Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ilyen bűzös mélységbe még soha nem süllyedt ez az ország, mint mióta a NER tömi benne a zsebét, és a hívek fejét

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó reggelt a hét második vasárnapján! Állítólag ilyen szottyos idő lesz egy darabig, de ez márciusban nem kimondottan szokatlan. Márpedig március van, annak is a tizenötödik napja. Elméletben nemzeti ünnep, a gyakorlatban mostanra fideszes magántulajdon. Miután én eddig sem éreztem késztetést arra, hogy bármit együtt ünnepeljek bármiféle gazemberekkel, maradok ennél a jó szokásomnál. Gondolok én az ilyenféle kisajátításra:

A mostani ünnep legfőbb üzenete: ha nem győzünk, végképp elvesztünk, több sebet már nem bír el a haza. Meg kell tartanunk a hidat. Mert ez a mi hidunk. Ne feledjük, akik a túloldalon állnak, azok ars poeticája: Merjünk kicsik lenni! Ők azok, akiket Világo­saink fájdalma nem hazaszeretetre, hanem a szolgaföld elfogadására tanított. Akik, ha tehetnék, tovább zsugorítanák a nemzetet, megásnák a sírját. Ők azok, akik magyarkodással vádolnak mindenkit, aki e szívdobogtató márciusi napon kokárdát visel, s könny csillog a szemében, ha a Himnuszt énekli. (Magyar Nemzet)

Nekem azért csak leégne a bőr a képemről, ha a nemzeti ünnepet is megosztásra, gyűlöletkeltésre és választási propagandára használnám.

Haladjak tovább szépen. Azt írja az Index helyén működő Index, hogy 106 olyan ember él az országban, akinek a nyugdíja meghaladja az egymillió forintot. Kérdés: na és akkor mi van? Mármint persze ez rengeteg pénz, de komolyan ennek a 106 embernek a nyugdíja veszélyezteti az alacsony ellátásban részesülők megélhetését? Matematikailag persze ez igaz lehet, hiszen remekül fel lehet húzni vele a statisztikai átlagot, ami most 142 ezer forint, miközben egymillió nyugdíjas ennél kevesebből – sokan sokkal kevesebből – él. Igaz ugyan, hogy bizonyos kor után kevesebbet költ az ember bizonyos dolgokra, nem feltétlenül érzi fontosnak például, hogy kövesse a divatot, talán elektronikai eszközökből is ritkában vásárol be, sokan az utazást is hanyagolják – ami eléggé nagy baj, mert valószínűleg egész aktív életükben úgy tervezték, hogy majd nyugdíjas korukban mindenre lesz idejük. Idő talán valóban lenne, de ha pénz nincs, akkor megette a fene -, de fűteni, mosakodni, enni idős korban is kell. Sőt, nagyon fontos lenne az egészséges táplálkozás. És ez az a kor, amikor megemelkedik a gyógyszerszükséglet. Akár már kialakult betegség kezelésére, akár – jó esetben – megelőzésére. Ezért talán nem azt kellene feszegetni, hogy hányan vannak a luxusnyugdíjasok, mert már az elnevezési is bosszantó. Nem tudom, kik lehetnek azok, akik ilyen magas ellátást kapnak, de azt gyanítom, hogy melyik kormány törölte el a nyugdíjplafont. A nyugdíjplafon nem csak a kifizethető nyugdíjakat korlátozta, hanem a levonható nyugdíjelőleget is. Tehát aki most tízszer annyi nyugdíjat kap, mint más, vele azonos korú ember, az tízszer annyit fizetett be. Persze lehetne ezzel is kezdeni valamit, de elsősorban azokkal a nagyon alacsony összegű juttatásokkal kellene, melyekből nem lehet megélni még gondos beosztás mellett sem. A megélhetési küszöbig kellene emelni ezeket a juttatásokat, mert azok az emberek, akik ilyen kevés nyugdíjat kapnak, idősek. Már nem tudnak munkát vállalni, szükségük van a társadalmi szolidaritásra. Minden egyes, ingyen ételért sorban álló idős (és gyerek) szégyene az országnak, és az aktuális kormánynak.

Népünk büszkesége ma tartott igehirdetést a Kossuth Rádióban. Ott hangzott el – magam is hallottam a fülemmel -, hogy azon agyaltak ők, minden magyarok urai, hogy az oltás a regisztráció sorrendjében, vagy egyéb elvek mentén történjen. Végül úgy döntöttek, az életkor, egészségi állapot és a veszélyeztetettség lesz a rendezőelv (most nagyvonalúan ne foglalkozzunk azzal, hogy ezt sem sikerült legalább elfogadható módon kivitelezni), úgyhogy. Ez a nagyívű beszéd természetesen felkerült fénylő csillagunk Facebook oldalára is, mire egy szektatag ezt szűrte le, amit oda is kommentelt azon nyomban:

Mi, az Ön hívei, az első napon regisztráltunk,hogy meg mutassuk, bízunk Önben.most meg azt hallom, nem számít hogy ki mikor regisztrált, előre engedik az akár ma regisztrált baloldaliakat is, akik végül mind ide sunnyognak, de közben minősíthetetlen hangnemben szidják Önt, és a kormányát. Az önökben megbízókkal szemben ez nem korrdkt. A sorrendet illett volna betartani.

Tényleg nem akarom túlkomplikálni, de szerintem ez az egy komment precízen megmutatja a kormány és a támogatói valódi arcát. Ilyen bűzös mélységbe még soha nem süllyedt ez az ország, mint mióta a NER tömi benne a zsebét, és a hívek fejét.

Miközben Szombathely és Budapest önkormányzata hiába könyörög a kormánynak azért, hogy hadd segítsenek a járvány elleni védekezésben, hadd nyithassanak oltópontokat megfelelő körülmények között, megfelelő személyzettel, csupán vakcinát kérnek hozzá, gondoskodó jó kormányunk a füle botját nem mozdítja. Nem kellene ezen olyan nagyon csodálkozni persze. Az oltás része a választási propagandának. Az milyen szarul festene már, hogy a kormány és az ellenzék együtt küzd az országért? Nem szabad ilyen helyzetet létrehozni. Ha majd lesz elég oltott és csitul a járvány, akkor lehet ordítani, hogy a kormány győzte le, bezzeg, ha az ellenzéken múlt volna…

Pontosan ennyire pitiáner gazemberek. Közben azt a feladatot is képtelenek megugrani, hogy legalább azokra az oltópontokra kerüljön vakcina, amelyek elméletben működnek, az orvosok és segítőik ott várnak, de nincsen mivel oltani. Hihetetlen pazarlás ez minden szempontból, emberéletekben mérhető pazarlás. Az önkormányzatok kizárása politikai haszonszerzés céljából éppen úgy életekbe kerülhet, mint az üresen várakozó oltópontok, vagy az összecsődített, egy légtérbe összezárt, oltásra váró emberek. Itt nem csak a kormány hibázott – már amennyiben nem dolgozott ki protokollt az oltás menetére -, hanem az egészségügyi intézmény is. Az ugyanis némi józan ész, odafigyelés és szervezés kérdése, hogy már a portán sem engednek be egyszerre sok embert, csak annyit, amennyi biztonságosan várakozhat az épületben. Ahányan kijönnek, annyian mehetnek be. Nem túl bonyolult, mégsem sikerült minden kórháznak.

Fejetlenség, szervezetlenség, hozzá nem értés és némi nemtörődömség áll szemben a kormányzati propagandával: ha fene fenét eszik, akkor is a Fidesz-kormány fog megmentőként kijönni a járványból. Ők lesznek a hősök, rájuk kell szavazni egy év múlva. Ez az egyetlen szempont, minden más – és mindenki más élete és egészsége – huszadrangú kérdés, kalkulált veszteség. Igy kell szembenéznünk az egyre emelkedő fertőzöttséggel, a telítődő kórházakkal, a lezárások miatt összeomló gazdasággal, a társadalom mélységes és egyre fokozódó elkeseredettségével. Nagyon nehéz időszak következik, bármennyire igyekszem optimistán szemlélni a helyzetet. Ha egy kormány egyáltalán senkivel – sem az ellenzékkel, sem az Unióval, sem a társadalommal – nem hajlandó összefogni akkor sem, amikor mindenki érdeke ezt követelné, az már nem egyszerűen politikai játszma, nem rövidlátás, hanem az egész ország veszélyeztetése.

Mi sem bizonyítja jobban az állításomat, mint Orbán Viktor Facebook oldalára az imént feltöltött kis videó. Az önjelölt nemzetmentő arról delirál, hogy ő és kormánya lényegében 1848 egyenesági örökösei, hiszen ők azok, akik legyőzik a járványt, és az utókor majd így fog rájuk emlékezni. Az a videó önmagában okot adhatna egy alapos pszichiátriai kivizsgálásra. Mindannyiunk védelmének érdekében.

Jó ébredezést, amennyire csak lehet, kellemes napot kívánok mindenkinek. Mi itt leszünk ma is, és mondjuk a magunkét, forgatjuk fel a köveket, igyekszünk bevilágítani a sötét zugokba. Mint évek óta minden egyes napon.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.