Május 7,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Milliárdos lidércnyomás

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 388,704 forint, még hiányzik 2,611,296 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Valljuk be őszintén, mindannyian álmodoztunk már egy combos lottó főnyereményről, vagy egy ismeretlen, milliomos amerikai nagybácsitól ránk maradt örökségről. (Majdnem „ökörséget” írtam, talán nem véletlen…) Álmodozni szerencsére még ingyen lehet. Az elmúlt évek folyamán már annyira hozzászoktunk az ennyi meg annyi száz, sőt ezer milliárdos összegek ide-oda szórásához, hogy talán fel sem fogjuk, micsoda hatalmas mennyiségről van szó. Én viszont megpróbálom átültetni a gyakorlatba, mert szeretem tisztán látni a dolgokat. (Mondjuk az ezermilliárdokkal kapcsolatban a „tiszta” szó olykor nagyon is kimeríti az oximoron fogalmát…) Lássunk hát hozzá.

A matematika ugyan soha nem volt erős oldalam, de azért a négy alapművelettel még csak elboldogulok. De hoppá, van itt egy ötödik is az összeadás, kivonás, szorzás, osztás mellett: a BEOSZTÁS! Azt hiszem, ez utóbbit jó néhányan mesterfokon űzik, főként a rokkantellátásból, kisnyugdíjból, minimálbérből, munkanélküli járadékból stb. élők… Ezt most nem taglalnám, mert számomra teljesen felfoghatatlan, hogyan lehet ezekből megélni… Térjünk vissza a milliárdokhoz. Vettem a fáradságot és kiszámoltam, hogy mennyi is az. Nem fogom ismét levezetni, csak a végeredményt közlöm: ha születésedkor kapsz egy milliárd forintot, és mondjuk 75 évig élsz, az annyi, mint havi egymillió kétszázezer valamennyi forintocska. Azt már nem volt kedvem kiszámolni, hogy ha tizennyolc éves korodig nem nyúlsz hozzá, mert vannak ugye a szülők, akik gondoskodnak rólad, elég szép összeg gyűlik össze ahhoz, hogy tényleg megállj a saját lábadon. Ha nem akarsz tétlenkedni, és a havi egymillióhoz hozzá akarsz csapni egy kis zsebpénzt, elmész valahová dolgozni.

Nem rossz, de lépjünk tovább. Ha a fentiek jegyében már szinte mindened megvan, és mondjuk ott darvadozna még egy nyomorult milliárd… Na, mit kezdjük vele? Vehetünk rajta egy pár luxusautót, de minek, hiszen egyszerre csak eggyel tudunk menni. Jó, legyen egy hétköznapi meg egy ünnepi. Na, akkor mif@szra tudnánk még elszórni egy kis pénzt? Karóra húszmillióért.. . Minek? Több időnk lesz? Nem. Ráadásul még baromi ízléstelen is. Táskák? Imádom a táskákat, de a legszebb, amit valaha is láttam, nem világmárka, hanem egy kézműves munkája, kétszázezerért. Oké, jöhet mondjuk három darab. Ékszerek? Miért jó az nekem, ha van az ujjamon, nyakamon, meg egyéb „kiálló” testrészeimen több kiló, rohadt drága fém- és/vagy kődarab? Márkás, trendi cuccok? Háááát némelyik olyan ronda, hogy ingyen nem kellene, még a kukát is szégyellném ilyen rongyokban kivinni…

Ja, hogy akkor már nem nekem kellene kivinnem, hiszen ott a „személyzet”. Ja, nem. Nekem talán csak egy ember kellene, aki helyettem kivasal, meg ablakot pucol, a többit inkább én szeretném megcsinálni, egy 120 négyzetméteres házzal én is elboldogulok. Mert hogy ennél nagyobb (és több) nem kellene, bár egy fedett úszómedence télikerttel jöhet! Szóval még mindig maradna egy csomó pénzem még akkor is, ha mindkét gyerekemnek vennék egy-egy normális házat. Na, akkor utazzunk egy kicsit. Igaz, hogy rettegek a repüléstől, de azért Izlandra, Írországba, Skóciába, és imádott Belgiumomba elrepkednék… És még mindig maradna egy kis pénzem, feltéve, ha a fent említett országokban nem luxus szállodákban vergődnék hónapokig. Szóval a maradékból vennék egy marha nagy farmot és állatmenhelyet hoznék létre mindenféle elárvult jószágnak… Ennyi.

U.i.: Mint közismert, kis hazánk legújabb álompárjának szerelmi fészke kb. három milliárdba fáj nekem, neked, meg még az ükunokádnak is. Rá kell döbbennem, hogy micsoda kispályás, igénytelen plebejus lennék a sz@ros kétmilliárdommal. Meg sem érdemelném. Még jó, hogy csak álom volt…

Sági Zsuzsanna

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.