Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A csodafegyver

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Végtelen számú tündérmesét láthattunk, hallhattunk az elmúlt évtizedben a Fidesz előadásában, ezért egyáltalán nem indokolt velük kapcsolatban bármin meglepődni. Nekem mégis sikerült: leesett az állam attól, amit csütörtökön a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában a Kiszelly Zoltán nevű vendég megvalósított. Az úriember eddig politológusként szerepelt a kormányhű média összes felületein, most viszont már mint a Századvég Gazdaságkutató igazgatója részesített bennünket bölcselmeiben. Igazából ezen sincs miért álmélkodni, nem ő az első és nem is az utolsó, aki ilyen fajta hűségjutalmat kap. Végül is megdolgozott érte.

A műsor témája a Fidesz Európai Néppártból való kilépése volt, ezzel kapcsolatban elhangzott az összes, az unásig ismert halandzsa, hanem a vége felé Kiszelly már fantasztikus teljesítményt nyújtott. Arra a kérdésre, hogy fogja-e ez befolyásolni a Fidesz érdekérvényesítő képességét az Európai Parlamentben a továbbiakban, csupa érdekességet mondott. Mint kiderült, valójában ennek nincs jelentősége, ugyanis amit Magyarország elért az utóbbi években uniós viszonylatban, azt a miniszterelnök érte el. Minden fontos kérdésben az Európai Tanács dönt, az államfők és miniszterelnökök tanácsa, a parlament szerepe valójában jelképes, ők legfeljebb finomítanak, igazítgatnak a döntéseken. Orbán Viktor ebbéli minőségében kiválóan teljesített, mindent elért, amit el lehetett érni, és ez nyilvánvalóan a jövőben sem változik, tehát aggodalomra semmi ok. Sorolta a példákat, legyen szó a költségvetésről, az újjáépítési csomagról, de akár Ursula von der Leyen megválasztásáról is, ez mind nem valósult volna meg Orbán nélkül, sőt, a jogállamisági mechanizmus című kezdeményezés, amelyet pedig éppen Magyarország ellen találtak ki, végül zátonyra futott.

A Fidesz végül is csak a frakcióból lépett ki, a néppártban bent maradt, aztán hogy hogyan tovább, az majd kiderül. Talán csatlakozik valamelyik másik konzervatív képviselőcsoporthoz, talán nem, azt nem mondta, hogy ez attól függ, hogyan dönt a főnök, de nyilvánvaló, hogy erről van szó. Az utolsó kérdés az volt, vajon mit lép erre Salvini, aki már jelét is adta annak, hogy szívesen belépnének a néppártba a Fidesz helyére. Erre lényegében reális választ adott: ha most kérvényezné Salvini ezt, minden bizonnyal nemet mondanának, ahhoz ugyanis, hogy változás következzen be, Salvininak látványosan el kellene indulnia a damaszkuszi úton. Szembefordulnia korábbi önmagával, azaz feladni a migrációval, a családdal és az euróval kapcsolatos álláspontját. Lényegében ugyanazt kellene megtennie, amit a Jobbik megtett, de akkor elveszítené azokat a szavazóit, akik pontosan azért voltak a hívei, mert ezekkel egyetértettek. A Jelenlegi Ligával ugyanis, amely lényegében ugyanolyan, mint a Fidesz, a néppárt nem lenne hajlandó együttműködni. Hozzátette, azt természetesen nem tudjuk, hogyan dönt majd az olasz Liga elnöke, mint ahogy azt sem, a néppárt miképpen fogadna egy ilyesfajta megtérést, az viszont tény, hogy végső soron mindketten nyernének egy esetleges szövetséggel, hiszen a néppárt frakciója visszanyerné korábbi létszámát.

A kívülálló persze kizártnak tart egy ilyen megegyezést, a néppártnak elég baja volt a Fidesszel, aligha fog sebtiben belesétálni egy pont ugyanolyan kelepcébe. Tény, hogyha csökken a létszám, azzal veszítenek is, főleg forrásokat, mert azt létszámarányosan állapítják meg, de gondolom, nincs az a pénz, amiért egy ilyet érdemes lenne elviselni. Az is egy fontos kérdés lett volna, hogy ezek után van-e bármi haszna a fideszes képviselők európai parlamenti jelenlétének – főleg annak fényében, hogy az Európai Parlamentnek amúgy sincsen jelentősége Kiszelly szerint, csak egy csomó ingyenélő, hiszen a lényegi munkát elvégzik az államfők és a miniszterelnökök. Sajnos, ezt a kérdést nem tették fel neki, pedig érdekelt volna a válasz. Na jó, természetesen haszna azért mégiscsak van, szép juttatást kapnak még így is a képviselők, hogy most el kell köszönniük az alapilletményen felüli juttatásaiktól. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy azokat a tisztségeket amúgy nem a képességeiknek köszönhetik, hanem a frakció juttatta nekik, tekintettel a létszámukra.

Hölvényi György, mint KDNP-s képviselő, úgy érzi, őt nem érinti a kilépési kényszer, különben is, egyenesen a Vatikán kérte, hogy maradjon az EPP-frakcióban. El nem tudom képzelni, mivel bírta felhívni magára a Vatikán figyelmét, hogy egyáltalán ott van, lehet, hogy egyenesen isteni sugallat működött közre, de az is elképzelhető, hogy a KDNP kért segítséget. Mindenesetre érdekes, hogy ezen még a fideszesek is csodálkoznak, ami egyáltalán nem meglepő, tekintettel arra, hogy a Fidesz nélkül a KDNP sem a parlamentben, sem pedig az Európai Parlamentben nem létezne, így az lenne a minimum, hogy ahol ajtót mutatnak a Fidesznek, onnan a KDNP is távozik.

Ez persze legyen az ő bajuk, nekünk legyen az elég, hogy bár most száműzetett a nagy csapat, nem maradtunk remény nélkül, hiszen van nekünk egy csodafegyverünk, Orbán Viktornak hívják, ő egyszál egyedül is elboldogul, a hátán viszi az országot, míg máshol romokban hever a gazdaság, nálunk bezzeg virágzik, nem és nem hagyja zsarolni magát. Lám, milyen frappáns választ adott arra is, hogy Európa nem akarja elfogadni a nem hitelesített vakcinákkal beoltottak oltási igazolványát. Ha ők nem fogadják el a miénket, majd mi se fogadjuk el az övéket és kész. Aztán megnézhetik magukat.