Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Ordítok Blog


Másféle háború ez, de azért háború

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Biztosan majdnem mindenki látott már horrorfilmet. Legalább fél szemmel, az ujjai közötti résen átlesve, kicsit – vagy nagyon – borzongva, de a lelke mélyén biztosan tudva azt, hogy az ott nem a valóság. Éppen ez a lényege a horrorfilmeknek, hogy úgy lehet félni, hogy közben senki nincsen veszélyben. Akár még rettegés közben is jól tudja a néző, hogy a nyálkás tojásból előmászó, vagy éppen az egyik szereplő gyomrából kirobbanó lény nem valóságos, nem fog lejönni a filmvászontól, nem pottyan ki a tévékészülékből, mert csak egy film.

Akkor van beszarás, amikor kiderül, hogy amit nézünk, az nem fikció, hanem a valóság. A tojásból a világra cuppanó förtelem valódi, itt van, érezzük a szagát, halljuk a lihegését, elcsúszunk a nyálkában, melyet maga után húz. De nem akarjuk elhinni, hogy ez igazi. Abban reménykedünk, ha nem nézünk oda, ha nem veszünk róla tudomást, akkor semmivé foszlik. Mint a gyerek, aki úgy bújócskázik, hogy befogja a szemét. Ha ő nem látja a másikat, a másik sem látja őt, tehát ügyesen láthatatlanná vált.

Mondják a függetlenek és korrektek, akik egyenlő távolságot tartanak, és objektív képet tudnak alkotni, hogy nem kellene mindig rugdosni a kormányt. Merénaztánnemvagyokfideszes, de igenis el kellene ismerni, amit jól csinálnak, mert mégiscsak egy ország vagyunk és tessünk belátni, hogy amagyarokérdeke. És ez nehezen vitatható, hiszen fideszék hihetetlenül ügyesen kihasználják a kínálkozó lehetőségeket. Aki nem hajlandó üvöltve gyűlölni a menekülteket, az be akarja telepíteni az országba a migránsokat, hogy aztán majd itt halomra öljenek minket. Aki nem szeretné, hogy a kormány az önkormányzatoknak és általában az országnak érkező uniós milliárdokkal a sajátjaként gazdálkodjon, az a magyaremberek ellen szervezkedik. Aki nem nézi jó szemmel a túlzásba vitt, az önfeladásig tolt orosz-magyar, kínai-magyar barátságot, az a vírusnak szurkol, ki akarja irtani a magyarokat, az ország gazdasági érdekei ellen kampányol.

Ha megpróbálunk eltekinteni a vírustól – ami a járvány kellős közepén nem egyszerű dolog -, és csak Oroszország egyéni érdekeit igyekszünk kibogozni, akkor azt fogjuk látni, hogy Putyin – aki közben, bár egyáltalán nem mellesleg gyakorlatilag örök időkre bebetonozta magát a hatalomba – szándékai mindig is az Európai Unió meggyengítéséről szóltak. Nincs ebben semmi váratlan vagy hihetetlen, teljesen érthető, hogy egy nagyhatalmi törekvéseket dédelgető ország célja nem lehet egy másik nagyhatalom megerősödése. Ellenkezőleg, a megosztás, a tagországok egymás ellen fordítása, ezen keresztül a szövetség erejének csökkentése az út a sikerhez. Ugyanez igaz Kínára is. Az Európai Unió széthullása aligha lenne hasznos számukra, hiszen egyrészt jól jön az egységes piac, másrészt sokkal jobb egy ismert és befolyásolható ellenség, mint egy ismeretlen. Az Unióban már megvannak a szükséges hídfőállások, ha esetleg szétbomlana a közösség, akkor akár az is előfordulhatna, hogy a tagállamok közül a legnagyobb erővel bírók hoznak létre egy erős szövetséget, amit nem tudna kikezdeni és folyamatosan leterhelni egy vagy több – trójai falóként működő – ország vezetése, hiszen azok már nem képeznék a közösség részét.

Ebben a – egyszerű civil szemmel nézve meglehetősen gusztustalan, ám teljesen normális politikai – játszmában nem különösebben fontos az emberélet, ahogy soha, egyetlen háborúban sem volt az. Csak most nem lövik halomra egymást az ellenfelek – a mi nagyon nagy szerencsénkre -, megelégszenek a zsarolással, bomlasztással, uszítással, félrevezetéssel. Egyszóval a propaganda most erősebb fegyver, mint a puska. Másféle háború ez, de azért háború. Benne élünk a közepében, ráadásul nem is feltétlenül vesszük észre, hogy mi történik. A rombolást nem mindig látjuk, az építkezést azonban nem győzik az arcunkba tolni. Mert még a háborúban is kell építeni hidakat, hogy a hadsereg át tudjon jutni a túlsó partra. Így azt gondolhatjuk – és az a cél, hogy azt gondoljuk -, teljesen rendben van ez így. Hiszen jön az orosz vakcina, ami jó. Azt már nem feltétlenül látjuk, hogy Putyin pontosan hogyan használja a vakcinát arra, hogy egymásnak ugrassza az uniós tagállamokat, ahogy Orbán szerepét sem feltétlenül látjuk meg ebben a küzdelemben. Magyarország és kimondottan a pártmédia évek óta kiszolgálója az orosz dezinformációs hadviselésnek, a közpénzből eltartott portálok kritikátlanul veszik át a putyinmédiából azokat a híreket és hazugságokat, melyeket a cél érdekében terjeszteniük kell. Kölcsönös előnyökkel jár a dolog, hiszen Putyin is megkapja, amit akar (Szijjártó Péter remek reklámarca a vakcinának), és Orbán is megkapja, mert sokkal erősebben tud kapaszkodni a hatalmába orosz támogatással. És persze kínai támogatással, nem véletlenül kószáltak ide egyetemet építeni, vasútvonalat hitelezni a kínaiak. Magyarország trójai faló-jellege nem kétséges, igazából mindenki jól jár. Legfeljebb mi, közönséges országlakók nem járunk jól, de a mi érdekeink eddig sem érdekeltek senki, és ez nem is fog változni. Mármint magától nem fog változni, csak akkor, ha mi kiharcoljuk magunknak. Merthogy más nem kaparja ki nekünk a gesztenyét, az teljesen biztos. Elfordulhatunk, a fülünket is befoghatjuk, attól még a tény semmit nem fog változni: az ott, ami kibújt a tojásból, valóságos szörnyeteg. Nem a moziban és nem a tévében, hanem a nappalinkban vicsorog.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.