Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Azóta sem tesznek mást, mint amit akkor elhatároztak. Egyszerűen elsikkasztják az országot

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Szabadsajtóklub számomra eddigi legjobb, április 23-i adását néztem, és közben arra gondoltam, a nagyon jó észrevételek mellett azért akadna vitatni való is például a magyar és brit viszonyok terén. Mondom ezt én Londonból. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy az adás legvégén szóba került, hogy ki mit vinne nászajándék gyanánt Mészáros Lőrincnek és Várkonyi Andreának, ha meghívást kapna a királyi esküvőre. Tompos Ádám, a Magyar Hang újságírója – ezúton is köszönet neki a filmajánlóért – azt válaszolta, hogy egy DVD-t venne az ifjú párnak, egy, a világ 100 legjobb dokumentumfilmje közé beválasztott alkotást. Ez Gazdag Gyula és Ember Judit filmje, amely arról szól, hogy egy fickándozó, a párt irányvonalától eltérő felcsúti tsz-elnökre hogyan csap le a legnagyobb szigorral az MSZMP, ha eljön az idő.

Azonnal megnéztem, és már akkor tudtam, hogy nekem is tovább kell ajánlanom és a hatásról is röviden szólnom kell. Már majdnem 4 éves voltam akkoriban.

Korábban szóltam a Patópálságban sültgalambra várókhoz is:

Nem sok hozzátenni való akad. Igen tartalmas és elgondolkodtató így is. Hát még a folytatása!

Közzétette: STOP Viktátor – 2021. március 22., hétfő

És meséltem arról is, hogy szánalmas kis világa csak foszlányokban hasonlít a valóságra.

Sajnálom gyerekek! 🤓 Ezt muszáj olvasnotok!

Közzétette: STOP Viktátor – 2021. április 9., péntek

Most a fent említett igazi ínyencséggel kedveskednék nektek, akik hajlandóak vagytok szembesülni a valósággal. Gondolatébresztőnek szánt ajánlatommal egy közel ötven éve készült dokumentumfilm megtekintésére bátorítanék mindenkit. Arra gondoltam, talán segíthet abban, hogy kevésbé álljatok értetlenül a napi kommunikáció dzsungelében.

Értelemszerűen a korosztályok egy részének fogalma sem lehet, és ezért nincs összehasonlítási alapja, de akik éltek is azokban az időkben, azoknak a többsége ugyanúgy nem volt beavatott, ha nem volt párttag. És nagyon sokan nem voltunk párttagok!

De vissza a Vimeo oldalán található beharangozóhoz:

Ember Judit (1935-2007) és Gazdag Gyula (1947-) közös rendezése 1972-ben készült, de betiltását követően csak 1983-ban mutatták be a mozik. A film a tsz-demokrácia kérdéseivel foglalkozik egy olyan esetet vizsgálva, amikor a termelőszövetkezeti tagság véleménye ellentmond az elnök leváltására hozott párthatározatnak. A felcsúti tsz elnökének lemondatása körüli viták bár szocialista társadalmi és politikai viszonyok között zajlanak, olyan kérdéseket érintenek, melyek máig nem veszítettek aktualitásukból.

Mindenképpen úgy érzem, hogy a témához kapcsolódik, ezért egy Kéri Lászlóval készült interjú foszlányát teszem ide, hátha tanulságos ez is:

Nem olvasni kell általában, és nem is egyszerűen sokat kell olvasni, ennek önmagában nincs értelme. Blokkban kell olvasni. Tematikusan kell olvasni. (…) Ha blokkban olvasom, egyben, akkor az egyes cikkek szinergikus hatása ekkorává tágítja (félkört rajzol a két karjával) a te ismeretrendszeredet. Nyilván nagyon sok az átfedés a harminc írás között, de… azért mind olyan, mint egy mozaik. Tehát amikor gyerekkorodban… te is raktál ilyen pazléket (puzzle), igaz? (…) mert egyben látom a folyamatot. (…) Először is a folyamatot látom, tehát nem csak az eseményeket. Másrészt a szinergikus hatások, hogy az egyik írásban ezt domborítják ki, a másikban azt. 

Többek közt arról is beszél Kéri tanár úr, hogy nem a felszínes bulvár a lényeg, mert az csak figyelemelterelés, hogy az emberek ne a valós problémákkal foglalkozzanak, és ne a megfelelő fórumokon. Ahogy mostanában szokásom mondani, ezt hívják fingfűrészelésnek. Beszélhetünk róla, ha nem lenne ezeregy fontosabb napi problémája az emberek túlnyomó többségének.  És hát a „puzzle darabkák”, ugye. De vissza a dokufilmhez. A címe: A HATÁROZAT, itt nézhető.

Akik eddig nem hittek a pusztába kiáltott szavaknak semmilyen forrásból, semmilyen formában, azok csak nézzék végig a filmet. Ha bármi hasonlóságot vélnek felfedezni a velünk élő közelmúlt és a korábbi rezsim korábbi tettei között, az nem a véletlen műve lesz. Annyian elmondták már, hogy ezek…, ezért sem fejezem be a mondatot, meg annyi mondanivalóm lenne, de ne én hozzam meg más helyett a döntést, hogy mit gondol ezen ismeretek birtokában.

Azt viszont elmondhatom, hogy bennem csak megerősített minden korábbi feltételezést, és minden csak kevéssé bizonyított állítást. Mert ahol megszületik egy HATÁROZAT, ott már minden más csak színjáték, ha nincs ‘48 vagy ‘56 szintű ellenállás a közjószágok részéről. „Ennyike” mondhatnám, hogy mindenki is értse, és sajnos ezen nincs mit szépíteni.

Az általam korábban beígért „őszinte tükör” is ilyesmi eredményt mutat, és készülőben is van, csak azok a fránya algoritmusok időközben bővítették az anyagot, ami összességében is rendkívül sokkoló, hiszen nem 50, inkább 100 évet repít vissza egy virtuális időutazás formájában, a hallható és látható kordokumentumok korrekt és olvasható tálalása pedig sok munkát igényel. Ameddig ez elkészül, elég ezt megemészteni, hiszen mégiscsak szembe kell néznie mindenkinek önmagával. Ami hiányzik odahaza, hogy az emberek ebben a kérdésben ugyanazt tegyék, mint amit tettek akkor pénteken, amikor a Pfizer vakcináért való sorbanállással provokálták őket.

A kollégiumi lábszagtársak és korábbi KISZ-tagok csak átmentették, amit tanultak az előző rendszerben, és azóta sem tesznek mást, mint amit akkor elhatároztak. Egyszerűen elsikkasztják az országot.

Ezért a kérdés itt az, hogy te meghoztad már A HATÁROZATOT? Rabok legyünk vagy szabadok?

Mert

„ha majd rájövünk,

Hogy tényleg kik is akarunk lenni

A végén magunk után

Olyan tükröt hagyunk”

megmondológus

Címlap: A Fidesz 1988-as megalakulása idején. (Fotó: Orbán Viktor/Facebook)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.