Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A Partizán értéket teremt, viszont kétlem, hogy a Patrióta erre vállalkozik majd

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kovács István, a Megafon vezetője szerint azért fontos, hogy legyenek jobboldali véleményvezérek a Facebookon, mert ez önbizalmat adhat a jobboldali gondolkodású embereknek, akik eddig jobbára másfajta ideológiát hirdető tartalmakkal találkozhattak ezen a felületen. Önbizalom növelés, mellette pedig szavazatszerzés?

Az én célom, hogy a „takarékláng üzemmódból” feljebb tekerjem azoknak a jobboldali szavazóknak a lelkesedését, akik az elmúlt években megfáradtak, beleuntak a politikába, természetesnek veszik a nyugalmat és a biztonságot, vagy esetleg nem értettek egyet valamivel, és ugyan megmaradt az értékrendjük, ám mégsem érzik a súlyát a jövő évi választásnak. És persze igyekszem megszólítani azokat az útkeresőket is, akik jórészt balos narratívával, magyarázatokkal találkozhattak eddig a Facebookon vagy úgy általában az online térben. Azt szeretném elérni, hogy lássák, van másik nézőpont is, aztán majd eldöntik, melyiket tartják hitelesnek. Persze tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy a hardcore Gyurcsány-Dobrev rajongókat, vagy épp a munkásőrtagozat megmaradt kemény magját valószínűleg nem én fogom megszólítani…

Ezek Rákay Philip szavai, akinek a posztjait elképesztő milliókért hirdetik a Facebookon. A megszólalás apropója nem más, mint hogy a Megafon nevű jobboldali izé mellé létrehozzák a Patrióta nevű Youtube-csatornát, amely megpróbálja majd felvenni a harcot Gulyás Márton Partizánjával. Utóbbi műsora olyan sikeressé vált az elmúlt hónapokban, hogy a legkomolyabb lapokban is rendre helyet kapnak a műsorban elhangzottak, vagy a stáb által felgöngyölített ügyek. Ellenzéki és kormánypárti politikusokkal, megmondóemberekkel készítenek interjúkat elég sűrűn, és lényegében nem túlzás azt mondani, hogy közszolgálati funkciót betöltő csatornává vált a Partizán. Tekintve, hogy a Fidesz kinyírta Magyarországon a közszolgálatiságot, ez óriási teljesítménynek számít. Az internetes televízió sikeressége minden bizonnyal szúrja a kormányoldal szemét, és bár Gulyás szerint nem ezzel van összefüggésben, de bajba került a csatorna: a tulajdonos felmondta a stúdió bérleti szerződését, ami miatt új helyszínt kénytelenek keresni maguknak, és ez egyáltalán nem egyszerű.

Az viszont nem lehet a véletlen műve, hogy pont ebben az időszakban indul útjára ez a Rákay-féle, úgynevezett jobboldali, úgynevezett patrióta csatorna, amely nyilvánvalóan közpénzek millióit fogja majd felemészteni. Meg lehet itt magyarázni mindenféle nevetséges dologgal – támogatásokból tartják majd fenn, hogyne -, de mindenki tudja, hogy végső soron a pénzek honnan érkeznek. A gond csak az, hogy attól még, hogy milliókat ölnek bele valamibe, még semmi sem garantálja a sikert. Példa erre a temérdek állami „híroldal”, amelyek színvonala olyan alacsony, hogy oda az emberek többsége legfeljebb nevetni jár. Hogy milyen lesz majd ez a Patrióta nevű dolog, az idővel kiderül, de ha fogadnom kellene rá, akkor azt mondanám, hogy hasonlóan a többi ilyen „nemzeti” förmedvényhez, ez sem lesz egy centivel sem különb.

De térjünk vissza Rákay mondandójához, aki szerint a „takarékláng üzemmódból” feljebb kell tekerni azoknak a jobboldali szavazóknak a lelkesedését, akik az elmúlt években megfáradtak, beleuntak a politikába. Ha a jobboldalon valaki beleunt a politikába, akkor annak vajon ki az okozója? Gyurcsány? Jakab? Hadházy? Vagy inkább Orbán Viktor, aki szánalmas politikai játszmákat folytat, hogy kivégezze politikai ellenfeleit. Lényegében a legtöbb felületen a jobboldal ideológiájával lehet találkozni, mármint azzal amit ők így neveznek. A csapból is a sikerek folynak, az, hogy Orbán Viktor legyőzte Brüsszelt és a koronavírust, megmentette a magyar gazdaságot, és a kanyarban mindenkit megelőzött. A sok hazugságba mondjuk én is belefáradnék az biztos, viszont kétlem, hogy ez a Youtube-csatorna bármiben is más lenne, mint az Origo vagy a Pesti TV hazugságai. Nem képesek valami újat kínálni, mivel tehetségtelen emberekkel vették magukat körül. Másrészt védhetetlen dolgokat nehéz védeni anélkül, hogy az ember ne égesse szénné magát.

A Partizán egy olyan csatorna, amely valóban értéket teremt, és valóban képes a meghívottakat interjúalanyként kezelni, és megmutatni a valódi énjüket. Jó példa erre Fekete-Győr András vagy épp Márki-Zay Péter. Gulyás nem finomkodik a kérdésekkel, és nem próbálja a fideszes közmédiához hasonlóan jó színben feltüntetni meghívott politikusokat, média- és közéleti szereplőket. Egyszerűen felteszi a kérdéseit, amelyekre válaszokat vár. Nem az vezérli, hogy hülyét csináljon a másikból, vagy lejárassa, hanem az, hogy bemutassa a szereplőket a közvéleménynek. Ehhez viszont iradatlan sok munkára van szükség, és arra, hogy egy profi csapat álljon az ember mögött. Ez alapvetően – noha az is fontos – nem pénzkérdés. Márpedig nem tudom, hogy a Patrióta nevű Youtube-csatornához a pénzen kívül mi más fog még érkezni.

Milyen ismert, intelligens gondolkodói vannak a nemzeti oldalnak? Kik azok, akiknek a véleményére adnak a jobb- és a baloldalon egyaránt? Mert aki megtekint egy-egy Partizán videót, az alatta, a hozzászólásokból tökéletesen láthatja, hogy még jobboldali szavazók is nézik a videókat, és nem ritkán köszönetet is mondanak azokért. Egyszerűen kétlem, hogy ez előfordulhatna a Rákay-féle csatornán, hiszen a kormánypropaganda célja soha nem az értékteremtés, vagy a tájékoztatás volt, hanem az előrerágott üzenetek továbbítása, az ellenzék kifigurázása. Ráadásul olyan óvodás színvonalon, ami szerintem még a felvilágosultabb jobboldali szavazóknak is kínos. Rákay azt is egészen komolyan hiszi, hogy vannak még olyan jobboldali szavazók ma Magyarországon, akik nem találkoztak a kormány álláspontjával.

Nem tudom, hol él ez az ember, de jól tenné, ha bekapcsolná a rádiót vagy a tévét, és szétnézne, hogy mivel is van teli a sajtó. Mindenhonnan a fideszes propaganda folyik, ami tényszerűen okozhatta azt, hogy a szavazók beleuntak az egészbe, és megfáradtak. Mert hát van egy bizonyos pont, amikor még a propagandából is elege lesz az embernek, és nyugalmat szeretne magának az állandó háborúzás helyett. Nagyon kétlem, hogy a Patrióta majd a nyugalom szigete lesz.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.