Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A nép nevében mindent kisajátítanak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A kormánypárti PestiSrácok megpróbálja megmagyarázni, hogy miért volt teljesen rendben, hogy elbontották a Fertő-tavi cölöpházakat, valamint hogy egy olyan fejlesztést akarnak végrehajtani, ami megváltoztatja a tájképet. Szerintük a fejlesztéssel minden rendben van, hiszen azzal csak jobbá kívánják tenni a területet. Azt a területet, amely jelen helyzetben nem veheti fel a versenyt az osztrák vetélytársakkal. Pont ezért sejt idegen érdekeket a háttérben a propagandasajtó, hiszen mi másért akarnának megfúrni egy beruházást? Az fel sem merülhet, hogy mondjuk az ott lakók szeretik a tavat úgy, ahogy van? A kormány már jó ideje úgy gondolja, hogy minden fejlesztés jó, még akkor is, ha mondjuk Natura 2000-es területet kell tönkretenni emiatt. Hány és hány olyan betonmonstrum épült már szerte az országban, amely létrehozásához erdőrészeket kellett kiirtani, vagy nádasokat eltüntetni?

Egyszerűen nem képesek felfogni, hogy fejlesztésekre ugyan valóban szükség van, de ezen fejlesztéseknek alkalmazkodniuk kellene a környezethez. A fákat, tavakat, élővizeket fel lehet használni és integrálni ahelyett, hogy teljesen tönkretennék őket. Mint ahogy a tavakon lévő és sokak által szeretett cölöpházakat is meghagyhatták volna, azzal is növelve a térség turisztikai értékét. De nem, a házaknak menniük kellett. Még a bírósági döntést sem várták meg, mielőtt lebontottak mindent, ami a tavon volt, ezzel nagy felháborodást kiváltva. De nem fogják fel, hogy sokan azért szerették ezeket a házakat, mert különlegesek voltak, minden mögött idegen érdekeknek kell lenniük. Az idegen érdek pedig ezúttal nem más, mint Ausztria.

A Fertő-tavi beruházás kezdettől fogva a támadások kereszttüzében áll: a baloldali sajtó a cölöpházak tulajdonosainak magánérdekét karolta fel, azt a látszatot keltve, hogy az 1970-es évektől létrejött könnyűszerkezetes építmények jelentenék a világörökségi címet. A baloldali sajtó mellett politikusok is felszólaltak a beruházás ellen, jobbikos, DK-s, párbeszédes politikusok lobbiznak nyíltan az idegen érdekek mellett, átvéve az osztrák sajtó egy részének álláspontját, hiszen ottani üzleti érdekeiket sérti az új versenytárs megjelenése.

Egyszerűen nevetséges az, hogy az embereknek nem lehet az a véleménye, hogy erre a beruházásra, ilyen formában nincs igény. Nem szükséges minden természeti kincset kihasználni arra, hogy oda minél több turista érkezzen, hiszen a vendégek ugyan bevételt termelnek, de ezzel egyidőben megváltoztatják a terület hangulatát is. Vannak olyan helyek, amelyeket érdemes úgy hagyni, ahogy vannak, hiszen pont ez jelenti a szépségét és különlegességét, hogy nem egy tucatüdülési cél. A pénz nem minden, ezt mindenki tudja, akit nem ez motivál, de nyilván a kormányt a pénz motiválja, az pedig nem érdekli, hogy természetkárosítást hajt végre, hiszen mint az a cikkből kiderül,  a beruházás az összes hazai és nemzetközi jogszabály által előírt engedéllyel rendelkezik, a helyiek támogatását bírja. Kíváncsi lennék azért arra, hogy kit kérdeztek meg a fejlesztéssel kapcsolatban a helyiek közül.

Volt nemzeti konzultáció a témáról, vagy milyen módon tudakolták meg az emberek véleményét? Könnyen benyögik, hogy mindenki támogatja a fejlesztést, hiszen ki fogja ellenőrizni, hogy ez valóban így van, vagy sem. Annyi hazugsággal állt már elő a nemzeti kormány, hogy egy ilyen kijelentés már-már automatikusan érkezik. Ők mindig az emberek érdekeiért vannak, mint azt a következő sorok is bizonyítják:

A Fertő-tó partján a helyi igények a térség, sőt, az egész ország jogos igényeivel találkoztak, ezért született döntés a Modern városok programban a méltatlanul elhanyagolt tó turisztikai célú hasznosításáról és arról, hogy a magánhasználatú partszakaszokat visszaadják a magyar embereknek, hogy a part közösségi élettel teljen meg. 

Visszaadják a magyar embereknek. Hányszor hallottuk már ezt a szólamot? Hányszor? Mészáros is azért rabolja le a fél országot, hogy visszaadhasson az országnak. Nem arról van szó, hogy pénzügyileg kifizetődő a kormánynak, ha minden jelentősebb területen beruházásokat hajtanak végre. A nemzeti érdekekre hivatkozva lopták szét az országot, és kaparintottak meg mindent, aminek értéke van. Lassan már nem marad semmi olyan jelentősebb ingatlan vagy terület, amely ne lenne Orbánék kezében. Ez miért is lenne nemzeti érdek? A NER mióta jelenti a teljes nemzetet? Az emberek érdeke az lenne, ha a természeti kincseket – ahogy ők szeretik nevezni: a teremtett természeti örökséget – megőriznék, és mindenki számára elérhetővé tennék, márpedig ha egy flancos kikötőt hoznak létre a Fertő-tó mellett, akkor vélhetően sokan azért nem fognak majd odamenni, mert pénzügyileg nem tehetik meg.

A balatoni szabadstrandok száma folyamatosan csökken, mivel Orbán és haverjai úgy gondolták, hogy azt is kisajátíthatják. Ezzel elveszik a kevésbé tehetős emberek kikapcsolódási, szórakozási lehetőségét, miközben a Balaton mindannyiunké kellene, hogy legyen. Természeti kincset kisajátítani felér egy hazaárulással, hiszen megkárosítják vele a magyar emberek többségét. Még egy rendszerváltást követően is évekbe, évtizedekbe kerülhet, hogy visszakerüljön az emberekhez az, amit a Fidesz erőszakkal elvett. Most még lehet, hogy a törvények őket védik – mivel ők írták át azokat –, azonban ez egyszer meg fog változni. Akkor pedig kiderülhet, hogy mi is az emberek valódi véleménye és érdeke egyes kérdésekben.