Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Lehet az árnyékokkal bokszolni, azok nem ütnek vissza. A valóság viszont más

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A teremburáját, hát mi történik itt, kérem tisztelettel? Csak nem az, amit már legalább két éve tud az értelmesebbje, a többi meg soha nem fogja tudni, mert érteni sem akarja. Csak az olyan példázatokkal és röhejes, már nem is dakota közmondásokkal fárasztott rajongók cumizzák be ezt is, akik azt is elhiszik, hogy a gólya hozza a gyereket. 

Ennyire sikerült lebutítani a társadalmat, és ennyire fogékony rá a szolganép. Az is igaz, hogy már csak azt lehet hülyének nézni, aki hagyja. Aki még esetleg nem hallotta volna, arról beszélek, hogy a Fidesz kilépett az Európai Néppárt EP-frakciójából. Ennyi. Jönnek szépen sorban az öblös, nagyívű performanszok arról, hogy amit látunk, az nem is az, amit látunk. Továbbá a baloldal támad. Meg a Gyurcsány. Meg a Soros meg a részeges Juncker meg a kollaboráns Tusk. A minden hájjal megkent Merkel mindenképpen, a háttérhatalmak, Brüsszel úgy általában, és természetesen a szerencsétlen, nyomorult Weber. Mindenek felett ott áll az identitásunk, amelyre a migránssimogató, liberális, hanyatló Nyugat fenyegető árnya borul. Hogy ki ne maradjon: még ott van a züllött, demens, libsi pápa is. De majd mindenki meglátja, hogy Orbánnak volt igaza. A mi testes Don Quijoténknak, az oldalán Sancho Havasi Panzával. Kis hátizsák, hamuba sült pogácsa, és a kis Viktorka világgá ment.

Körülbelül ez a Fidesz-féle hivatalos kommunikáció gerince. Ez a szint, ez a mérce. A hülyének nézés magasiskolája, a hazudozás és mellébeszélés felhőkarcolója menetrend szerint megmagyarázza, hogy amit látunk, az nem úgy van. Mert a Fidesz nem várta meg, hogy kikúrják, mint a gerelyt, hanem ítélethirdetés előtt elhagyta a tárgyalótermet. És akkor az már nem is olyan.

Szánalmas, hazug, toprongy banda. Az egész országot lejáratták megint a világ előtt. Égetnek minket, mint a rongyot. Szégyellje magát Orbán! Ez megint bizonyítja, milyen is valójában. Egy sunyi, beszari troll. Amikor már nincs mit tenni, elszalad. Szánalmas. Ez nem politikai játszma, nem pragmatikus, nemzeti érdekeket szem előtt tartó stratégia. Ez szánalmas vereség és szégyenletes teljesítmény. Ennyire futotta a keménykedésből? Ennyire. Ez a nagy keresztény ideológiai pöcegödör. A fasisztoid kényszerképzeteivel, az uszító retorikájával, a szánalmas vergődésével. A kommentszekció tartalmát olvasgatva a Fidesz Facebook-oldalán, ilyen és ehhez hasonló vélemények jöttek szembe, igaz, aggasztóan alacsony számban, a bólogató vizslakölyköket és tapsikoló kezeket ábrázoló GIF-ek között: Kilépni az EU-ból. Nincs más lehetőség. Embargót feloldani azonnal az oroszokkal. V4, nagy Magyarország.

Szerda délután a száznál kevesebb komment láttán felmerült bennem, hogy vajon hol vannak a rajongók, akik jellemzően elözönlik a pártállam kommunikációs csatornáit, ha valamit ünnepelni, vagy valamin felháborodni kell? Elfogytak? Kiábrándultak? Számomra ez sokat elmond, mert pár éve még tömött sorokban a hátukon cipelték volna a győztes hadvezért, ám mostanra mintha elfogyott volna a sereg. Egy bukott diktátorkezdeményt látok, akinek már nem maradt hitele. Elérte az enyészet Viktorkát, szétszéledt a nyáj. Úgy érzem, szemmel láthatóan meggyengült, és elfogyott az ereje. Most kéne bevinni neki még pár megsemmisítő ütést, és vége lenne. Aztán majd a választáson rájuk számolunk. Akkor lesz neki padló. Bár jobban örülnék, ha a ringből is kiütnénk a segítőivel együtt úgy, hogy az aréna környékére ne merjen többé jönni.

Már nagyon kíváncsi vagyok, meddig fogja húzni, és mi lesz az a pont, ahol politikailag elvérzik. Egyelőre még talpon van. Egyelőre még támad. Bár a kormánypárt hivatalos kommunikációja szerint pont fordítva van: állítólag őt támadják, mert a vírus miatt annyira védekezik, hogy a Néppárt most vitte be neki a megsemmisítő csapást. Értjük? Nem két éve, amikor felfüggesztették, nem azóta, amikor vizsgálták a jogállamát, meg kérték szépen, meg könyörögtek neki, nem. Még vétózgatni is ráért őfelsége, akkor nem számított a járvány, nem számított, hogy ezzel hátráltatja, akadályozza az uniós mentőcsomag elfogadását. Orvul és alattomosan. Nem mintha ő nem ezt tenné másokkal. Bár itt szó nincs ilyesmiről, pont ellenkezőleg van: már mindenki azt várta, mikor röptetik meg őtahóságát. Ez csak idő kérdése volt. 

További kérdés, hogy mit tesz ezután? Irány a szélsőjobb? Vagy marad a függetlenség? Ha jobban belegondolok: mindegy is. Egy ilyen presztízsveszteséget nehéz magyarázni, ez rendkívül szégyenletes szerintem. Bár hányingerem van a Néppárttól is, azért hatalmas késéssel csak megtették, amit meg kellett. Sokan leírták, hogy most rajtunk a sor. Így van, ezt mondom én is. Most vagy soha. Azt érzem, hogy most leválthatók, de nem lesz elég egy sima ellenzéki győzelem, ide kétharmad kell, hogy elszámoltathatók és számonkérhetők legyenek. Itt most nagyot kell nyerni, különben folytatódik az iszapbirkózás.

Egyre többször hibázik, egyre gyakrabban fog mellé a jóslataival. Salvini, Trump, most a Néppárt, no meg a valós ellenség: a vírus. Ez van, amikor valaki elhiszi, hogy mekkora sztár, aztán az első komolyabb probléma letaszítja a trónról. Lehet az árnyékokkal bokszolni, azok nem ütnek vissza, de a valóság más. Más az, amikor Julcsi néni látja, hogy tizedelődik az ország lakossága, pedig Viktor nem ezt ígérte. Viktor azt ígérte, hogy mindenkit meg fog menteni. Aha. Sőt, Julcsi néni azt is tapasztalja, hogy még mindig nem erőszakolták meg a migránshordák a szénakazalban, pedig őt ezzel riogatták éveken keresztül. Ehhez képest nagyjából semmi nem úgy lett, ahogy csillagszemű Viktor megjósolta. Ellenben minden kétszer annyiba kerül, a nyugdíj szart sem ér, munka nincs, a temető meg tele van. Amennyire egyszerű a rajongótábor, annyira egyszerűek a kérdések, amelyeket fel fognak neki tenni, ha ennek egyszer vége lesz.

Szerintem valami elkezdődött, valami történni fog. Egyszer már éreztem ezt, de most szinte biztos vagyok abban, hogy ha az ellenzék nem tolja el nagyon az együttműködést, akkor jövőre valamelyest fel lehet lélegezni az orbáni elnyomás 12 éve alól. Nyilván nekünk is oda kell tenni magunkat, mindenkinek a maga szintjén tennie kell azért, hogy nem maradhasson hatalmon ez a pusztító rezsim. Mert ha mégis hatalmon marad, akkor sanszos, hogy búcsút inthetünk az Európai Uniónak. Mert ha önként nem is távozik, hiszen akkor Moszkva és Peking számára haszontalanná válik, de elrettentő példaként kibaszhatnak minket onnan vele együtt, legfeljebb majd bevesznek helyettünk egy normálisabb országot. Hozzánk képest lesz miből válogatni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.