Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Európa alapjai megújulnak, ezt el kellene végre fogadni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Magyar Hírlapban egy teológus levele jelent meg a minap, amelyben Kiss Antal arra kéri Ferenc pápát, hogy maradjon tovább Magyarországon, mint amennyi időt itt tervez tölteni. Szerinte Európának nagyon nagy szüksége van az egyház vezetőjére, akinek iránymutatása már-már kötelező jellegű. Az igen hosszú levélben több érdekes rész is van, én most csak egyetlen, szerintem fontos dolgot emelnék ki, ami számomra teljességgel érthetetlen. Ha már a kormánynak nincs jobb ötlete, mint hogy a menekülteket tegye a legfontosabb (kampány)témává a Covid leküzdése után, akkor legyen most szó erről.

Ferenc atyám! Ne köntörfalazzunk! Európa régi jó alapokra rakott épülete roskadozik. Pereg ki a habarcs, lötyögnek a téglák, befúj a likakon a szél, nyikorognak az ajtók, az ég felé futó tűzlétráink fokai kiestek. Európa lelkileg szinte halott. Ezért nem tudja fogadni, és ezért nem tud mit kezdeni a migránsokkal mint emberekkel. A hitetlen európai a hívő muzulmánnal, aki bárhol is van, még mindig letérdel kelet felé, szőnyeg híján akár egy kartonlapra, ha üt az istenimádat belső órája.

Európa egyes vezetőinek naivitása és önző gazdasági érdeke volt a sok szerencsétlen elüldözött, rászoruló mellett a kontinens gazdagságát elirigylő, ügyeskedők millióit is idecsődíteni, sokukat hullámsírba küldeni, magukkal vonszoltatni asszonyaikat és gyermekeiket. Egyik barátom, kiváló mérnökember nemrég menekült haza családjával Párizsból, öcsém, aki tizenöt éve él egy német katolikus püspöki és egyetemi központ csodaszép kisvárosában, szintén hazamenekül. Ők is menekültek, a hanyatló, rohadó Nyugat menekültjei, mert nem bírják elviselni, hogy kiskorú gyermekeiket egy gendervilág lelkileg prostituálja, antiszociálissá tegye.

Ki vannak téve a migráns fiatalok keresztény kiskorúakat is megcélzó „kábítószerprogramjának”, ellepik utcáikat munkátlanul, céltalanul lődörgő, immár félelmet keltő bandák. Mondjuk ki! Az önző és már-már hitetlen, lelki állóképességét szinte teljesen elvesztő, gazdag, nagy nyugati országok migránspolitikája megbukott. Azért bukott meg, mert az európai vezetők között nem fog találni igazán megtért, mélyen hívő, imádságos, elkötelezett keresztény, evangéliumi életet élő Adenauereket, De Gasperiket, De Gaulle-okat, Schumanokat. Alig-alig van hiteles keresztény európai vezető politikus. Mert a kereszténységet kivetette magából a politika. Mert hagytuk magunkat.

Tehát kezdésként azt állítja ez a jóember, hogy azért nem tudunk mit kezdeni a menekültekkel Európában, mert annak alapjai roskadoznak. Ez alatt természetesen azt érti, hogy elhagytuk a kereszténységet és liberálisokká váltunk, majd később ő, mint teológus – és vélhetően keresztény ember – arról beszél, hogy a menekült fiatalok veszélyeztetik a keresztény fiatalok jövőjét, valamint kiskorú gyermekeiket egy gendervilág lelkileg prostituálja, antiszociálissá teszi. Lehet, csak én nem értem ezt az egészet, de nekem valahogy kissé kusza ez az egész szöveg. El kellene dönteni, hogy most akkor keresztényként szeretjük felebarátainkat, vagy pedig gyűlölünk mindenkit, aki különbözik tőlünk. Vagy azért, mert homoszexuális, vagy azért, mert nem keresztény.

Európa alapjai nem roskadoznak, hanem átalakulnak. Egy modernebb, elfogadóbb Európát építünk közösen, ami egyes országok kormányainak nem tetszik. Orbán hirtelen megtért, és arról hazudozik, hogy mi lettünk Európa védelmezői, miközben pont a magyar kormány az, amely folyamatosan rombolja az uniós egységet. Mi vagyunk azok, akik a múlthoz szeretnénk visszanyúlni ahelyett, hogy a jövőbe tekintenénk. A templomok nem a menekültek vagy a liberalizmus miatt ürülnek ki, még ha ez egy kézenfekvő magyarázat is sokak számára. Felejtsük már el, hogy mindenki hibás az egyház térvesztéséért és meggyengüléséért, kivéve magát az egyházat. Nem kellene becsapniuk még saját magukat is azzal, hogy hazugságokra építik a mondandójukat. Európa egyre több országa nem kér az egyházak erőszakos viselkedéséből, abból, hogy ők törvények felettinek tekintik magukat, és állam az államban jelleggel működnek. Őket is ugyanúgy felelősségre kellene tudni vonni, mint mindenki mást a társadalomban. A szerző által egy másik bejegyzésben említett borzalom – európai iskoláinkból is kikerülnek a keresztek, családi asztalainkról szelektív konténerekbe, jobb esetben könyvtárakba kerülnek a Bibliák, immár lassan nemzedékek nőnek úgy fel, hogy Jézust csak mémekben vagy karikatúrákon látják – szintén aligha vezethető le abból, hogy a liberalizmus elharapódzott Európa-szerte, ezzel szemben az a helyzet, hogy társadalmunk fejlődik, változik, átalakul.

Az egyház ezt korábban sem szerette, emlékezzünk csak vissza a sötét középkorral kapcsolatos tanulmányainkra, olvasmányainkra. Amely sötét középkorban ha valaki a megszokottól eltérőt mondott, vagy hitt, akkor könnyen a máglyára kerülhetett. Véleményem szerint az iskolákban semmi keresnivalója nincs egyetlen keresztnek sem, hiszen ha valóban ragaszkodunk a vallásszabadsághoz, akkor ez ugyan milyen üzenetet hordoz? Ha a gyerek minden áldott nap a keresztet látja az osztályterem falán, akkor tudat alatt azt tekinti normálisnak. Ha csak a családja meg nem mutatja neki, hogy léteznek más vallások is. És persze nincs különösebb baj azzal, hogy Jézusban fog hinni egy életen át, de valódi választás ez? Én hiszek abban, hogy az EU-nak változásra van szüksége, ami azt is jelenti, hogy az egyház szükségszerűen meg fog gyengülni, amit a hívek persze nyilván nem fognak szeretni, de hát az élet már csak ilyen.

Legyen keresztény az ember úgy, hogy az a saját választása, nem pedig úgy, hogy lényegében ráerőltették, mivel Európa egy keresztény kontinens, és kész. Egy olyan korszakot élünk, amikor már van választási lehetőségünk, amiért nem kellene ennyire felháborodni. A régi dogmák egyre inkább a háttérbe szorulnak, és helyüket az önmegvalósítás veszi át. Persze ez is lehet veszélyes, de legalább saját magunk döntünk a sorsunkról, nem pedig egy korrupt rendszer, amelyre amikor valóban nagy szükség lett volna, akkor rendszerint nem nagyon volt ott.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.