Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ne azon vekengjünk, hogy viszik a tetőt a fejünk fölül, örüljünk annak, hogy süt a nap

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Felszabadult jó reggelt kívánok mindenkinek Müller Cecília dallamára! Essünk neki a szerdai napnak. Lehetőleg ne úgy, ahogy egyszeri fideszes polgármester szokott nekiugrani a betonnak. Légkalapáccsal. Minden létező munkavéldelmi szabályt megszegve.

Hanem úgy, ahogy hőssé avanzsált országos tisztifőorvosunk, megannyi nyunyókánk és hipózott tojásunk védőszentje javasolta. Aki szerint baromi fontos a „felemelő élményekkel” való testi-lelki töltekezés, mivel ezek kiutat mutatnak nemcsak a pandémiából, de a tavaszi fáradtságból is. Töltekezésre pedig a felelős hírfogyasztás (!) alkalmas, ezért senki ne engedjen teret a deprimáló híreknek, amelyek „nem engedik felszabadulni a lelküket”.

Ha jól értem, ez azt jelenti, hogy ne arra figyeljünk, hogy viszik a tetőt a fejünk fölül, a kezünkből meg kicsavarják a tescogazdaságos vajas kenyeret, hanem örüljünk annak, hogy süt a nap. Továbbá ne hagyjuk magunkat manipulálni a valóság által úgy általában se, mert igaz, hogy lassan 29 ezer ember esett áldozatául a járványnak, de ez ma már nem érdekes, mert közben Magyarország abban a páratlan kegyelmi állapotban leledzik, hogy 6 féle vakcinával oltják a magyar lakosságot. És igen, mindenki örüljön, akit érint, hogy újraindulnak a kórházakban a koronajárvány miatt leállított, nem életmentő műtétek, de azzal ne foglalkozzon senki, aki értint, hogy mondjuk 2023 karácsonyáig kell várnia egy térdprotézisre. Mert ha így tesz a tisztelt populáció, akkor felszabadul az ő lelke.

Az egyébként tényleg tök jó, hogy immár 6 féle vakcinával lehet oltakozni, bár a tisztifőorvos idétlen életvezetési tanácsainak szempontjából így is meglehetősen deprimáló, hogy a május közepére miniszterelnökileg belengetett 6 milliós átoltottság pont akkora lódításnak bizonyult, mint az, hogy mindenkit meggyógyítanak, aki elkapja ezt a betegséget. A jelenlegi tempóban az 5 millió sem lesz meg májusban, bár kétségtelen, hogy egy újabb Pfizer-kísérlet sokat lendíthet a dolgon.

A rezsim testi-lelki töltekezése szempontjából azonban tökéletesen érthető, hogy a fideszes prominensek a fideszes lakájmédiával karöltve naponta minden csatornán Magyarország európai vakcinaversenyben elfoglalt előkelő pozíciójával választási kampányolnak. Ilyen például az igazságügyek minisztere, aki még az Általános Ügyek Tanácsának tegnapi brüsszeli ülésén is a magyar oltási kampány eredményeivel szórakoztatta az uniós Európa-ügyi minisztereket, és az mantrázta a Rogán-kotta szerint, hogy ezt a kimagasló teljesítményt csak nyugati vakcinákkal nem lehetett volna elérni.

Tény és való, hogy ha a járványkezelés sikerét kizárólag az oltásbajnokság éppen aktuális állásában mérjük – mert ki nem szarja le a meg nem mentett életek tízezreit -, akkor momentán fényes a siker. Igaz, hogy a hanyatló Nyugaton lakosságarányosan keleti vakcinák nélkül is kevesebben haltak bele a koronavírusba, de mindegy is. Vagyis egyáltalán nem mindegy: a járványkezelés egy pöttyet bonyolultabb mutatvány annál, mint ami ebből a primitív dumából árad. Ezt pontosan tudják azokban az európai uniós országokban is, ahol nem irigyelték meg azonnal a NER keleti vakcinabeszerzését (pedig Szijjártó intézkedett, és mindenki megkaphatta azt a kínai telefonszámot, ahol kínai vakcinát lehetett intézni brutál drágán), miután egyébként se azzal voltak elfoglalva egy éven keresztül, hogy a deprimáló valóságot maszatolással, közérdekű információk visszatartásával, és mindenfajta felelősség elhárításával hajlítgassák, ameddig kellően felemelő nem lesz az összkép. Ahol nem kergették el az orvosokat járvány közepén a rendszerből, ahol egyáltalán volt működő rendszer, mert nem a stadionok betonjába temették közpénzek milliárdjait, és ahol nem engedték el a tesztelést és a kontaktkutatást, amikor kiderült, hogy propagandával nehezebb járványt kezelni, mint örökre hatalomban maradni. Amit a keleti vakcinák fölötti hallelujázásban Varga Judit sajnálatos módon elfelejtett megemlíteni minisztertársainak az az, hogy mekkora járulékos hasznot termelt a NER-nek a Kínával való bizniszelgetés, és hány százmilliárdos nettó veszteség érte a magyar adófizetőket a 16 ezres horgolásgátló gépparkkal összefonódó 5 millió kínai oltás beszerzése okán.

Ehelyett Varga Judit – miközben a nemzeti rezsicsökkentést is jól megvédte – a visszataszítóan komcsizó Gulyás Gergelyhez csatlakozva álhírnek nevezte, hogy az Európai Bizottság visszadobta volna Orbán helyreállítási tervét, hiszen hivatalosan csak kedd este adja azt be a magyar kormány. Hát újfent kénytelen vagyok deprimálni a nyájas olvasót, de ami szép, az szép. Ez pont nem szép, de annál tanulságosabb. A Népszava tegnap megírta, hogy április 23-án azon a bizonyos brüsszeli munkavacsorán, ahova a kancelláriaminiszter elkísérte a főnökét,  Ursula von der Leyen és az Európai Bizottság vezetői azt közölték az orbánista delegációval, hogy az uniós helyreállítási alap igénybevételére kidolgozott magyar terveket annyira gáznak tartják, hogy ebben a formában nem fogják támogatni azokat. Egyebek mellett azt tették világossá, hogy a felcsúti küldöttség is megértse: a fideszes alapítványokba kiszervezett egyetemeknek nem tudnak pénzt adni, ugyanis semmilyen garanciát nem látnak arra, hogy ezek átláthatóan gazdálkodnak majd a rájuk bízott vagyonnal. Erre az a Gulyás Gergely, aki a vacsora után pár nappal maga nyögte be egy kormányinfón, hogy a felsőoktatási fejlesztési programot az eredeti tervekkel ellentétben döntően nem uniós pénzből kívánják megvalósítani (értsd: ha akadékoskodnak és belekötnek, akkor inkább tartsák meg a kedvezményes hitelüket), hazugsággal vádolta a Népszavát, mert nem is igaz, hogy az EB visszadobta a tervet. Csakhogy a Népszava egy szóval nem írt arról, hogy az Európai Bizottság ilyet tett volna, sőt: arról írtak, hogy a végleges tervet még nem nyújtotta be a kormány, holott korábban azt kommunikálták, ebben elsők lesznek. Nos, az már önmagában is penetráns, hogy senkivel nem egyeztettek, noha ez kutyakötelességük lett volna, de úgy cáfolnak, hazugoznak, álhíreznek és kommunistáznak, hogy közben megerősítik az eredeti hírt.

Vagyis akkora alhír, hogy egy kalap szar a helyreállítási tervük, hogy a kedvezményes hitelről inkabb előre lemondtak, mert tudták, hogy úgyse megy át a brüsszeli szűrőn. Még sok ilyet, nertársak és nertársnők! 2021-ben Peking elő- és hálószobájából kommunistázni és politikai aktivizmussal vádolni a munkáját végző sajtót igazán szép teljesítmény. Ja, nem. És arról egy szót sem szóltunk, hogy a Gulyással tandemben toporzékoló Varga Judit azt is mondta tegnap Brüsszelben, hogy az egyetemekre fordítandó pénzek máshol is megjelenhetnek: például az energiahatékonysági, infrastrukturális fejezetetekben. Teháthogy a végén úgyis oda fogunk eljutni, hogy átverték a modellváltási zsarolással az egyetemeket, amely egyetemek kaptak a nyakukba egy-egy fideszes pórázon rángatott kuratóriumot, és majd valamelyik tehetséges NER-mészáros hőszigeteli az épületeket, kicseréli az ablakokat, és ezzel máris a világ élvonalába repülnek ezek az intézmények. Hát mit mondjak? Lehet, hogy Karácsony nem tud angolul, Orbán meg tud, de abban tök igaza van, hogy kizárólag Orbánon és a Gulyásokból meg Vargákból álló kormányon múlik, akkor a beton, vas és klientúra országa leszünk. Már csak azért is, mert már most is azok vagyunk.

Úgyhogy a keretes szerkezet jegyében még néhány gondolat erejéig kanyarodjunk is vissza a lélekemeléshez. Ne azzal foglalkozzunk, hogy 9 éve nem volt annyira magas az infláció, mint idén áprilisban, hanem örüljünk annak, hogy a közepes képességű könyvelő (a másik Varga) milyen fantasztikus adócsökkentéseket lengetett be. Már megint csilliárdok maradnak a zsebünkben, most például a munkát terhelő adók 2%-os csökkenése okán 250 milliárd marad a vállalkozásoknál. Komolyan mondom, amennyi csilliárdot ezek mimagyarok zsebében hagynak ahányszor megszólalnak, már mind Mészáros Lőrincek lehetnénk. Ehhez képest Mészárosnak valóban millárdok maradnak a zsebében, mimagyarok meg beérjük a négyjegyű apróval. De hát melyik kormány hagyott még ennyi sok milliárdot a magyarok zsebében? Na ugye.

Úgyhogy a keretes szerkezet jegyében, apropó Cecília: milliárdos lett ex-Rogánné Rogán Cecília békásmegyeri panelba bejelentett üzleti partnere. A semmiből indult Horváth László cége, amely 2016-ban mindössze 30 millió forintos nyereséget termelt, a válság évében, amikor senkit nem hagytak az út szélén, már több mint 1 milliárd forintot lapátolt össze. Rohadt jól megy ennek az országnak, ha már nem csak az exeket, de az exek mindenféle csatolmányait is eltartja. Önként, dalolva. A beton, a vas és a klientúra országa. Szó szerint.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.