Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Mi a különbség?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Sokan érezzük, hogy az, amit a magyar kormány járványkezelés címén produkál, az valami egészen más, mint amit például Nyugat-Európában tesznek a kormányok. De hogy pontosan milyen jellegű és mekkora is a különbség, azt nehezen látjuk át. Megpróbálom táblázatban összefoglalni a lényeget:

A fertőzés terjedésének lassítását, megállítását szolgáló intézkedések

EU országai

Magyarország

• széleskörű, könnyen hozzáférhető (és sok esetben ingyenes) lakossági tesztelés 

igen

nem

• alapos kontakt-kutatás

igen*

nem

• egységes, nyilvánosan megismerhető elveken alapuló megszorítások (pl. a sportesemények, kaszinók, stb sem kivételek)

igen*

nem

• részletes, áttekinthető kormányzati tájékoztatás (pl. karanténszabályokról, eljárásrendekről, protokollokról; a veszélyekről, az egyéni védekezés módjairól, tévhitekről (tudományos alapokon), stb; mindez sok nyelven, akadálymentesített formában is)

igen

nem

• nyílt és nyilvános párbeszéd a szakmai és tudományos közösségekkel (az ő véleményük is beépül a tervezésbe, döntésekbe)

igen

nem

• az önkormányzatok, civilek, szakmai szervezetek bevonása a védekezés megszervezésébe

igen

nem

• széleskörű segítség a lakosság egyéni védekezésének támogatására (pl. ingyen maszkok)

igen

nem

*többnyire

A fenti táblázatban nem térek ki az oltás körüli intézkedésekre, a szervezés sajátosságaira, de azok is jelentősen eltérnek a Nyugat-Európai modellektől, és az eltéréseknek egy jelentős része szintén nem magyarázható a hatékonyság növelésének a céljával. 

Mint látható Magyarország szinte minden járványügyi intézkedésében sajátos utat mutat, és az eltérések, hát… hmm, nem igazán a védekezés hatékonyságának irányába mutatnak. Még érdekesebb hogy van a különbségeknek egy másik csoportja is, melyek viszont végképp nem indokolhatók járványügyi szempontokkal:

 

Járványügyi szempontokkal nem értelmezhető eltérések Magyarország és Nyugat-Európa védekezési stratégiái között

EU országai Magyarország
• településekre, kórházakra lebontott részletes járványadatok bárki számára könnyen elérhetőek

igen*

nem

• a részletes adatok visszamenőlegesen is könnyen elérhetők, kereshetők, egy felhasználóbarát központi weboldalon keresztül

igen*

nem

• a kórházakban, rendelőkben található helyzet, és az ott zajló munka szabadon dokumentálható (független újságírók bemehetnek, fényképeket, videó-felvételeket lehet készíteni, stb.)

igen**

nem

• a covid ellátásban résztvevők szabadon nyilatkozhatnak a munkájukról, tapasztalataikról, problémáikról

igen

nem

• az államtól független (pl. szakmai, civil) szervezetek is szabadon gyűjthetik, összesíthetik a járványügyi adatokat

igen

nem

• központi katonai irányítás bevezetése a kórházak, rendelők élén (a szakmai vezetés döntési köre erősen korlátozott)

nem

igen

• katonai felügyelet bevezetése a jelentősebb távközlési és informatikai vállalatoknál (is)

nem

igen

*többnyire; **engedéllyel (ami megszerezhető)

Ezek az intézkedések látványosan egy irányba mutatnak, kell is hogy legyen rájuk magyarázat. Különösen ha összerakjuk mindezt a hivatalos magyar járványügyi adatok számtalan dokumentált anomáliájával. Hiszen hányszor de hányszor előfordult már, hogy egyszerűen nem jött ki a matek a kormányzat által „bemondott” adatokkal. Mi meg csak tátjuk a szánkat és bámulunk, hogy „nahát, biztos csak elrontottak valamit, de lám, azóta javították, most akkor már minden rendben van”. Rendben, persze.

Mi lenne, ha egy dologban követnénk a vezér tanácsát, és végre nem arra figyelnénk, amit mond, hanem arra, amit csinál? Az egyes intézkedésekből és az apró jelekből bizony egy kerek, de ki nem mondott történet rajzolódik ki. És ez egy dermesztően ijesztő történet. Úgy tűnik, hogy a mai magyar járványezelés tényleg alapjában szakít minden európai hagyománnyal. És ez az „innovatív” stratégia sajnos „sikeres” lehet, mert „jó számokat” fog produkálni. Ha hagyjuk. Mert minden csalás lebuktatható. Csak rajtunk múlik.

bacon 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.