Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Áltudományos lejáratókampány

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szijjártó Péter mindenhez is ért. Külügyminiszterként úgy érezte, fontos, hogy ha közöl egy sor olyan adatot, ami alapvetően semmire nem használható, de legalább elmondhatják, hogy odaszóltak az elégedetlenkedőknek. Természetesen az oltásellenesnek nevezett ellenzékről van szó, amely szerinte félrevezette az embereket, ezzel is veszélyes helyzetet teremtve. Ki tudja, milyen adatokra alapozva Szijjártó közzétett egy olyan táblázatot, amelyből azt kellene kiolvasnunk, hogy a legrosszabb oltás a Pfizeré, míg a legjobb az oroszoké. A kormány már ott tart, hogy nem komoly tudományos publikációkra alapozzák ezen véleményüket, hanem egy Facebookon közölt táblázatra, amely el kellett volna, hogy hallgattassa a kételkedőket. Csak hát ennek pont az ellenkezőjét sikerült elérniük vele, hiszen az általuk közöltek eltérnek attól, amit mondjuk a szerbek közöltek nemrégiben.

Az eddig sem volt titok, hogy politikai kérdést csinált a kormány az oltásokból, mint ahogy az sem, hogy valaki igen jól járt azzal, hogy a sokkal drágább, viszont EU-s engedéllyel nem rendelkező kínai vakcinából bespájzoltunk. A kormány érdeke a minél nagyobb számú keleti vakcinabeszerzés, ami már azok számára is egyértelművé válhatott, akik egyébként annyira nem is követik a híreket. A csapból is az folyik lassan, hogy érkezett Sinopharm szállítmány – amit egyébként a többség tudomásom szerint visszautasít -, de arról már nem beszél sem Szijjártó, sem Orbán, hogy felgyorsult az uniós vakcinagyártás, amelynek következményeként már akár a nyár közepére elérheti minden EU-s ország a felnőtt lakosságának 70 százalékos átoltottságát.

Érkezik még több Pfizer oltás, amelyben az emberek egyébként a legjobban megbíznak. Pont ezért sem meglepő, hogy az általuk közreadott állítólagos számok alapján pont ezen cég oltóanyaga van a lista legvégén. Megpróbálják elérni, hogy az emberek elfogadják a Sinopharm oltását és ne várjanak a Pfizerére. Annyira egyértelműen kezdték a kínai vakcinát lenyomni az emberek torkán, hogy egyre inkább szembetűnő. A Szijjártó által közölt „adatokat” több szakértő is kétségbevonja, hiszen a legfontosabb részleteit nem közölték a kutatásnak. Egy sor olyan adattal nem rendelkezünk, amelyek bizonyíthatnák, hogy nem hazudik a kormány és nem arról van szó, hogy megpróbálják elérni, hogy mégis inkább a kínai oltást akarja a többség.

Az is mutatja egyébként, hogy milyen banánköztársaság ma Magyarország, hogy a volt futsalos Szijjártó Facebookon közöl oltási adatokat ahelyett, hogy mondjuk valódi, tudósok által elkészített, a legfontosabb adatokat is tartalmazó tanulmányt közölnének. Valaki összedob egy Excel táblázatot és ezt el kellene hinni? Komolyan ennyire hülyének nézik az embereket? Nem arról van szó, hogy még jobban el kellene bizonytalanodni a vakcinák kapcsán, de a kormány úgy hiszem, hogy ezt érte el sikeresen. Még csak arról sincs szó, hogy nem lehet némi igazságtartalma a közölt adatsornak – noha én kétlem -, de annak ilyen formán az égvilágon semmi értelme sincs. Szijjártó szava mit sem ér, hiszen ő nem egy elismert virológus, hanem egy magas pozícióba emelt senki.

A gond viszont ott kezdődik, hogy ezeket a kijelentéseket igen nehéz megcáfolni, hiszen egyedül a hatalom rendelkezik a megfelelő, pontos adatokkal, amelyeket egyszerűen rejteget a közvélemény elől. Immár egy éve hallgatják el a legfontosabb adatokat, miközben a második és harmadik hullámnak brutális halálozása volt. Mi lett volna, ha időben és a megfelelő emberek számára közlik ezeket a számokat, ezzel is segítve a védekezést? Mi lett volna, ha nem hülyének nézik a szakértőket és a közvéleményt, hanem egyenlő partnernek tekintik őket, akik saját maguk is képesek feldolgozni a valóságot? Ha nem vezették volna félre a közvéleményt, akkor most nem azon menne a vita, hogy biztonságos és hatékony-e a kínai és orosz vakcina, hanem azon, hogy ki mikor mehet oltásra, hiszen akkora lenne a hajlandóság, hogy egyszerűen nem bírnának vele a szakemberek.

Lehet, hogy mind a két említett oltás engedélyt fog kapni az EU-tól, de ez még nem változtat azon a tényen, hogy nálunk úgy alkalmazták több millió emberen – legalábbis hamarosan -, hogy döntésüket egy sor olyan országnak az adataira alapozták, amelyek nem pont szavahihetőségükről ismertek. Könnyen lehet, hogy nem feltétlenül volt rossz döntés alkalmazni ezeket az oltásokat is, de itt alapvetően nem is az opcióval van probléma, hanem azzal, hogy olyan oltási kampányt indított ezekért a kormány, mintha minimum Orbán Viktor gyártotta volna a két szép kezével ezeket a fiolákat. Nekimentek a Pfizernek – nem először -, mert az emberek abban bíznak meg a legjobban, de úgy tűnik, nem adják fel a próbálkozásaikat.

Kérdés viszont, hogy hány embert sikerült meggyőznie a kormányzati propagandának? Már csak azért is kérdem, mert a még be nem oltottak többsége a fiatalabb korosztályhoz tartozik, amely lehet, hogy jóval inkább képben van a vakcinák hatékonyságát illetően, mint mondjuk a már beoltott 80 plusszos korosztály. Itt nyilván nem azt állítom, hogy egy ennyi idős ember nem lehet tisztában azzal, hogy a kormány könnyen lehet, hogy hazudik, teszem azt a Pfizer kapcsán, de az esélye kisebb. Szijjártónak olyan, többségében 50 éves kor alatti embert kellett volna meggyőznie, akiket nem lehet olyan könnyen átverni. Úgy hiszem, hogy nagyon messze jár attól a kormány, hogy ezt a manővert sikeresnek állíthassa be. Akkor mégis mit értek el Szijjártó bejegyzésével? Semmit, de legalább még nagyobb hülyét csináltak saját magukból.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.