Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A szélsőjobb elkésett az összefogással

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Santiago Abascal, a szélsőjobboldali VOX párt vezetője Orbánnál járt látogatóban. A spanyol párt vezetője borzasztóan örült annak, hogy meghívta őt Orbán, majd a megbeszéléseiket követően azonnal Lengyelországba repül, hogy találkozzon az EU másik szélsőjobboldali politikusával, Kaczinskyval. Már ez önmagában is tökéletesen megmutatja azt, hogy mit is képvisel Abascal, aki Orbán Viktort az új Európa vezetőjének gondolja. A VOX pontosan ugyanazt szeretné véghezvinni Spanyolországban, amit Orbán véghezvitt az elmúlt évtizedben, ami szerinte a spanyolok egy nagy részének álma. Namármost lehet, hogy a külső szemlélődő számára egy keresztény, konzervatív államot sikerült Orbánnak létrehoznia, csak ha idejönne az ember és a szembesülne a rendszer valódi értékeivel, akkor igen gyorsan megváltozna a véleménye.

Megtekintettem a VOX Facebook oldalát, ahol az Orbánnal történő találkozáson megörökített fotók vannak, valamint pár sor az ott elmondottakról. A kommentelők nagy része úgy véli, hogy erre lenne most szüksége Spanyolországnak, miközben a valóság az, hogy ha valamire, hát erre pont nem lenne most szüksége. Itt élek már jó öt éve Andalúziában, ezért tisztában vagyok azzal, hogy a mai napig igen sok támogatója van a fasizmusnak és a szélsőjobboldali eszméknek, de nem merném kijelenteni, hogy ők jelentik a többséget. A fasiszták között igen sok a fiatal, akik soha nem tapasztalták meg, milyen is volt Franco idején élni, ezért gondolhatják úgy, hogy nincs is azzal semmi gond. Nem voltak szemtanúi a mészárlásoknak és bebörtönzéseknek, amelyek örökre megváltoztatták Spanyolországot.

Sokan a mai napig nem tudtak túllépni azon az időszakon, míg mások ahelyett, hogy megpróbálnák megérteni azt a pár évtizedet, inkább felejteni szeretnének. De ahogy a mostani fiatal VOX támogatók nem értik, mi a gond a fasizmussal, úgy azt sem értik, hogy amit Orbán nyilatkozik időnként, annak semmi köze sincs a valósághoz. Nem értik, mivel soha nem tapasztalták meg, hogy mit is jelent a nemzeti, keresztény kormányzás és az hogyan érinti azokat, akik nincsenek a húsosfazék körül. Abascal kétlem, hogy ne tudná pontosan, hogy mi is folyik Magyarországon, viszont mivel ő is egy Orbánhoz hasonló bűnözőnek tűnik, ezért nyilván erről nem fog beszélni. Ő át akarja venni a hatalmat és vissza akarja vezetni az országot a régmúltba. Abba az időbe, amikor vaskezekkel irányították az országot és az volt, amit a párt kiadott parancsba.

Abascal viszont úgy hiszem, hogy elkésett ezzel a találkozóval. Orbán és vele a populizmus leáldozóban van Európában, amelyre tökéletes példa lehet, ha jövőre vereséget szenved Orbán, 12 évnyi kormányzást követően. Kaczinsky kormánya vélhetően még jó darabig a helyén lesz, hiszen az egyházzal karöltve olyan hatalomra tettek szert – és élvezik a híveik folyamatos támogatását –, amilyet Orbán csak álmodhat magának. Abascal viszont messze nem élvez olyan támogatást, mint akár Orbán, akár Kaczinsky, ezért számára vélhetően örökre álom maradn az, hogy egyszer újra visszavezesse az országot a fasiszta időkbe. Mert most ugyan meg tudták lovagolni a marokkói menekültek ügyét a két spanyol enklávéval kapcsolatban, de mivel a spanyolok egy jelentős többsége hisz a szolidaritásban, ezért kétlem, hogy hosszú távon meghatározná a politikát egy ilyen eset.

Orbán viszont vélhetően nem készül a vereségre, ezért invitálhatta meg tisztelőjét Budapestre. Egészen biztosan valamiféle szövetségen gondolkoznak Európa szélsőjobboldali vezetői, de mivel most a koronavírus mindennél fontosabb, ezért bármekkora sajtóvisszhangot is próbálnak kelteni a dolognak, egyszerűen nem fognak sikerrel járni. Azt is kétlem, hogy a nagy többség valóban egy szélsőséges pártot szeretne a korányban látni, hiszen megtanulhatták, hogy mit is jelent, ha szélsőségek felé megy el az ország. Spanyolországban – sok más országhoz hasonlóan – létezik a jobb és a baloldal, középpártok pedig lényegében nincsenek. Papíron persze létezik a Ciudadanos, de az körülbelül annyira helyezkedik el középen, mint amennyire Orbán demokrata. Franco halálát követően vagy jobboldali, vagy baloldali kormánya volt az országnak, ami ezt követően sem hiszem, hogy változni fog. Mert most ugyan fellángolt a szélsőjobb, de annak idején a szélsőbaloldal is fellángolt, aztán idővel szinte teljesen eltűntek. Az emberek félnek a szélsőségektől, véleményem szerint joggal.

Orbán sem tudta volna meghúzni, hogy 2010-ben nyíltan felvállalja szélsőséges nézeteit, hiszen akkor vélhetően nem kerülhetett volna kormányra, pláne nem kétharmaddal. A demokrácia mögé bújt, hogy elhitesse az emberekkel, hogy ő valódi változást akar a korábbi korrupt kormányokat követően. Aztán szépen lassan átvedlett fasisztává, aki felemeli az egyházat, hogy hatalmát megosztva még több szavazatot szerezhessen magának és pártjának. Ha valóban az Abascal célja, hogy ő is a hatalom közelébe kerüljön, akkor jobban jár, ha elhiteti híveivel, hogy nem nyíltan fasiszta, hanem egy demokratikus vezető, akinek a nemzeti szuverenitás és az emberek jóléte a legfontosabb. Egy ilyen terv kidolgozásához azonban Orbánnak is évtizedekre volt szüksége, amibe nem hiszem, hogy Abascal belekezdene.

Véleményem szerint ez és a további találkozók azt a célt szolgálják, hogy még egy utolsó kísérletet tegyenek arra a szélsőjobboldali, populista pártok, hogy valahogy megváltoztassák Európa jövőjét. Orbán erre valóban képes volt Magyarországon, de minden ország más, ezért az ő modellje könnyen lehet, hogy Spanyolországban soha nem is működött volna. Véleményem és reményeim szerint azonban elkéstek azzal Európa szélsőségesei, hogy összefogva erőt demonstráljanak, hiszen erejük egyre fogy, az emberek pedig egységre és nem nemzetieskedő fasisztákra vágynak.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.