Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez szemtől szemben csata lesz

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Presse Am Sonntag nevű osztrák lapnak nyilatkozott nemrégiben Karácsony Gergely, amely beszélgetést a 24.hu szemlézte. Azt egyébként érdemes már most is megfigyelni, hogy a külföldi sajtó is érdeklődik Orbán talán legerősebb kihívójával kapcsolatban, ami talán azt is jelentheti, hogy ők is érzik, hogy egy kormányváltásra van lehetősége az országnak. Nem emlékszem mikor volt utoljára olyan, hogy a nevesebb külföldi lapok interjút készítettek miniszterelnök-jelöltekkel. Pedig – mint tudjuk – Karácsony még angolul sem beszél, ezért természetesen alkalmatlan. Meg hát amúgy is Gyurcsány irányítja a szálakat a háttérben, az interjút is biztosan vagy ő, vagy Soros György intézte. De haladjunk is tovább és lássuk – többek között – miket nyilatkozott Karácsony:

Azt terveztem, hogy polgármesterként képviselem a budapestieket. Mindenkiben partnert láttam – a magyar kormányban is. Ők azonban mindent megtettek, hogy ellenünk dolgozzanak. Ezután azt éreztem, hogy már nincs okom arra, hogy ne induljak el.

Ezt arra válaszolta, hogy miért is gondolta meg magát és jelentkezett be a miniszterelnöki posztra. Véleményem szerint persze nem ennyire egyszerű a döntés oka, meg hát nyilvánvalóan fel kellett ezt az egészet építeni, de azért annyi minimum kiderül a fenti sorokból, hogy Orbán sikeresen felbőszítette Karácsonyt, ami azt jelenti, hogy a terveikkel ellentétben – hogy teljesen tönkretegyék és lemondassák Karácsonyt – csak azt érték el, hogy szembeszáll Orbánnal 2022-ben. Pedig ha valakit nem akartak ellenfélnek, az pont Karácsony, hiszen ő sokakkal ellentétben képes megszólítani a fiatalokat is, plusz nevéhez nem kötődik semmilyen múltbéli esemény, amely megosztaná az embereket.

Az pedig, hogy nem Gyurcsány embere elég jól látható, arról nem beszélve, hogy elég fiatal ahhoz, hogy ne lehessen lekommunistázni, amit megtettek szinte minden más jelölttel. Orbán képtelen megszólítani a fiatalokat, pedig szüksége lehet rájuk hamarosan. A megszokott választói bázisa kevés lehet 2022-ben, hiszen az ellenzék összefogott, így pedig jóval több szavazatot szedhetnek össze, mint a párt. A mai napig 30-32 százalék között mérik a bizonytalanokat, amely el fogja dönteni a választások kimenetelét. De ha logikusan belegondolunk, ezen emberek többsége vélhetően inkább az ellenzék felé kacsingat, csak félve a retorzióktól inkább azt mondja, hogy még nem döntött arról, hogy kire fog szavazni jövőre. Aki ugyanis Orbán szavazó, az nem fogja ezt magában tartani, hiszen büszke az elköteleződésére.

Döntő fontosságú, hogy helyi szintű kampányt folytassunk. Az országban háztól házig kell mennünk, hogy elmagyarázzuk az embereknek, mit akarunk. Nem véletlen, hogy szülőfalumban jelentettem be miniszterelnök-jelöltségemet. Ez egy tipikus kis falu a magyar vidéken – abban az értelemben is tipikus, hogy az ott lakók veszítenek Orbán kormánya miatt.

A fentiekkel mélységesen egyetértek, csak nem tudom, hogy hol is tart ez a kampány? Már csak egy év van hátra a választásokig, azonban Hadházy Ákoson kívül nem tudom, melyik politikus járja a falvakat, hogy meghallgassa a szavazók panaszait és megpróbáljon segíteni rajtuk. Nyilván nem Karácsony feladata főpolgármesterként, hogy elmenjen minden faluba, de ha az ellenzék komolyan gondolja, hogy ez a terv, akkor megtehetnék, hogy nem csak beszélnek erről. Nyilván lehet azt mondani, hogy megvárják, hogy hogyan alakul a vélhetően őszi miniszterelnök-jelölt előválasztás, csak hát nem biztos, hogy nem lesz akkor már késő. Hiszen mi akadályozza meg őket abban, hogy már most kiküldjék embereiket vidékre és tájékoztassák a szavazókat az esetleges változtatásokról?

A választóknak már nagyon elegük van ígérgetésből és abból, hogy ugyan mindenki tudja, hogy a szavazás mindig vidéken dől el, mégis sokszor oda szerveznek a legritkábban kampányeseményeket. Vidéken sokan – egyébként Budapesten is – a propagandából tájékozódnak, ezért a valóság el sem jut hozzájuk. Ez persze jórészben az ő választásuk is, hiszen internet a legtöbb háztartásban van, ami azt jelenti, hogy ha lenne igény a valód hírek elolvasására, akkor ezzel nem lenne probléma. Ehhez viszont sajnos tájékoztatni kell őket, nevelni arra, hogy mi is az álhír és mi a valóság. Ehhez nyilván óriási kapacitásokra lenne szükség, ami egyszerűen nem áll rendelkezésére az ellenzéknek. A kormánypárt olyan elképesztő összegeket költ kampánytevékenységre, hogy annak szerintem még a tizedéhez sem jut hozzá a teljes ellenzék.

Az viszont nem vita kérdése, hogy ha a választásokat vidéken lehet megnyerni, akkor elveszíteni is csak ott lehet. A fővárost és több megyeszékhelyet már sikeresen tájékoztattak évekkel ezelőtt, aminek eredményeként leváltották helyben a Fideszt. Ugyanerre lenne szükség a kisebb településeken is, ahol a fideszes polgármesterek kiskirályokként terrorizálják sokszor a helyi lakosokat. Az is fontos lenne, hogy dokumentálják a választási csalás-gyanús eseteket, valamint az is, hogy nemzetközi megfigyelőket hívjanak az országba. De az is borzasztóan fontos lenne, hogy minden szavazóhelyiségben legyen legalább egy ellenzéki, vagy független szavazóbizottsági tag, hiszen a múlt jól megmutatta, hogy a Fidesz nem riad vissza attól, hogy minimum csalás-gyanús helyzeteket hozzon létre.

A 2022-es választás szoros lehet, de nem csak azért, mert a kormánypárt továbbra is erős, hanem azért, mert elképesztő összegeket költenek a kampányukra amellett, hogy lejáratnak minden ellenzéki szereplőt. A korábbi választásokkal ellentétben viszont most egy ember mögé állhat be a szavazók többsége, ami azt fogja jelenteni, hogy vagy Karácsony-Orbán, vagy Jakab-Orbán párharcra fog redukálódni a választás. Orbán csak így győzhető le, amit az ellenzék végre megértett. A magyar népnek a pártok nem olyan fontosak, mint a miniszterelnök személye. Akár tetszik, akár nem, ez így van.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.