Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nemzeti nyunyóka és nemzeti nyalóka

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt, vidám hétfőt és egyben kellemetes tavaszi hetet mindenkinek, akinek igénye is, lehetősége is van az örülésre. Hamarosan itt a húsvét, akinek ez vallási ünnep, az azért örüljön, akinek egyszerűen csak a tavasz ünneplése, az meg azért.

Elég komoly hangzavar van kormánypropaganda – ezt nálunk a lakosság tájékoztatása címszóval futtatják többnyire, pont mint a kék plakátokat annak idején – elkezdett eltérő hangfekvésben tercelni. Nem vagyok zeneművész, de ha jól tudom, ez a lényege neki. De tudok karácsonyos hasonlatot is. Most éppen nem a lelkünkben lobbannak apró rőzselángok, hanem a hatalomtechnika gyárában működő üzemegységek brigádvezetői kezdtek kicsit más-más színben világítani. Majdnem, mint a karácsonyfára tekert fényfüzér. Az az ócska fajta, amelyiknek a fele már a megvásárláskor sem működik, a dugvilla rémisztően fest, és félő, hogy vagy le fogja verni a biztosítékot, vagy meggyullad és az lesz a kevésbé rossz verzió, ha csak a fa ég le, és nem az egész ház.

Ha jól gondolom, nem nagyon jött be fideszéknek az a taktika, hogy egy erősen gagyi görög dráma szavalókórusához hasonlóan ugyanazt a marketingszöveget nyomták. Most mindenki kapott egy új szerepet, és azt kell harsognia, hátha úgy majd jó lesz. Nekik. Mert a cél nem változott, csak a módszer. Ezért most nem egységesen azt bőgik, hogy brüsszelahibás, hanem kezelik a járványhelyzetet. Persze azt is fideszes módon. A járványhoz legjobban értő kardiológus január utolsó napján májusra már normális életet álmodott ide nekünk, azóta több ízben kiszámolta, ha összeadjuk az oltottakat és azokat, akik átestek a fertőzésen (és ezért szerinte védettséget szereztek, ha csak átmenetileg is), akkor jó lesz nekünk. Március végét tartunk, jó kormányunk meghirdette – nem most, majd – a nyitást, amihez 2,5 millió oltott kell szerintük. Ez valami beltenyészeti matek lehet, mert a világon sehol nem gondolják, hogy elég lenne 25-27 százalékos átoltottság. Ha jól emlékszem, ez a szám akkor sem került elő az év első felében, amikor Orbán Viktor azt mesélte az ő népének, hogy most azért kell zárni, hogy húsvétra nyitni lehessen.

Most itt vagyunk pár nappal húsvét előtt, és az a jó hír, hogy a szigorítást – mert a boltokban bevezetésre kerülő korlátozások nem annyira minősülnek nyitásnak – húsvét után fogják bevezetni. Ez különösen ésszerű döntés, mert a magyarok egy részének köztudottan több gyomra nő többnapos ünnepek előtt, ezért feltétlenül össze kell vásárolniuk mindenféle ehető dolgot. Ez békeidőben is tumultust szokott okozni a boltokban, most is azt fog. Így módja nyílik mindenkinek beszerezni a kötözött lapocka mellé a vírust is, aztán már ez korlátozva lesz. De amint elérjük a 2,5 millió oltottat, már kezdhetünk is nyitni, mondja a kormány, erre a kardiológusnak nem ellenvéleménye lett? De. 5 millió embert kellene beoltani, hogy fasza legyen. Mindeközben a szintén járványszakember toxikológus elmeséli mindenkinek, aki csak kérdezi a véleményét, hogy itt nagy beszarás lesz, mert úgy csődülnek a népek az utcára, parkba, vízpartra, mint a báránykák. Nyilván ennek meglesz a böjtje és nyilván a csődülő polgárok tehetnek róla.

Ha egy kicsit is paranoiás, vagy egy kicsit jobban geci vagyok, akkor azt gondolom, hogy ugyanabból a lyukból fúj többféle szél, valamelyik majdcsak beválik, és sikerül a kormánynak átvészelnie a krízist (nem ujjbotlás volt, a kormány akar átvészelni), mindenki elnyeri méltó jutalmát, addig is a türelmes polgárok jó étvággyal nyelik, amit éppen eléjük szórnak. Amikor eléri az oltottság szintje azt a mértéket – és hátha közben magától is enyhül a járvány, mert a járványoknak eleve van ilyen szokása -, hogy már majdnem normálisan élhetünk, akkor annyira örülni fogunk, hogy elfelejtünk mindent, ami addig történt, amit hazudtak vagy elbasztak, és szentté avatjuk a megmentőt. Ha jól tippelek, ebben az országban erre, és persze imádságra épül a járványkezelés. Ha csak úgy nem, mondaná kollégám és barátom az össznépi megőrülésben. Most megint az a vígaszrongyocska – közismertebb nevén nyunyó -, ami gyakorlatilag egy éve: kemény két hét jön, nade aztán. Az angolok, akik most kezdik a nyitást, mert 60 százalék fölött van az átoltottság, 5 hetenként lazítanak. Ugyanis ott ennyi idő kell ahhoz, hogy látszódjanak az előző intézkedések hatásai. Mi ezt két hétre redukáltuk, de azt állandóan újraindítjuk. Ebben az a nagy baj, hogy egyértelműen látszik: kiskorúnak és egyben hülyének néznek minket, a kormány nem gondolja, hogy jogunk lenne tudni, mikor, hogyan és miben terveznek változtatni a mi közvetlen lehetőségeinken és életünkön. Úgy gondolják, ha bejelentenék, hogy most 4-5 hétig ez marad, aztán kiderül, hogy tovább lehet-e enyhíteni, azt mi nem értenénk meg, mert hülyék vagyunk. Simán bevesszük ellenben az állandó két hetet, az utolsó, közös erőfeszítést tizenötödszörre is. Mert hülyék vagyunk.

Miközben az ország nagyobbik fele szenved a járványtól és annak következményeitől, az információhiány, a hazudozás és a járványra felcsimpaszkodva győzni akaró kormánypárt több kárt okoz, mint a vírus, sorra mennek csődbe vállalkozások, emberek megélhetése kerül veszélybe, addig arat a NER. Orbán Viktor apja éppen olyan jól kaszál, mint mondjuk a Mészáros család mindenféle tagjai, vagy a többi ügyes és szerencsés. Minden évben kimarják a cégeikből a milliárdos nyereséget, holott a vállalkozók ezt többnyire vissza szokták forgatni bővítésbe, fejlesztésbe. Nerék nem szokták, és ez érthető is. Nem annak a vállalkozásnak az értékét kell növelni, amit aztán esetleg elveszíthetnek, hanem a pénzt kell ügyesen eltüntetni, hogy a nyomára se lehessen akadni ebben az életben. Ennek ugyanaz az oka, ami a járványkezelés helyett alkalmazott hazudozásnak: hülyének néznek.

Ezzel a szép gondolattal búcsúzom ma reggel. Kellemes ébredezést mindenkinek, mi hamarosan jövünk vissza az első beszólással.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.