Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem tudom, eláll-e odáig ez az ország

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mintha annak lenne már két hete is, hogy Orbán Viktor azt mondta, nehéz hét áll előttünk. Ehhez képest ma előkerült Müller Cecília, aki a következő jó hírekkel szolgált:

»nehéz hetek előtt állunk, minden bevezetett óvintézkedésre szükség van«.

Hozzátette, hogy a vírus brit mutációja sokkal fertőzőképesebb, és úgy tűnik, hogy fiatalabbakat betegít meg, akik rövid idő alatt súlyos állapotba kerülnek.

Óriási teher hárul az egészségügyi ellátó rendszerre; az elmúlt napon mintegy 500-an, a hosszú hétvége alatt 1126-an kerültek kórházba – mondta.

Közölte: kedden 120 510 adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra, az oltóanyagot a regisztrált idősek oltására és a második körös oltásokra használják fel. Szerdán 100 ezer Sinopharm-vakcina érkezik, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ befejezte a korábban szállított, 280 ezer adag Szputnyik V, illetve 450 ezer adag kínai vakcina vizsgálatát, így azokat is fel lehet használni. (MTI)

Azért mondta ezt, mert a szennyvízvizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a következő hetekben a fertőzöttek számának emelkedésére kell számítani. Nem mondom, hogy ez jó hír, de azt sem állítom, hogy meglepő. Már akkor is tudni lehetett, hogy nem két hétig fog tartani a neheze, amikor a miniszterek elnöke ezt szónokolta.

Ha kizárólag az oltás jelent kiutat ebből a szörnyűségből – és szakemberek egyöntetűen állítják, hogy ez így van -, akkor viszont semennyire nem érthető, hogy a magyar kormány miért nem fogadja el az önkormányzatok segítségét, miért nem veszi igénybe az önkormányzatok által felkínált, vagy akár már kialakított oltópontokat. Hiszen a járvány nem politikai kérdés, emberéletekről van szó, az ország működőképességéről van szó, ezt szokta hangoztatni a kormánypárt. Vagy ez csak akkor igaz, ha a Fidesz arathatja le a babérokat? Isten ments, hogy az emberek egy pillanatig is úgy érezzék, hogy az önkormányzatok akkor is teszik a dolgukat, ha történetesen ellenzéki vezetésűek?

Merthogy erről van szó, nem másról. Inkább rászabadítják az oltásra jelentkezőket az egyébként is túlterhelt háziorvosokra, a szintén túlterhelt kórházakra, függetlenül attól, hogy a személyi és tárgyi feltételek adottak-e. Ha semmi módon nem óhajt a kormány együttműködni az önkormányzatokkal, akkor még mindig választhatná a stadionok ideiglenes megnyitását a tömeges oltásra.

A jelenlegi ütemezett oltási szakaszban több mint 5500 oltóhely áll rendelkezésre A tömeges oltási szakaszban pedig csaknem 7 ezer oltóhely lesz. Vannak önkormányzatok, amelyek »nagy aktivitást mutatnak« és oltóhelyeket hoznak létre, de erre jelenleg semmi szükség. Az oltóhelyek száma elegendő, az oltásokkal akkor hagyják el az egészségügyi intézményrendszert, ha annak különleges indoka lesz. 

Ezt György István államtitkár mondta tegnap. Tehát nem óhajt a kormány osztozni a sikerben. Csakhogy mindannyiunk bőrére megy a politikai játszma.

Az előttünk álló nehéz hetek azért hátborzongatóak, mert azt tudni lehet, hogy Angliában brutális lezárások voltak. Vagyis még vannak. Ott családtagok sem látogathatták egymást, ha külön háztartásban éltek. Az oltás sokkal nagyobb ütemben halad, mint nálunk. Ehhez képest decemberben zártak le, és április közepére tervezik az óvatos nyitást. Ha nekünk is négy hónappal kell számolni, akkor nem tudom, eláll-e odáig ez az ország.

A járvány és annak következményei minden országot nagyon súlyosan érintenek, éppen ezért nem mindegy, hogy a kormányok hogyan enyhítik a következményeket. Úgy tűnik, az Orbán-kormány sehogy. Arra játszanak, hogy a jövő évi választás előtt javuljon a helyzet, akkor majd mindenki annyira örülni fog és megkönnyebbül, hogy mindent elfelejt, csak azt fogja tudni, hogy a kormány megvédte az országot.

Nem tudom, ennek mennyi a realitása, de azt tudom, hogy súlyos, nagyon hosszú időre kiható árat fogunk fizetni akkor is, ha bukik a kormány és akkor is, ha nem. A rengeteg elhunyt és a fertőzés miatt egészségkárosodott ember mellett ott vannak azok, akik más betegségben szenvednek, de elmaradt a kezelésük, műtétjük vagy rehabilitációjuk. Lesz egy csomó másodlagos áldozat, és sokan lelkileg roppannak bele a kilátástalanságba. Az oltáson kívül fontos lett volna a védőháló azoknak, akik már tönkrementek és azoknak, akik ezek után veszítik el az egzisztenciájukat. Igaz, az így megroppant életeket nem fogják mutatni a statisztikák.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.