Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


És az állam felelőssége hol marad?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságának van egy hivtalos oldala, ami alapvetően persze a kutyát sem érdekel, most mégis fontos lehet. Történt ugyanis, hogy nemrégiben beszámolt a 444.hu arról, hogy egyik olvasójuk Budapesten elesett a kerékpárjával, amiért 10 ezer forintos büntetést kapott a rendőrségtől. A hír már önmagában is nevetségesnek hatott, hiszen egyedül ő sérült meg a balesetben, ráadásul nem okozott kárt senkiben és semmiben, saját magán kívül. Az ember azt gondolná, hogy ha elesik kerékpárral és mondjuk megsérül, akkor feltápászkodik, rendbepofozza magát – már ha nem sérült meg súlyosan – és halad tovább a célja felé. Én is estem már el nem egyszer, mégsem jött ki a rendőrség, hogy aztán még a sérülésem mellé meg is büntessen. Én is egészen biztosan felháborodtam volna, hiszen még ha a saját hibám is volt a baleset, tanultam belőle.

A szóban forgó fiatalember viszont egészen komolyan megkapta a 10 ezer forintos büntetést, ami véleményem szerint jogosan háborította fel az emberek többségét. Mert mint kiderült korábban, a Magyar Kerékpárosklub már több mint egy éve jelezte, hogy balesetveszélyes a padka, ami eleve azért jött létre, mert a Podmaniczky tér választásokra készülő felújításakor meg akarták szüntetni a bicikliútnak azt a szakaszát. Végül nem szüntették meg, de a padkát sem süllyesztették le. Tehát nem azért esett el a fiatalember, mert egykerekezni próbált valamelyik főúton, hanem azért, mert lényegében egy ugratón elesett. De ezt korábban a Budapest Közút Zrt. nem látta balesetveszélyesnek, ezért nem is foglalkoztak többet ezzel a problémával.

Itt viszont érdemes visszatérni az ORFK oldalára, amely megpróbálta elmagyarázni, hogy miért is kapta a fiatalember a büntetést. Minden balesetnek van oka. Az okot az eljáró hatóság megállapította, saját hibás balesetként kategorizálva az eseményt. Tehát a kerékpáros valamit hibázott, azért esett el. Nem az elvárható óvatossággal haladt, ennek az eredménye volt az esése és a sérülése. A szabályaink szerint a járművezetőknek úgy kell közlekedniük – egyszerűen fogalmazva -, hogy se mást, se magukat ne veszélyeztessék. A büntetés kiszabására emiatt került sor, mert a szóban forgó bringás a figyelmetlenségből adódó eséssel önmagát veszélyeztette. Ha nem balesetveszélyes az a bizonyos padka, akkor mégis milyen különleges óvatosságra lett volna szükség? Nem arról van szó inkább, hogy a padka balesetveszélyes és emiatt esett el a kerékpáros?

Mások hanyagsága miatt esett el a kerékpáros, de ez az ORFK szerint a saját hibája, amiért még meg is büntetik. Ezzel a baromsággal nehéz nem vitatkozni, de komolyan. Magyarország útjainak egy igen jó része kritikán aluli. Teli van kátyúkkal és repedésekkel, ami miatt évente történnek balesetek. De valahogy emiatt a különböző hatóságok nem felelősek, őket nem büntetgeti az ORFK, még akkor sem, ha egyébként az ő feladatuk lenne az általunk befizetett adókból rendbetenni ezeket az utakat. Ez megint csak egy olyan eset, amikor az adófizetőt felelősségre vonják az állam hibáiért, mikét utóbbi jóformán nem tartozik felelősséggel senki iránt. Olyan rosszul végzi a feladatát, ahogyan csak akarja, hiszen ki feddhetné meg érte? Az állam rossz működése nem törvénytelen, az senki hibája.

Magyarázhatja az ORFK a büntetést, azonban mégsem fogom azt soha elfogadhatónak találni. Az egy dolog, hogy mit írnak a törvények, az viszont egy másik dolog, hogy mégis ki és mi alapján dönti el, hogy mi számít a kerékpáros hibájának? Ha lenne videófelvétel, vagy a rendőrök látták volna, akkor talán még meg lehetne érteni, de erről szó sincs. A vicces az egészben az, hogy ha csak simán hagyták volna az egészet – mivel a kerékpároson kívül senki sem sérült meg – akkor most ez nem lenne téma. Nem beszélnék az ORFK bugyuta szabályairól, mint ahogy Budapest sokszor hibás bicikliútjairól sem. Egy kretén törvényi rendelet megfelelő volt arra, hogy még nagyobb marhát csináljon magából az állam, amely a saját feladatai ellátásra képtelen, de gond nélkül büntet, amikor arra semmi szükség sem lenne.

Rongálásnak minősítenek vízzel lemosható festéket épületen vagy járdán, mint ahogy 5 év börtönnel fenyegetnek valakit, aki játékboltban kapható füstbombát dobott a Kossuth-téri rendőrsorfal mögé. De arra már képtelenek, hogy valódi bűneseteket göngyölítsenek fel és azokat büntessék, akik valódi bűncselekményeket követtek el. A kerékpáros esete körülbelül ahhoz hasonló, mint amikor Józsi bácsit megbünteti a NAV, mert valami miatt késett az adóbefizetésével. De ha a nagykutyák közül valamelyik több száz millió forintos adócsalást követ el, ahhoz még gratulálnak is sok helyen.

Nyilván nem volt politikai indíttatása a kerékpáros megbüntetésének, ugyanakkor tökéletesen megmutatja a rendszer működésképtelenségét. Mindig azok fizetnek meg, akik a legkevésbé hibásak a kialakult helyzetért. Már csak az érdekelne, hogy ha a fiatalember súlyos sérülést szenved a balesetben, esetleg elhalálozik, akkor is ezt állapítja meg a rendőrség? Vagy akkor esetleg valódi vizsgálatot folytattak volna le, ahol is kiderült volna, hogy ki is hibázott? Csak érdekesség gyanánt megnéztem, hogy milyen kommentek érkeztek még annak idején a Kerékpáros Klub bejegyzésére, ahol is többen leírták, hogy még átlagos tempóban is veszélyes ott felhajtani a biciklis útra. Nincs is akkor több kérdés, azt hiszem.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.