyes elővennie, mert elmondása szerint ott nincsenek kamerák, bármi megtörténhet. Emiatt úgy döntött, hogy csak a stadion hollandokkal teli részén fogja azt elővenni, hiszen akkor nem eshet bántódása. Nem is érte semmiféle atrocitás, azonban amikor elővette a zászlót, egy előtte lévő szurkolótársa elmondta, hogy ő elkövette azt a hibát, hogy a stadionon kívül már lobogtatta a zászlót, amiért elmondása szerint a rendőrség egy furgonban több órán keresztül hallgatta őt ki, majd elengedte. Azt is mondta továbbá, hogy nem ő volt az egyetlen, aki pórul járt.

Nem ismerem ugyan a srácot túlzottan, most találkoztunk először, de úgy vélem, hogy semmi oka nem volt arra, hogy hazudjon. Olyan volt Magyarországról hallani, mintha valami keleti diktatúra lett volna. Egyszerűen felfoghatatlan az, hogy egy évtized alatt a demokrácia kezdeményeit teljesen lerombolva oda jutottunk, hogy lassan már nem lesz különbség Budapest és Moszkva között. Egy nyugatról érkező fiatal tudja, hogy bántódása eshet, ha elő meri venni a szivárványos zászlót Budapest utcáin. Számomra ez szinte felfoghatatlan, nehéz megemésztenem, hogy ide jutott Magyarország. Egyre több beszélgetésben kerül elő a magyar politika, aminek oka egyedül Orbán Viktor. Mindenkitől csak azt hallom, hogy mennyire felfoghatatlan az, amit ez a kormány művel.

Mivé lettünk 10 év alatt? Miért volt igény arra, hogy ebbe az irányba induljunk el? Ennyire vágyunk arra, hogy egy teljhatalmú vezető döntsön az életünkről? Fájdalmas átélni azt, hogy ideológiailag lassan, de biztosan szakadunk le Európáról és egy olyan táborhoz csatlakozunk, amelynek én nem szeretnék a tagja lenni. De nem hiszem, hogy ezzel egyedül lennék és hiszem, hogy pont ezért ennek az útnak egyszercsak vége lesz. Mert felnőtt már egy olyan generáció, amely megérti, hogy mi a demokrácia, ők nem éltek Kádár alatt és azzal is tisztában vannak, hogy hogyan kellene működnie egy demokráciának. Nyilván nem csak ők tudják ezt, minden korcsoportban vannak olyanok, akik demokrácia-pártiak és mindig is kiálltak az Orbán-kormány ellen, viszont az ország jövőjét a fiatalok jelentik, ezért fontos az, hogy milyen eszméket vallanak.

Ezt Orbán is pontosan tudja, pont ezért züllesztette le az oktatást. Nem akar gondolkodni képes fiatalokat látni, hiszen az veszélyt jelenthet a hatalmára. Neki robotokra van szüksége, mint azt már oly sokszor mi is kifejtettük. Igen ám, de nem mindenki akarja hűséges szolgaként leélni az életét. Sokan változást szeretnének, azt, hogy ne a Kelet irányába tekintgessünk. Amikor egy nyugatról ideérkező fiatal komolyan tart attól, hogy akár meg is verhetik azért, mert egy szivárványos zászlóval jár a fővárosban, akkor el kell gondolkodnunk azon, hogy mit is tettünk. Hova züllesztettük ezt az országot, amely annak idején szabadságszeretetével példa volt sokak számára. Mára ebből már semmi sincs jelen és inkább szolganépként írható le a magyar társadalom egy jó része.

Lehet a kormányt szapulni, de végső soron mégis csak mi vagyunk a leginkább felelősek ezért az egészért. Hagytuk, hogy ilyenné váljon az ország, hagytuk, hogy valakit csak azért megverhessenek az utcán, mert más véleményen van. Ma Magyarország sokak szemében egy intoleráns, rasszista ország, amely boldogan választott többször is újra egy maffiózót. És tudom, a kormány nem egyenlő Magyarországgal, de azért valamit csak jelent, hogy Orbán többször is választásokat nyert ezzel a felfogással. Gond van a magyar néplélekkel, amely valamiért szenvedni szeret. Jó lenne viszont, ha végre körül néznénk és nem azon gondolkodnánk, hogy kit és miért kellene gyűlölnünk, hanem azon, hogy megértsük a másikat. Ha más politikai véleményen van, akkor is. Nem szükséges még több gyűlölet ebben az országban, átéltünk már elég tragédiát ahhoz, hogy ezt belássuk.

Most épp az LMBT közösség tagjai vannak soron, aztán ki tudja, ki a következő. Változtatni csak mi tudunk ezen az egészen, aminek eljött az ideje. Ugyanis már ott tartunk, hogy szégyen magyarként létezni külföldön. Orbán megtestesítője mindannak, aminek annak idején Európa búcsút mondott. A gyűlölet, rasszizmus és xenofóbia ma már nem menő. A nyugati országok lakói ezt megértették, még ha nyilván ott is vannak azért problémák. Orbán egy utolsó morzsája ennek a mentalitásnak, amely hiszem, hogy el fog tűnni Magyarországról. Kövér, Semjén, Orbán és társaik koruk utolsó mohikánjai és nem hiszem, hogy „tudásukat” sikerült átadniuk fiatalabb kollégáiknak. Mert lehet, hogy most még minden parancsot követnek, de közel sem biztos, hogy hasonlóan gondolkodnak a valóságban is.

Orbánnal együtt ennek a felfogásnak is mennie kell hamarosan. Nyilván szórványosan mindig lesznek majd olyanok, akik az ilyen fasiszta vezetőket fogják preferálni, de elég ha legalább az ország fele megérti és megtanulja, hogy mi az a demokrácia, akkor ugyanis minden meg fog változni. Véleményem szerint ez csak idő kérdése és el fog jönni az a nap, amikor nem kell szégyenkeznem a magyar kormány miatt sem külföldön, sem belföldön.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.