Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Olimpiának márpedig lennie kell

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tavaly idénre halasztották a járvány miatt, most pedig már egyre közelebb van az olimpia, amelyet nagyon sokan várnak. A többség csak azért, mert akkor sok-sok sportot láthat a televízióban. Igazán megérteni sose voltam képes ezt a rajongást, mi jó lehet abban, hogy elhízott, tunya emberek tespednek a fotelban és izgatottan nézik, ki ugrik legnagyobbat mondjuk éppen a világon, de hát legyen ez az én bajom, bizonyára ez is egyfajta fogyatékosság, van ilyen. A sportban szerintem akkor van élvezet, ha az ember saját maga csinálja, mint ahogy kártyázni is úgy jó, ha ott ül az asztalnál az ember, vagy legalábbis van ilyen szándéka, de csak nézni, mások hogyan kártyáznak eléggé unalmas.

A négyévenkénti olimpia a sportolóknak, edzőknek a legfontosabb, érhető, hiszen az ott elért sikerek a legnagyobbak, és tekintve, hogy csak négyévenként rendezik meg, a sportolók aktív évei pedig behatároltak, az életben kevés lehetőségük adódik, hogy olimpiai dobogóra kerüljenek. Természetesen az egyéves halasztás is érzékenyen érintette őket, most is csak kénytelen-kelletlen vállalta be Japán, úgy, hogy nagyon szigorú védelmi szabályokat alkalmaznak majd. Nem érdekli őket, hogy az érkezők be vannak-e oltva és mivel, milyen igazolványokkal rendelkeznek, ők nemcsak akkor tesztelik majd a résztvevőket, amikor megérkeznek, hanem menet közben is, szóval nem lesz könnyű az ott eltöltött időszak, ráadásul kockázatos is a sportolóknak. Még az is előfordulhat, hogy a döntő verseny előtt egy esélyes tesztje mégiscsak pozitív lesz, akkor vajon mi történik? Mire bebizonyosodik, hogy tévedés volt, pótolni a lehetőséget senki sem tudja, utólag meg már hiába mondja, hogy akár az aranyérem is övé lehetett volna.

Akik odamennek – akár sportolóként, akár más okból – nyilván mind egy szálig be lesznek oltva, a japán lakosságról ugyanakkor nem mondható el mindez, csak nemrég kezdtek oltani. Ráadásul náluk nagyon nagy az oltásellenesség, igen alacsony az átoltottak száma, ugyanakkor félnek a járványtól, emiatt a lakosság túlnyomó többsége ellenzi az olimpia megrendezését, nemcsak nem örülnek neki, de egyenesen tiltakoznak ellene, tehát nem igazán lesznek népszerűek a sportolók arrafelé. Szerencsére úgyse mehetnek sehova, nem fognak találkozni gyakorlatilag senkivel, egymással is alig, a világ majd láthatja az élő közvetítéseket, a helyszíni tudósítók pedig a lelátókról kommentálhatják az eseményeket, ahonnan nem igazán fognak többet látni, mint hogyha itthon néznék tévén az egészet. Érdekes lesz, annyi szent.

Vannak természetesen olyanok, akik szerint így kár is megrendezni, még ha fontos is lenne a sportolóknak, az is igaz, hogy tengersok pénzt beleöltek az előkészületekbe és örülnének, ha legalább nem veszítenének rajta még többet. Olyan is akad, aki szerint nem kellett volna elhalasztani, tavaly is meg lehetett volna rendezni ugyanígy – ez persze nem egészen így van, tavaly még nem létezett vakcina, mostanra azért rengeteget változott a helyzet, kicsi az esély, hogy valamelyik résztvevőről pont akkor és pont ott derül ki, hogy az oltás ellenére mégiscsak megfertőződik.

Mondhatnánk, könnyen beszélünk mi, ahol már csak mutatóban van járvány, igaz, más országokban még javában dúl, ki tudja, az onnan érkezőknek esetleg még a fülük mögött is Covid van, aztán megnézhetnék magukat a japánok. Bezzeg ha mondjuk Magyarország vállalta volna a megrendezést, nálunk semmiféle veszély még csak föl se merülne, a kiváló magyar szakemberek megoldották volna parádésan, a híres magyar járványkezeléssel akár már az egész világ túl lehetne az egészen, hát vessenek magukra, ha nem kértek a hozzáértésünkből. De az elképzelhetetlen, hogy nálunk bármiféle jelentős sportesemény megrendezése veszélybe kerülhetne. Jó, pályáztunk a 2024-es olimpiára, aztán lemondtunk róla, természetesen nem azért, mintha az eleve rossz ötlet lett volna, csak ugye az ellenzék összekavart mindent, az ellenzék már csak ilyen, mindenbe belekötnek, legyen az olimpia, kínai oltások vagy Fudan-egyetem, semmi se jó nekik, ami pedig az országnak jó lenne.

Japán az persze más, ott rend van, végül is császárság, és ha őfelsége vagy a kormány azt mondja, hogy valami márpedig lesz, akkor lesz, nincsenek mindenféle tiltakozások. Mindenkinek lehet véleménye természetesen, azt senki nem akadályozza meg, ugyanakkor ott az emberek tisztában vannak vele, hogy a nép nem arra való, hogy beleszóljon a fontos ügyekbe, ott az ilyesmit csak a megfelelő emberek tehetik, a többieknek az a dolguk, hogy a döntéseket tudomásul vegyék. Úgy határoztak, hogy lesz olimpia, tehát el lehet hinni, hogy tényleg lesz, hogy milyen lesz, az más kérdés.

Igen, tudom, nagy hagyományai vannak, de ezen kívül miben különbözik bármelyik világversenytől? Lényegében ugyanazok mérik össze a tudásukat itt is, ott is, nyilván valakiknek nagy üzlet, azért is pályáznak a rendezésért, az esemény után pedig nem nagyon tudnak mit kezdeni a sok beruházással, amelyeket csak a világjátékok miatt építettek, már csak fölösleg, sok esetben ott veri fel a gyom, ahol van, mert fenntartani nem tudják és nem is akarják.

Nem ismerem a számításokat, mennyi hasznot hoz egy országnak egy ilyen esemény, akár olimpia, akár világ- vagy Európa-bajnokság, de nem hinném, hogy rendkívül gazdaságos lenne. Ha a vizes vb-re emlékezünk, nem kevés pénzbe került, nyilván jól kerestek rajta egyesek, de összességében ki hallott róla, hogy mennyivel dobta meg a költségvetést? Lehet itt ilyen megfoghatatlan marhaságokat sorolni, hogy de ilyenkor ránk figyel az egész világ, hát nem hiszem, hogy ez bármit jelentene. Nem ránk figyeltek akkor sem, hanem a sportolókra.

Mindegy is, várjuk inkább az olimpiát, ha már lesz, és örüljünk, hogy nem nálunk lesz se most, se 2024-ben, sorscsapásnak itt van nekünk Orbán és a haverjai, érjük be ennyivel. A sportolóinknak pedig jó szerencsét a különböző helyszíneken, amelyek – reményeim szerint – máshol lesznek.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.