Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha beismeri a magyar kormány, hogy gondban vagyunk, érkezhet további BioNTech/Pfizer vakcina Magyarországra

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Amennyiben igényt tart rá a magyar kormány, és egyben bevallja, hogy nagy a baj az országban, úgy igényt tarthatunk több tízezer, de talán százezer Pfizer vakcinára is. Arra a vakcinára, amelyet a felmérések szerint a legtöbb magyar beadatna magának, ha választhatna a különböző oltóanyagok közül. Nagyszerű az persze, hogy érkezik milliós számban a kínai és orosz vakcina is, de azért csak jobb lenne, ha már van lehetőségünk, akkor a már több hatóság által is engedélyezett, modern Pfizer-vakcinából is lenne nagyobb elérhető mennyiség. Ezzel kapcsolatban Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője posztolta a következőket:

Ujhelyi kiemelte, hogy a BioNTech/Pfizer 4 milliós szállítmányából az úgynevezett gócpontok kaphatnak.

„Én egyelőre nem hallottam, hogy Magyarországot felsorolták-e volna ezen gócpontok között, ezt nyilván a magyar kormánynak kellene kezdeményeznie. A magyar kormánynak muszáj lenne minden egyes adag oltóanyagért lehajolnia, ezért tisztáznia kell, hogy kértünk-e ebből a négymillió adagból, vagy kezdeményezzük-e hasonló plusz adagok lehívását a jövőben. Tudom, hogy az orbáni kommunikációba nem fér bele, hogy Magyarországon nagy a baj, hiszen ez ellentétes lenne a kormányzati propagandával, de ha elismerné, hogy szükségünk van további vakcinákra, akkor ezek szerint mi is kaphatnánk extra adagokat az Európai Uniótól”.

Nyilván fog majd érkezni a magyarázat a kormányzat részéről, csak abból nem fog kiderülni, hogy kapunk-e extra adagokat, vagy sem. Mert Orbán egészen biztosan nem fogja nyilvánosan beismerni, hogy gond van idehaza, hiszen mi megoldjuk a problémákat, és amúgy is oltások számában Európa élvonalához tartozunk, nincs szükségünk segítségre. Ez viszont azt jelenti, hogy fontos vakcináktól eshetünk el, amire a magyaroknak nagy szüksége lenne, hiszen a harmadik hullám a jelek szerint minden eddiginél pusztítóbb lesz, mert már most is az. Minden oltás életet jelenthet, ezért ha a kormány számára valóban nem számít, hogy honnan érkezik a segítség, akkor egyszerűen beismeri, hogy probléma van, és kérvényezi az extra oltásokat.

Viszont mivel a legegyszerűbb kérdésekre és megkeresésekre sem hajlandóak válaszolni az oltásokkal kapcsolatban – legyen az orosz vagy kínai -, ezért itt sem várható csoda. Lehet, hogy lesz extra mennyiségű Pfizer oltás, lehet viszont, hogy nem lesz, a fene se tudja. Mert még ha érkezik is nagy számban, akkor sem valószínű, hogy túlzottan nagy dobra verné majd a propagandamédia. Hiszen ameddig érkeztek a nyugati oltások, addig szinte alig számoltak be erről, azonban amikor elkezdték szállítani a keleti vakcinákat, akkor azonnal a csapból is az folyt, meg persze az, hogy az EU alkalmatlan. Most itt van egy lehetőség, ami akár tetszik, akár nem, az EU-nak köszönhető. Amely lehet, hogy rengeteg hibát követett el az oltások beszerzése kapcsán, de ki tudja mi történt volna, ha ahelyett, hogy egységesen rendelünk, a tagállamok egymás ellen licitáltak volna.

Az egy dolog, hogy káosz alakult volna ki, de az is szinte biztos, hogy Magyarország a jelenleginél is kevesebb nyugati oltáshoz jutott volna. A keleti vakcinákból is csak azért kaptunk ekkora mennyiségben, mert EU-tagország vagyunk, ami nagyszerű propaganda mind az oroszok, mind pedig a kínaiak számára. Mert ők maguk is küszködnek még ezen pár millió adag előállításával is, mi lenne, ha a teljes EU igényt tartana az oltásaikra? Egészen biztosan nem tudnának elegendő mennyiséget szállítani, még ha meg is ígérnék. Hogy ezt mire alapozom? Térjünk vissza Ujhelyi posztjához:

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az illetékes uniós biztos tájékoztatása szerint bár már zajlik az orosz Szputnyik V vakcina hatósági ellenőrzése, a későbbi szállítással itt is bajok lehetnek, hiszen az oroszok azt jelezték Brüsszelnek: uniós segítséget kell kérniük a gyártókapacitás növeléséhez.

Ez azt is jelenti, hogy az Európában gyártott orosz vakcinával akarják majd oltani az orosz lakosságot is. Vagyis ellentétben a kormányzat kommunikációjával, a valóság az, hogy az oroszok kérték az Európai Unió segítségét – tette hozzá.

És ez az orosz vakcina, vélhetően a kínai esetében sem lehet más a helyzet. Ez pedig azt jelenti, hogy a kormány propagandájával szemben az igazság az, hogy a keleti partnerek küzdenek azért, hogy még azt a megrendelt pár millió vakcinát is nagyjából időben le tudják szállítani. Szó sincs arról, hogy ők megbízhatóbb partnerek lennének, mint a nyugati cégek, a különbség mindössze annyi, hogy Magyarországot és Szerbiát is propaganda célokra használták fel. Amennyiben a két oltás valóban hatásos és biztonságos, úgy sokan nyertünk az üzleten – noha a kínai vakcinával kapcsolatban olyan hírek terjednek, hogy adagonként akár 10 000 forintba is kerülhettek az adófizetőknek –, hiszen valóban sok embert sikerült viszonylag rövid időn belül beoltani.

Az már más kérdés, hogy milyen kaotikus, követhetetlen módon. Amennyiben igaz a több mint 1 millió beoltott száma, úgy valóban nem állunk rosszul, azonban látva, hogy mekkora fejetlenség uralkodik a logisztika terén, nem mernék fogadni arra, hogy ez a szám valós. Szinte követhetetlen, hogy ki és miként kaphat oltást, mint ahogy az is, milyen paramétereknek kell teljesülniük ahhoz, hogy valakit beoltsanak. Sokan úgy kaptak oltást, hogy nem is voltak jogosultak rá, mások pedig egyszerűen szerencsét próbáltak, és sikerrel jártak. Fiatal, egészséges emberek is oltáshoz juthattak, mivel a rendszer szinte működésképtelen. Pont ezért nehéz megbizonyosodni arról, hogy a kormány 1 milliós száma valóban igaz, és nem csak egy hasraütésszerű szám.

Az oltások áprilistól kezdve fognak jóval nagyobb mennyiségben megérkezni Európába – amennyiben nem lesz megint valami banális hiba valamelyik gyárban -, ami végre egyre közelebb hozhatja azt a bizonyos fényt az alagút végén. Lehet, hogy most nem tűnik úgy, de hamarosan véget érhet ez a rémálom és lassan, de visszatérhet az élet a normális kerékvágásba. Ehhez viszont az kell, hogy elérjük a nyájimmunitást minél előbb.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.