Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbán Viktor ugyan beszél angolul, de talán jobban járnánk, ha nem tenné

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szépen felkapta a sajtó, hogy Karácsony Gergely nem beszél angolul, legalábbis nem megfelelő szinten. Ezt összekapcsolták a korábbi kijelentésével, miszerint Orbán Viktor kövér és máris megindult a lejáratókampány ellene. A propagandamédia ennyire egyszerűen működik, nem kell hozzá szinte semmi, és azonnal megpróbálják kivégezni az embert. Az tény, hogy jó lenne, ha egy miniszterelnök-jelölt beszélne idegen nyelvet – pláne angolt – de a nemzetközi példa is mutatja, hogy ez nem feltétlen alapja a pozíciónak. Példának okáért a korábbi spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy sem beszélt egy mukkot sem angolul. Nyilván ez viccek alapjául szolgált, de ez nem akadályozta meg őt abban, hogy évekig vezesse az országot, noha az más kérdés, hogy milyen irányba.

Az, hogy Karácsony beismerte, hogy valóban nem rendelkezik megfelelő angol nyelvtudással egy jó dolog, mint ahogy az is, hogy elmondta, már dolgozik rajta. Az angol nyelv – más nyelvekkel összevetve – viszonylag könnyen elsajátítható, ezért ha valóban időt és energiát fektet bele valaki, gond nélkül megtanulható. Orbán Viktor Soros ösztöndíjjal egy évet tanulhatott Angliában, ezért nem meglepő az, hogy ő beszéli a nyelvet. Az viszont más kérdés, hogy milyen szinten. Mert lehet, hogy képes akár órákig is kommunikálni rajta, de annak színvonala messze nem kiemelkedő, sőt. Néha olyan kijelentéseket tesz, amelyeknek semmi értelme nincs. Tele nyelvtani hibákkal és a már megszokott, nevetséges akcentussal. Ezt még meg is lehetne neki bocsájtani, ha nem viselkedne úgy a teljes nemzeti oldal, mintha Orbán legalábbis felsőszintű, kiváló angol nyelvtudással rendelkezne.

Ezt nem okoskodva mondom, hiszen én is éltem Angliában, ezért rendelkezem nyelvtudással. Arról viszont nem kellene megfeledkezni, hogy a nyelvtudás csak egy dolog, az igazán fontos dolog az, hogy miként képviseli a magyar embereket. Mert beszéljen is bármilyen fokon angolul Orbán, ahányszor megszólal és képviseli a magyarságot, az én pofámról ég le a bőr. Bár ne beszélne angolul, akkor legalább nem értené meg a világ, hogy milyen embert választottak meg a magyarok az elmúlt 3 ciklus alkalmával. És noha nyilván Karácsony Gergely sem egy tökéletes jelölt erre a pozícióra, de ha képes emberibb módon képviselni a magyarságot külföldön, akkor azért el lehet tekinteni attól, hogy az angolja még nem igazán megfelelő.

Ettől még persze úgy hiszem, hogy jogos elvárás egy miniszterelnöktől, hogy tudjon beszélni, legalább angolul. Mégis csak az a diplomácia legfontosabb nyelve, amely alól nem lehet kibújni és úgy látom, Karácsony nem is szándékozik ezt megtenni. De azt se felejtsük el – ha már Karácsony esetében felmerült – hogy Áder János az utolsó tudomásom szerint ugyancsak nem beszél angolul, márpedig ő a köztársasági elnök, aki elviekben Magyarországot a nemzetközi színtéren képviseli. Mondjuk Áder esetében körülbelül az utolsó probléma a nyelvtudása, mégis ha már felhozták, akkor érdemes volt megjegyezni.

Egy országot az tud nagyszerűen képviselni, aki beszédképes legalább a saját anyanyelvén. És az sem mellékes, ha a beszédét nem hazugságok elismétlésére használja, hanem az emberek biztonságérzetének növelésére, a valódi mondanivalója átadására. Karácsony – sok politikussal ellentétben – képes megszólítani a fiatalokat is, hiszen Facebook bejegyzéseiben olyan nyelvezetet használ, amit mindannyian megértenek. Nem általános iskolás szintű pár soros mondatokkal operál – ez a Fidesz védjegye – hanem kifejti a mondanivalóját és viszonylag gyorsan reagál minden felmerült pletykára, hazugságra. Valódi információkkal alapozza meg mondandóját és nem fél kimondani, ha esetenként hibázik. Nem fél a bocsánatkéréstől sem, mint ahogy attól sem, ha be kell ismernie, valamiben nem volt igaza. Ez a választók szemében úgy hiszem, hogy egy pozitívum, nem pedig negatívum, annak ellenére sem, hogy a kormány nyilván ezt szeretné elhitetni az emberekkel.

Az, hogy lekövérezte Orbánt, nem volt szép dolog, de azért ne csináljunk ebből egy akkora ügyet, mintha valami teljesen más kifejezést használt volna rá. Aki szerint egy kifejezés miatt nem érdemes a miniszterelnöki posztra – vagy a nyelvtudás hiány miatt – az úgy hiszem, hogy egyébként sem gondolkozott azon, hogy valaha is rá szavazna. Akinek nem szimpatikus Karácsony munkája, annak nem ezek miatt nem szimpatikus, hanem azért, mert szemben áll a kormány rablópolitikájával. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy ne szeressen valakit, de ne próbáljunk meg álindokokat létrehozni azért, hogy ezzel aláássuk valaki munkáját. Véleményem szerint továbbra is Karácsony a legerősebb jelölt Orbánnal szemben, noha a véleménykutatások szerint Jakab Pétert támogatnák messze a legtöbben.

Nem tudom, hogy ez tükrözi-e a valóságot, vagy egyfajta taktika része ez is. Mindenesetre kettejük között fog eldőlni a verseny – véleményem szerint –, pont ezért is tart ennyire Orbán tőlük. Még jó egy év van a választásokig, addig még 100 és 100 ilyen és ehhez hasonló dolog fog kiderülni a jelöltekről. Érdemes felkészülni a legrosszabbra és arra, hogy talán még a korábbi választásoknál is mocskosabbra számíthatunk jövőre.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.