Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A sajtó elhallgattatásának még súlyos következményei lehetnek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Legutóbb – mint azt várni lehetett – kaptam kritikákat az izraeli konfliktussal kapcsolatban írt cikkem miatt. Többen megkérdezték, hogy létezik-e egyáltalán Palesztina, mások felvetették, hogy ki is a betolakodó Izraelben. Ebben továbbra sem szeretnék állást foglalni, hiszen a téma borzasztóan összetett és bármit is ír az ember, valaki úgyis neki fog ugrani a nyakának. Nyilván megvan a véleményem a témával kapcsolatban, mint ahogy szerintem mindenkinek, amit természetesen meg lehet kérdőjelezni. Ez az egész oldal erről szól, hiszen mi nyitottak vagyunk a vitára, a beszélgetésre, noha nem az eszetlen támadásokra. Senki sem állítja, hogy egyik fél is szent lenne, mint ahogy azt sem, hogy ne szenvedné meg egyébként mindkét fél az újabb háborúba torkolló összecsapásokat. Sokszor elmondtam már és most is így gondolom: a valódi vesztesei az összecsapásoknak az ott élő civilek, éljenek is a határ bármelyik oldalán.

A gyermekek egy olyan környezetben nőnek fel, ahol állandóak az összecsapások, és szinte természetesnek veszik azt, hogy az egyik fél gyűlöli a másikat. Emiatt nyilvánvalóan ők maguk is kialakítanak egy véleményt, amely később befolyásolja az életüket. Akár úgy, hogy csatlakoznak az IDF-hez, akár úgy, hogy a Hamász tagjai lesznek. Előbbi egy katonai szervezet, míg utóbbi egy sok ország által terrorszervezetként nyilvántartott szervezet, ezért van különbség a két oldal között, noha az IDF is követett el olyan gyilkosságokat, amelyekre nincs és nem is lehet magyarázat. Az, hogy gyermekek halnak meg egy-egy ilyen rajtaütés során, nem magyarázható meg semmivel, pláne nem azzal, hogy önvédelemből lőttek.

De ugyanez igaz a másik oldalra is, amely értelmetlen vérrontást hajt végre időnként. Külső szemlélőként én úgy gondolom, hogy mindkét fél hibás a kialakult helyzetért. Nyilván ha egy palesztint, vagy egy izraeli zsidót kérdezne meg az ember ezzel kapcsolatban, akkor más választ kapna, de mivel én egyik sem vagyok, ezért a saját véleményemet mondom el. Erőszakra soha nem lehet erőszak a válasz, mégis évtizedek óta pontosan ez történik ebben a régióban. Megoldást pedig már csak azért sem látok a helyzetre, mert mint minden háborúban, itt is politikai érdekek állnak a háttérben. Addig viszont ameddig az IDF, vagy a Hamász vezetője szépen megbújik a háttérben, addig a civilek azok, akik mindkét oldalon megszenvedik ezt az egészet.

Úgy vélem, hogy a társadalom eléggé megosztott abban, hogy kinek is az oldalára áll. Megítélésem szerint támogatják annyian az izraeli zsidókat, mint a palesztinokat, ezért nem értek egyet azzal a felvetéssel, miszerint csak a zsidóság, vagy csak a palesztinok oldalára áll a társadalom. Egy legutóbbi rakétatámadás hatására viszont úgy hiszem, hogy megfordulhat ez a dolog, hiszen nem igazán lehet megmagyarázni – természetesen időközben előálltak egy magyarázattal –  azt, hogy az IDF miért rombolta porig az Al-Jazeera és az Associated Press gázai főhadiszállását, amely egyébként otthona volt több palesztin családnak is. A hadsereg ugyan figyelmeztette a torony lakóit, hogy egy órán belül bombatámadást fognak végrehajtani, ezért mindenki ki tudott menekülni, viszont ez még nem teszi elfogadhatóbbá a tettüket.

Vajon miért nem szeretné az izraeli kormány, ha két elismert médium is tudósítana a frontvonalról? Így kívánják elejét venni az álhíreknek? A legutóbbi tudósítások szerint pedig pont az izareli kormány használta fel arra a nemzetközi sajtót, hogy a Hamász katonáival elhitesse, hogy szárazföldi invázióra készülnek Gázával szemben, akik alagutaikban bújtak el, várva a megfelelő pillanatra, hogy megtámadhassák az előrenyomuló erőket. A hír viszont nem volt igaz és porig rombolták az alagutakat, az ott megbúvó katonákkal együtt. Pont ezért érthetetlen kissé, hogy miért hallgattatták el a nyugati sajtó két fontos képviselőjét a területen. De emellé még azt is megjegyezhetjük, hogy sikeresen lebombáztak egy menekülttábort, ahol 8 gyermek és két nő is életét veszítette.

Tudom, fel lehet sorolni az izraeli oldalról is elfogadhatatlan gyilkosságokat, ami miatt a palesztinok – noha sokakat a Hamász nem képvisel, annak felfogását teljesen elítélik – is felelőssé tehetőek a kialakult helyzetért. A fenti történet viszont – az Al-Jazeera és az AP irodájának lebombázása – arra enged következtetni, hogy az izraeli kormány célja, hogy ne kerüljenek ki felvételek a nyugati sajtóhoz arról, hogy milyen hatásai vanak a bombázásoknak. Úgy hiszem, hogy mindkét fél megérdemelné, hogy a sajtó beszámolhasson az ott történtekről. Hiszen ezen felvételek felhasználhatóak arra, hogy megítélhetőek legyenek az egyes döntések. Ha viszont nincsenek felvételek, akkor az álhírek is könnyebben terjednek, ezzel még nagyobb feszültséget szítva. Mert hát mégsem életbiztosítás az, ha a világsajtó a Twitterről értesül egyes fejleményekről.

A legtöbben Netanjahu politikai céljait vélik felfedezni a háttérben, amely célokért nem rest akár több száz ember életét is feláldozni. Nyilván megvannak a Hamász céljai is, ami valóban a kiváltója volt a konfliktus elfajulásának. Ők kezdték el rakétákkal lőni Izraelt, amely rakéták szinte mindegyike megsemmisült már a levegőben, köszönhetően a vaskupola rendszernek, azonban ez még nem ad felmentést a történtek alól. A konfliktus kialakulásához mindkét fél politikai vezetésének köze volt, ezért csakis ők lehetnek azok, akik véget vetnek a harcoknak. Jó lenne, ha a tűzszünet minél előbb létrejöhetne, ezzel meggátolva százak vagy talán ezrek értelmetlen halálát.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.