Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez is egyfajta értékválasztás volt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hozzáfűzte, hogy míg a nyugatiak gyakran egyfajta morális felsőbbrendűségből indulnak ki, szerinte ez a keletiekre nem igaz. A kínaiak soha nem mondják meg nekünk, hogy miként kellene viselkednünk, mi az, ami morálisan helyes vagy helytelen – mondta Orbán.

Ezt Orbán mondta el nemrégiben a portugáliai uniós csúcs előtt, ahol még sok más egyéb baromság is elhagyta a száját, én most mégis a fenti sorokkal szeretnék foglalkozni elsősorban. Hogy létezik-e nyugati felsőbbrendűség vagy sem, az egy bonyolult kérdés. Mert még ugyan ha vannak is olyan országok – az angol kormányt ilyennek gondolom – amelyek jobbnak gondolják magukat másoknál, nem érzem úgy, hogy ez minden nyugati ország esetében igaz lenne. Az tény, hogy a nyugathoz tartozás egy más kategóriát jelent, vagyis egy jobban működő demokráciát, az emberi jogok teljesülését, ami keleten nem mindig igaz. Erre jó példa Magyarország is, ahol most épp egy olyan törvényt fognak elfogadni, amely kirekeszti a homoszexuálisokat, ezzel egyre inkább eltávolodva Európától.

Vannak persze gondok Nyugaton is, de egy, a fentihez hasonló törvény soha nem mehetne át egyik ország parlamentjén sem, hiszen vannak olyan alapvető kérdések, amelyekben a többség egyetért. Ilyen a vallásszabadság vagy a szexuális identitás tiszteletben tartása is, amelyek nálunk már lassan megkérdőjeleződnek. Lehet, hogy törvény szerint például vallásszabadság van, mégis úgy viselkedik a kormány, mintha a kereszténység lenne az egyetlen jó választás, hiszen Európa és abban Magyarország is keresztény gyökerekkel rendelkezik, amit meg kell tartani. Még nem büntetnek meg senkit sem azért, mert nem jár templomba vagy nem gyónja meg bűneit, de amekkora hatalmat kapott az egyház az utóbbi években, én már semmit sem tartok kizártnak.

Arról nem is beszélve, hogy Orbán az oroszokhoz és Kínához dörgölődzik, ami egyre inkább meglátszik a törvénymódosításokban is. Az is egyértelmű, hogy Orbán még az EU-val is szembe megy, ha Kína érdekeinek védelméről van szó. Ez a Fudan ügyében is egyértelművé vált, valamint a fenti idézet is ezt tükrözi. Nyilván nem mondja meg Kína Magyarországnak, hogy mi a morálisan helyes vagy helytelen, hiszen az igen nevetséges lenne azután, hogy lényegében koncentrációs táborba zártak tízezreket, hogy átneveljék őket. A kínai kormány tudja, hogy amit tesz, az nehezen helyeselhető, de túl nagy gazdasági hatalom ahhoz, hogy ezért valódi büntetést kapjon a nemzetközi szervezetektől. Ugyan most a G7-ek találkozóján felmerülhettek ötletek arra, hogy miként lehetne megleckéztetni Kínát, de én valahogy nehezen hiszek már ebben a közös állásfoglalásban.

A legnagyobb gazdaságoknak is szüksége van a kínai piacra, amely folyamatosa növekszik. Noha ez persze veszélyezteti a világ két legnagyobb gazdasági hatalmát, az Egyesült Államokat és az EU-t is, ezért nem teljesen kizárható, hogy valami történni fog a jövőben ezzel kapcsolatban. Viszont ha megint a rossz oldalra állunk egy ilyen jelentős pillanatban, akkor onnan már nincs visszaút. Ideje lenne már egy olyan kormányt választani, amely valóban képviseli a többség akaratát, szemben egy olyannal, amely úgy hiszi mindent megtehet és lényegében kivezet bennünket Európából. Mi írjuk a saját történelmünket azzal, hogy különböző kormányokat választunk meg, akik aztán meghozzák az ország számára legjelentősebb döntéseket.

Most egy olyan ember vezeti az országot, aki példaképnek tekinti Erdogant, Putyint és egyéb keleti diktátorokat. Ötleteit elnyomó diktatúráktól veszi, a Nyugatot pedig lenézi. Romboló liberalizmusról beszél, amely szerinte Európa és Magyarország halálát is jelentené, ha ő engedne a nyomásnak. De ő inkább visszanyúl a régi értékekhez – xenofóbia, rasszizmus, általános gyűlölet, álkereszténység -, hogy a tudatlanságban tartott emberekkel újra elérhetővé tegye a Fidesz győzelmét. Létrehozott egy olyan nemlétező világot, ahol a menekültek folyamatosan támadnak dél felől, ahol a melegek átnevelik a gyermekeinket, és ahol Soros zsoldosai azért dolgoznak, hogy megszűnjünk keresztény nemzet lenni. A legszomorúbb viszont, hogy ezt még mindig el is hiszik sokan. Elhiszik, hogy a nyugati határ másik felén világvége van, amely a mi országunk jövője is lenne, ha nem lenne nekünk egy Orbán Viktorunk.

Ehhez képest Nyugaton nem omladozik az oktatási- és egészségügyi rendszer, a járvány miatt bajbajutottak többségét pedig kisegítették. A menekültek nem lepték el egyik országot sem, mint ahogy a melegek nem térítenek meg senkit. A különbség csupán annyi, hogy itt az emberek képesek együtt élni azokkal, akik esetleg máshonnan érkeztek, vagy máshogy szeretnek valakit. Senki sem erőltetett ránk semmit, ez választás kérdése volt. Nyugaton így választottak, mi pedig úgy, hogy inkább az autoriter hatalmak vezetőit követjük. Ez is egyfajta értékválasztás, kár, hogy a rossz irányba. De talán képesek leszünk tanulni belőle, és egyszer újra lesz egy olyan kormányunk, amely nem a kirekesztést, hanem a megértést hirdeti majd.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.