Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Most mi ez az általános őrjöngés?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt! Történnek a dolgok, mert ebben az országban ez a szokás. Valamiért menesztették a Magyar Honvédség parancsnokát, de nem tartozik ránk, hogy mi volt az oka. Amúgy meg ő akart menni. Ahogy az sem derült ki, hogy mit is ünnepelt a Fidesz és külön Orbán Viktor tegnapelőtt, már amennyiben nem voltak jelen az őszödi beszéd elhangzásakor. Mert ugye nem májusban háborodott fel nagyon a nép, hanem októberben. Ezért érdekes a kérdés, hogy ki mit csinált május 26-án, hol volt, amikor meghallotta. Mert mit hallott meg? Amit öt hónappal később megvágva körbehurcolt a Fidesz, mint a véres kardot? Vagy most nyíltan beismerte a pártvezér és harcostársai, hogy öt teljes hónapig dolgoztak azon, hogy jó nagy legyen a felháborodás? Ennyi idő kellett ahhoz, hogy megszervezzék a békés tüntetést, amikor felszedték az utcaköveket, gyújtogattak – nem ám egy fél ródlit, hanem autókat – hirtelen felháborodásukban a népek? Spontán módon? Értem én, eddig is értettem. Csak szar leírva látni.

Még a témánál maradva egy kicsit, azóta sem értem, miért nem vitte végig az Orbán-kormány a nyomozásokat a 2006-os incidens kapcsán? Láttunk a bíróság előtt állni vadállat módjára őrjöngő rendőröket és ugyanígy viselkedő tüntetőket? Kiderült, ki hibázott a kormány részéről és ki uszított az ellenzéki oldalról a tettlegességig, gyújtogatásig? Ha nem voltak ilyen eljárások, miért nem voltak? Akkor most miért kell üvölteni, 15 év távolából? Olyan ez, mint ’56 hősei. Amikor már nem ellenforradalom volt, hanem forradalom, úgy bújtak elő a föld alól a hősök, hogy csak lesett az ember, mert a fél ország ott harcolt a Corvin közben. Most is dagad a 2006-os mítosz rendesen. Már ott tartunk, hogy hömpölygött a vér az utcákon, csak ma legalább négy könnyes visszaemlékezést olvastam fideszesektől, akiknek a szüleire direkt vadásztak a símaszkos, azonosító nélküli gazemberek. Mert rendőrnek én sem nevezném őket, ahogy a vandálokat sem titulálnám békés tüntetőknek. De ezt már le kellett volna zárni. Ha a Gyurcsány-kormány nem tette meg, az Orbán-kormányt mi gátolta? Semmi nem évült el négy év alatt. Most mi ez az általános őrjöngés? Gyúrnak a fiúk jövő tavaszra, amikor megint spontán módon fel lehet háborodni? Elég lesz ez a néhány hónap az előkészítésre? Igaz, még több mint öt hónap van addig. Mert ez az eszelős ordítás, ami most van, teljesen indokolatlan önmagában, az biztos.

Igazán nagy öröm látni a független médiában, ahogy végigdurrog a mindenkit érdeklő szenzáció: Mészáros Lőrinc interjúban beszélt a magánéletéről. Amúgy pedig nem, egy hosszú és igen unalmas interjú legvégén (ami végig a fociról szólt), két mondatban annyi hangzott el, hogy szereti a szülőfaluját, és annak ellenére, hogy a fővárosba költözik, gyakorta haza fog látogatni. Elég keserves világ az, amikor az újságírók kénytelenek ilyen morzsákkal beérni. Az még ennél is szomorúbb, hogy sokan be is érik ennyivel.

Az Index interjút készített a Gyurcsány-film rendezőjével. Keith English azt mondja, ő nagyon szereti a kihívásokat. Többen visszautasították a felkérést, mondván, nem akarnak belefolyni politikai küzdelembe, de ő elvállalta, mert ez nem propaganda, hanem a közös gondolkodásról, párbeszédről szól. Szó se róla, így is lehet nevezni a dolgot. Kihívásnak. A rendező azt mondja, ez nem is politikai film, morális kérdéseket feszeget, nagyon izgalmas és jó a forgatókönyv, jók a magyar kollégák. A forgatás most ért véget, és mivel hónapok óta tart, azóta nem látta a családját, úgyhogy hazamegy kicsit, majd visszajön és befejezik a művet. Az nem hangzott el kérdésként, hogy nem találta-e furcsának azt a nagy csöndet, ami körülveszi a forgatást. Pedig általában szokás legalább kis színesekben beszámolni az ilyesmikről, főként, ha neves külföldi rendező munkálkodik kis hazánkban. Ez a film legalábbis titokban készült, vagy csak én nem hallottam róla öt hónap alatt egyszer sem. Hát én nem is tudom, talán inkább különös, mint nem, hogy most, a választás előtt fog forgalomba kerülni a film, a promóció a fideszes médiában nagy erőkkel zajlik, és úgy készítettek filmet egy aktív politikusról és annak feleségéről, ahogy. Nem tudom, mennyire egyoldalú a film, de vannak sejtéseim. Már csak azért is, mert a rendező szerint Orbán semmi módon, egy gondolat erejéig sem jelenik meg. Eléggé csodafegyver-szaga van a dolognak, a készülő film értelmet ad annak is, miért támadja egyfolytában Gyurcsányt a kormánypárt, miért akarja mindenáron azonosítani a teljes ellenzékkel. Talán csak a film sikeréért dolgoznak ilyen lelkesen. Höhö. Végezetül a szlogen: ilyen ország márpedig nincsen.

Kellemes ébredezést mindenkinek, mi hamarosan jövünk az első beszólással.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.