Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem Európa reneszánsza lenne ez, hanem a kontinens visszavezetése a tudatlan sötétségbe

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Orbán Viktor, Matteo Salvini és Mateusz Morawiecki Budapesten találkozott nemrégiben, hogy megbeszéljék, milyen jövője lehet a pártjaik összefogásának Európában. A három szélsőjobboldali, magukat kereszténynek és konzervatívnak beállító politikus úgy hiszi, hogy elhozhatja Európa reneszánszát, ezért az új mozgalmukat is eként, európai reneszánszként emlegetik. Ez már csak azért is érdekes szóhasználat, mert ha megnézzük a reneszánsz történelmi jelentését, akkor a következőket találhatjuk ezzel kapcsolatban: A művelődési újjászületés korszaka az európai történelemben a 15. század elejétől kezdve. Elsősorban az élet szépségét, a természethez, az emberi élethez visszatérést hirdette, az előtte uralkodó vallásos szemlélettel szemben. Viszont mint tudjuk, mindhárom politikus arról is nevezetes, hogy boldogan tömik ki az egyházakat szívességekért cserébe.

Pont ők azok az európai politikusok, akik szerint Európa egy keresztény kontinens, ezért ez már többszáz millió ember kultúrájává vált, amelyet nem lehet megváltoztatni. A kultúrát valóban nem lehet és nem is szabad erőszakkal megváltoztatni, csak hát itt erről szó sincs. A kultúra nem vész el, hiszen az a történelem részévé válik idővel, de ahogy egyre több tényező befolyásol egy kultúrát, úgy válik egyre színesebbé. A magyar kultúrát befolyásolták a szászok, a cigányok, de még a szlávok is, amely tények valahogy nem nagyon zaklattak fel bennünket. De ha még azt is mondanánk, hogy ezen népek mindegyike keresztény volt, akkor felhozhatjuk a török hódoltság idejét is, amely bőven a magyar kultúra részévé vált. Ételek, szavak, épületek köszönhetőek nekik, noha az tény és való, hogy nem hiányzott az Magyarországnak, hogy mások uralkodjanak a területén.

Nyilván Salviniék azt akarják elhitetni az emberekkel, hogy a konzervativizmust újra divatossá teszik, ezzel eljön a konzervativizmus reneszánsza. Csak hát ők nem konzervatív értékeket képviselnek, csak ezt szeretik hangoztatni. De lássuk, mit is mondott Salvini egy mai Mandiner interjúban:

Mandiner: Beszélgetésünk előtt találkozott Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel. Az európai jobboldal jövőjéről, lehetséges szövetségekről beszélgettek. Mi történik majd ezen a téren a következő években, milyen megoldáson dolgoznak?

Salvini: Azon dolgozunk, hogy Európa népeinek alternatívát kínáljunk a baloldallal, illetve az egyre inkább balra forduló jobbközéppel szemben. Az új mozgalmat ezért európai reneszánsznak hívjuk: olyan közös értékekből indulunk ki, mint a munka, az egészségügy – teljesen világos, hogy Európa egészségügyi téren, a covid elleni harcban megbukott –, az identitás, a keresztény értékek, a mezőgazdaság, a közös határvédelem, a biztonság. A célunk az, hogy az első számú erő legyünk az európai intézményeken kívül és belül.

Értem, tehát az egészségügy egy közös érték. A gond csak az, hogy Salvini azt állítja, hogy Európa egészségügyi téren, a covid elleni harcban megbukott, miközben Orbán és Morawiecki is kormánypárti politikus a saját hazájában, tehát minden esetleges kudarc az ő számlájukra írható. Orbán számára az egészségügy sosem volt fontos, hiszen ha az lett volna, nem csökkentették volna a GDP-arányos, egészségügyre fordított költéseket, hanem emelték volna. Nagyszerűen hangzik, hogy vásároltak közel 20 000, ki tudja milyen lélegeztetőgépet – már ha valóban ennyit vettek -, de ezzel egyidőben gondoskodtak arról, hogy 5500 egészségügyi dolgozó elhagyja a pályáját és arról is, hogy egyes vélekedések szerint még a megmaradt dolgozók bérét is csökkentették. De a TB-t be nem fizetők számára lényegében elérhetetlenné tették az egészségügyi ellátást is, ami szintén csak ellentétes azzal, miszerint számukra az egészségügy érték.

Már ha érték alatt pénzt értünk, akkor még igazuk is lehet, hiszen a magánegészségügyben – amely felé haladunk jól láthatóan – valóban sok pénz van. Az egészségügy mellett Salvini szerint az identitás is egy közös érték, ami alatt megint csak nem tudom, hogy mit is értenek. Érték az, hogy valaki olasz, lengyel vagy magyar? Vagy az, hogy heteroszexuális, férfi vagy nő? Esetleg a kereszténység az érték? Nem igazán tudtam eddig sem hova tenni ezt a kifejezést, ezért ezután sem értem, mégis mit értenek ez alatt ezek a szélsőjobbos vezetők. Én magyar vagyok, mert Magyarországon születtem, de nem vagyok büszke a nemzetiségemre, mivel nem hiszem, hogy az egy elért teljesítmény lenne, mint inkább egy tény. Még csak beleszólásom sem volt abba, hogy hova szülessek, az mindössze a véletlen kérdése volt. Aki akar, legyen büszke a nemzetiségére vagy vallására, esetleg nemi hovatartozására. De én majd akkor leszek büszke, ha lesz egy csodálatos, okos gyermekem, vagy ha tudok segíteni rászorulókon.

A keresztény értékek is közös értéknek számítanak Salvini szerint, ami egy folyamatosan felbukkanó állítás. Tény, hogy Európa jó része keresztény, ezért mindannyiunk kultúráját befolyásolták az egyházak, de ha valódi kereszténységről beszélünk és arról az értékről, amire valóban büszkék is lehetünk, ahhoz nem sok köze van a szélsőjobbnak. Salvini, Orbán és Morawiecki is többszörösen bizonyította, hogy embertelen tettekre képes, nem segíti a bajbajutottakat, nem is beszélve a korrupciós vádakról. Az tény és való, hogy ez a három figura összeillik és várható volt, hogy ha a Fideszt végre kiteszik a Néppártból, akkor szövetségre fognak lépni. Mind a három ország kormánya álkeresztény, hazug, a hatalmi érdekeit mindenek felett érvényesíteni akaró emberekből áll, akiknek valóban van egy elképzelése Európával kapcsolatban, csak kérdéses, hogy ezzel mennyien értenek egyet? Mennyien akarnak visszatérni a sötét középkorba és szeretnék azt, ha az egyháznak újfent olyan hatalma lenne, amit az egyszerű állampolgárok meg sem kérdőjelezhetnek?

Ez a három kormány pont a reneszánsz ellentétére lehet képes, arra, hogy visszavezessen mindannyiunkat a tudatlan sötétségbe. Lehet, hogy komoly elképzeléseik vannak, de erősen kétlem, hogy elegendő partnert találnának ahhoz, hogy valódi veszélyt jelentsenek Európára. Orbánból egyre többeknek van elege, Salvini pedig a kormány közelében sincs. Hármuk közül Morawiecki az egyetlen, aki valódi támogatottsággal rendelkezik, senki más. Pont ezért sem gondolom, hogy érdemes komolyan venni ezt a csoportosulást, még akkor sem, ha jól láthatóan vannak terveik bőséggel.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.