Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Lassan már mindenki retteg ebben az országban

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szükség van a segítségre a kórházakban, a háziorvosoknál, az oltópontokon. Az orvosi kamara egyik megyei szervezete két turnusban képzett önkénteseket, de a kórházak nem merik fogadni őket. Központi iránymutatásra várnak.

Ez a hír érkezhetett volna akár évtizedekkel ezelőttről is, amikor még a vasfüggöny mögött élték a magyarok az életüket. A központi iránymutatáns azokban az időkben volt divatos, de jól láthatóan ehhez visszatért a regnáló kormány. Pontosan lehet tudni, hogy a lélegeztetőgépre kötött covid betegek 95-98 százaléka meg fog halni, aminek oka nem csak az, hogy a koronavírus egy gógyíthatatlan betegség, hanem az is, hogy egy szakorvosra, szakápolóra akár 8-10 beteg is juthat, ami egészen egyszerűen egy kezelhetetlen helyzet. Megfelelő körülmények között – noha kétlem, hogy ez Magyarországon valaha is megvolt – egy intenzív terápiára szoruló beteg mellett 1 db szakápoló tartózkodik, aki figyeli a beteg minden rezdülését.

Mert ezek a betegek mégiscsak súlyos, kritikus állapotban vannak és intenzív ellátásra szorulnak. Ez azt jelenti, hogy akár pár perc késlekedés is a beteg halálát jelentheti, ami egyáltalán nem elképzelhetetlen akkor, amikor egy szakápolónak akár 8-10 betege is van egy műszakban. Nyilván nem vizsgálták még ki – és vélhetően nem is fogják soha kivizsgálni -, hogy miért ennyire magas nálunk a gépre kötött betegek halálozási aránya. De feltételezhető, hogy ennek oka leginkább az, hogy a szakápolók egyszerűen képtelenek megadni számukra a megfelelő ellátást, aminek következtében olyan hibák történnek, amelyek a betegek halálát jelentik. Kórházi fertőzés, a maszk lecsúszása, kezelhető, de kapacitás hiányában észre nem vett problémák megléte.

Nem a lélegeztetőgépek hiánya okozza a problémát jelenleg, hanem a szakemberek hiánya, akik ugyan nem pótolhatóak már – ehhez túl késő van -, de legalább mint az a hivatkozott hírben is benne van, egyes szervezetek önkéntesekkel próbálnának segíteni legalább olyan problémák kiküszöbölésében, amelyhez nem kell egy több hónapos, éves kurzust elvégezni. Ezek az önkéntesek az ápolókat segítenék ki a legegyszerűbb feladatok ellátásában, hogy ezeket hátrahagyva a legfontosabb problémákra koncentrálhassanak az orvosok és ápolók. De mint látszik, még ezt sem lehet csak úgy megoldani, hiszen olyan félelem van a legtöbb kórházban, amely lényegében megakadályozza őket, hogy segítséget vegyenek igénybe.

A MOK megyei szervezetének vezetősége előbb körbe kérdezett a kórházakban, hogy kellene-e plusz erő. Szijjártóék kiképeztek eddig több mint kéttucatnyi önkéntest, de a kórházak mégsem merték őket fogadni. Előre nem zárkóztak el ettől a kórházak, de félnek, központi iránymutatásra várnak – ezt érzékeli Szijjártó László a kivárás mögött.  

Pontosan lehet tudni, hogy az a több, mint 5000 szakember, aki elhagyta az egészségügyet a kormány zsarolásának köszönhetőn, borzasztóan hiányzik. Őket nyilván nem lehet pótolni pár önkéntessel, de jól láthatóan minden segítség számít. A gond csak az, hogy Magyarországon az nem úgy van, hogy segíteni akarok, jelentkezem, felvesznek és másnap már kezdhetek is. Már a segítségnyújtáshoz is az kell, hogy egy kórház egyáltalán el merje fogadni a segítséget. Nyilván ebben az is közrejátszik, hogy ha elfogadják a segítséget, azzal beismerik, hogy gondok vannak a kórházban, vagyis emberhiány van. De mint azt már megtudtuk a kormányzati kommunikációból, van elegendő személyzet, ágy és lélegeztetőgép is, aki pedig ennek az ellenkezőjét állítja, az hazudik. Az Istennek nem ismernék be, hogy gondban van az egész rendszer, térdre kényszerítette azt a járvány, hiszen akkor beismernék a vereséget.

Ugyanez igaz egyébként a külföldi segítség igénybevételével kapcsolatban is, amelyet egészen biztosan csak azért nem fogadtak el soha, hogy elmondhassák, mi egyedül küzdöttük le a járványt. Nincs és nem is lesz soha szükségünk más országok segítségére, hisz mi egy büszke, szuverén nemzet vagyunk, amely inkább hagyja meghalni a sajátjait, mint hogy beismerje: segítségre van szüksége. Amióta az orvoslásról mit sem tudó egyenruhásokat tettek meg a kórházak élére, azóta lehet, hogy Orbán boldog, csakhogy emberek halnak meg. Ők bunkósbotjai a maffiaállamnak, amely megtiltotta a kamerák bevitelét a kórházakba, hogy az egyszerű újságíró csak találgathasson azzal kapcsolatban, hogy mennyire rossz is a helyzet. Az emberek már csak név nélkül mernek válaszolni a legtöbb esetben, hiszen ha nem azt teszik, még kicsinálják őket.

Emlékezzünk csak arra az esetre, amikor az ózdi kórház igazgatója a következőket merte elmondani a helyi tv egyik riporterének: Azokat a felvételeket képzeljék el az ózdi kórházban, mint amilyenek tavaly Olaszországban készültek. Ezt éljük meg nap mint nap, óriási terhet ró ránk, mind fizikálisan, mind szellemileg.” Ezt az Országos Kórházi Főigazgatóság azonnal álhírnek bélyegezte, amit a legtöbben egyszerűen már nem is hittek el. De az OKF volt az is, amely azt állította, hogy a magyar egészségügy eddig is képes volt mindenkinek az elérhető legmagasabb szintű ellátást biztosítani, a koronavírus-járvány kitörése óta mindenkinek jutott elegendő orvos, ápoló, kórházi ágy, lélegeztetőgép és gyógyszer és ez így lesz a jövőben is. Ez már csak azért is érdekes, mert az OKF is önkénteseket toborzott hetekkel ezelőtt.

Ember legyen a talpán, aki még érti, hogy mi és miért történik ebben az országban. Egy dolgot tudunk biztosan: lakosságarányosan az elmúlt időszakban nálunk haltak meg a legtöbben koronavírus miatt. Ez nyilvánvalóan nem azt mutatja, hogy mennyire felkészültek a kórházak. Egy ország járvány elleni védekezésének sikerét vagy kudarcát a halottak száma mutatja, ami Magyarországon borzasztóan magas. De mi még így is büszkén, felemelt fejjel állítjuk azt, hogy minden a legnagyobb rendben van.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.