Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Féligazságokkal operáló hazugsággyár

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A táblázatban felsorolt adatok az egészségügyi szolgáltatási térnek a pontos és objektív adatait tartalmazza. Annak, hogy egyébként Karikó professzor asszony, akár más szempontokat tett hozzá, amik ismertek voltak, és a magyar kormány nem eltitkolni akarta őket, hanem köztudomású tényeknek minősülnek, mi örülünk, bennünket nem zavar, nem véletlenül nem állapítottunk meg sorrendet.

Ezek Gulyás Gergely szavai, aki a temérdek újságírói kérdés miatt kénytelen volt végre válaszolni arra, hogy mégis mi célja volt annak a táblázatnak, amit Szijjártó Péter nemrégiben posztolt, és amely alapján azt gondolhatnánk, hogy a kínai és orosz vakcinák hatékonyabbak és biztonságosabbak, mint mondjuk az EU-s beszerzésből érkező Pfizer vagy Moderna. Ezt Gulyás a mai napig tagadja, miközben teljesen egyértelmű az, hogy a kormány célja a táblázattal az volt, hogy növelje azok számát, akik igent mondanak a keleti vakcinákra. Mert milliószámra érkezik a kínai vakcina, de lassan már hálóval sem tudnak befogni elegendő embert ahhoz, hogy olthassanak. Márpedig vélhetően megérte a kormánynak az, hogy a jóval drágább kínai oltásokat rendelték, hiszen könnyen lehet, hogy le tudták fölözni az ár egy részét.

Csak hát lassan már a kutyának sem kell a sok kínai oltás, ráadásul felgyorsult a Pfizer oltóanyagainak szállítása Európába, ezért hamarosan eljutunk oda, hogy talán még választani is lehet, hogy ki melyiket szeretné felvenni. Ez a táblázat egy utolsó elkeseredett próbálkozás volt, amely balul sült el, hiszen szinte a teljes szakma pontatlannak, hibásnak és félrevezetőnek nevezte. Lehet, hogy nem titkoltak el adatokat – mint ahogy azt Gulyás állítja -, de ez nem is szükséges ahhoz, hogy félrevezessék az embereket. Elég, ha féligazságokat közölnek, amivel könnyen megtéveszthetik azokat, akik nem olvasnak utána a valódi adatoknak. Karikó Katalin pont ezért egészítette ki a táblázatot, hiszen úgy érthetőbbé váltak az adatok.

Azonban a kiegészítést nem megköszönni kell, vagy azt mondani róla, hogy ez őket nem zavarja, hanem alapvetően is közölni kellett volna a kiadott táblázaton. Nyilvánvalóan oka volt annak, hogy ezek nem kerültek oda fel, azonban az ok nem az, amire több kormánypárti politikus is hivatkozott – túl bonyolult lett volna azok megértése -, hanem a keleti vakcinákba vetett bizalom növelése. A Gulyás által elmondottak viszont nem többek egy gyenge magyarázkodásnál, hiszen akár ismertek voltak a plusz adatok, akár nem, az még nem mentség azok elhallgatására. Mint ahogy az is egy ócska hazugság, hogy nem állítottak volna fel egy sorrendet – szám szerint ugyan valóban nem írták oda, de nem is kellett – hiszen alább is olvasható tökéletesen, hogy pontosan ez történt.

Hogy egyébként milyen szempontokat vegyünk figyelembe, ebben a kormány azért nem vett részt, mert látható, hogy érdemi különbség nincs. Ha mégis van, akkor egyébként a Szputnyik javára, de nem akarok semmilyen oltóanyagot sem kiemelni.   

Nem akarja kiemelni, de azért kiemeli. Viccnek persze még akár jó is lehetne, csak hát itt nem egy olyan helyzetről van szó, amikor az embernek nevetni támadna kedve. A kormány immár több, mint egy éve lényegében titkolja a legfontosabb járványügyi adatokat, letiltja a nyilatkozó orvosokat, egészségügyi dolgozókat, ellent mond a kórházigazgatóknak és szakembereknek, miközben azt állítja, hogy minden a legnagyobb rendben van. Letagadják a valóságot, ami egyesek szerint helyenként a tavalyi bergamói állapotokhoz hasonlított. A kormány állítása szerint mindenhol volt elegendő szakszemélyzet, ezzel szemben sok, egyébként kórházban dolgozó szakember állította ennek az ellenkezőjét. Az oltások kapcsán sem történt más, mint hogy folytatták a hazudozást és titkolózást, aminek ellenére egyébként igen sokan oltatták be magukat. Mert lehet, hogy kaotikus lett a vakcinák beadása, de ahhoz sokan hozzájutottak. Nehéz lenne viszont sikeresnek, jól megszervezettnek nevezni az oltást.

A legszomorúbb az egészben mégis az, hogy még ebből a helyzetből is a pénz volt a legfontosabb számukra, amely jól látható a lélegeztetőgép-beszerzéseknél és a kínai vakcinák megvásárlása kapcsán. Nem a magyarok élete volt az első, hanem az, hogy szépen megszervezzék az ellopható pénzek útját. Ki tudja, hogy valaha ki fog-e egyáltalán derülni az, hogy hány ember halt meg hiába azért, mert a kormány fontosabbnak tartotta a pénzek átcsatornázását, mint hogy megszervezzen egy megfelelő járványelleni stratégiát. Mert legyen is most bármennyi ember beoltva, a tényeken nem változtat; 27 000 ember belehalt a járványba, és a számuk tovább fog nőni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.