Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez kevés lesz

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A kormány a sikeres járvány elleni, egészségügyi értelemben vett védekezés mellett arról beszél, hogy megvédték a gazdasági sikereket és mindenkit, akit csak kellett. A megszűnt munkahelyek helyére újakat hoztak létre, amelyek pedig bajba kerültek, azokat szépen kisegítették. Na most ez lehet, hogy szóban minden gond nélkül elmondható, és vélhetően lehet hozzá olyan statisztikákat is gyártani, amelyek szerint ez igaz, csak aki érintett ebben, az pontosan tudja, hogy mindez hazugság. Lehet, hogy volt a költségvetésben annyi, hogy valóban kisegíthették volna a bajba jutott vagy bedőlt cégeket, csak jól láthatóan erre nem volt túl nagy igény a kormány részéről. Értelmetlen beruházásokra és a NER-es haverok kitömésére használták fel az állami támogatásokat. Ezt már sokan elemezték, noha ezen elemzések a kormánypárti médiában természetesen nem jelentek meg soha, és a jövőben sem fognak.

Orbánék szerint lényegében pár NER-lovag kitömésével megsegítettek mindenkit, akik valóban bajba kerültek. Mészároson keresztül ugyanis magyarok százezrei elérhetőek. Noha ez utóbbi igaz – mivel Mészárossal felvásároltatták a fél országot –, azért vannak még, akik saját családi vagy nem családi vállalkozást működtettek, amelyek a járvány miatt komoly gondba kerültek. Nem igazán lehet tudni, hogy hány céget érintett ez, de a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szerint csak a fővárosban 15 ezer cég cég került komoly gondba. Olyan komolyba, hogy már az alapvető adók befizetése is nehézséget jelent számukra. Mondjuk az álszent kamara valamit segíthetne azzal, ha eltörölné a kamarai befizetéseket, ami évente 5000 forint, és amelyhez foggal-körömmel ragaszkodik még járvány idején is. De lépjünk ezen túl, hiszen a probléma ennél sokkal súlyosabb.

Kiderült ugyanis, hogy a NAV-on keresztül csak Budapesten 73 970 vállalkozás kérte, hogy mentesüljön az iparűzési adó felének megfizetése alól. Ez a fővárosnak összességében 31,4 milliárdos kiesést fog jelenteni, ami azt is jelentheti, hogy egyszerűen kiürül a kassza, pláne ha valamelyik nagyobb céget ki kell segítenie. Ez a fővárosnak egy óriási összeg, míg a kormánynak szinte semmi, hiszen csak vadászati világkiállításra többet fognak költeni. A kormány döntése viszont, miszerint ne kelljen a teljes iparűzési adót befizetni, kapóra jöhetett a cégeknek, amivel hülyék lennének nem élni, akár szükségük van erre az enyhítésre, akár nem. Kvázi ingyenpénz, a főváros meg oldja meg a saját problémáit, ez nem a kisebb cégek felelőssége. Ez nyilván érthető is lenne, ha a főváros dúskálna a pénzben, de erről sajnos nagyon nincs szó, amit mit sem mutat jobban, mint a következő pár sor.

Közben Karácsony Gergely főpolgármester február közepén jelentette be a Facebookon, hogy a városháza az ügyfélkapun keresztül levelet küld minden budapesti – nem a kata szerint adózó – vállalkozásnak, arra kérve őket, ne éljenek a kormányzati döntés kínálta lehetőséggel, és fizessék be az adó teljes összegét. Kiss Ambrus elmondása szerint 188 ezer vállalkozásnak küldték meg a levelet, azt, hogy végül mennyien fizették be a teljes összeget, még nem tudta megmondani. 

Ez a fenti pár sor nem pont azt mutatja, hogy rendben lenne a főváros, sőt. A Fidesz kivéreztette őket, hogy ebből politikai tőkét kovácsoljanak. Megpróbálták lényegében „kivégezni” Karácsony Gergelyt, de ez eddig jól láthatóan nem sikerült. Továbbra is tartja pozícióját, népszerűsége nem igazán csökken ő lehet talán az egyetlen komoly kihívója Orbánnak jövőre. Nyilván ez is oka annak, amit most a kormány tesz a fővárossal. Nem a lakók büntetése – legalábbis nem elsősorban – a célja, hanem az, hogy kicsinálják Karácsonyt. Emellett persze szentelnek időt Gyurcsány ekézésére is, noha én őszintén nem értem miért, pláne miért ilyen gyermeteg, nevetséges szinten.

Ő szépen háttérbe vonult, jelezte, hogy nem vállal szerepet egy leendő kormányban, és a feleségét helyezte előtérbe, őt ugyanis sokkal nehezebb támadni. Dobrev Klára nem volt miniszterelnök, nevéhez nem kötődik semmiféle lovasroham, sem pedig szemkilövetés (igaz, a felmenői révén kap éppen eleget a pártállam megmondóembereitől). Nyilván ezért próbálják meg elsősorban a férjén keresztül elérni a szavazókat, de ez az utóbbi hónapokban rettenetesen komikussá vált. Lehet ez egy taktikai váltás eredménye, hiszen nem nagyon tudnak mit kezdeni Karácsonnyal, noha akkor sem értem, hogy milyen eredményt várnak ettől. A mostani budapesti döntéseknek lehet, hogy meglesz az eredménye, de kétlem, hogy még időben lennének ahhoz, hogy ez a választások előtt számítson. Pláne, hogy a Fidesznél egy sor olyan botrány robbant ki, amikkel nem tudtak mit kezdeni. Szájer, Kósa vagy Rogán ügyét nem nagyon lehet az ellenzék nyakába varrni, mint ahogy az elbaltázott vírus elleni védekezést sem, noha utóbbival jól láthatóan megpróbálkoztak.

Gondok tehát egészen biztosan lesznek Budapesten még idén, azonban nem hiszem, hogy a választók jelentős része ne értené meg, hogy ez a kormány elvonásainak és a járványnak köszönhető, nem pedig Karácsony alkalmatlanságának. Aki utóbbit hiszi el, az vélhetően már korábban is így gondolkodott Karácsony személyéről, ezért nem igazán oszt, vagy szoroz. A Fidesznek ugyanis választókat kellene megnyernie, mivel a fővárosban egészen biztosan kisebbségben vannak a szavazói. Nem is kicsit. Azonban 2022 tétje már nem csak a főváros, meg egy-két megyeszékhely, hanem a teljes ország, ahol jelen állás szerint az egységesnek tűnő ellenzék vezet. Lehet, hogy pár nehezebb hónap elé néz a főváros és több ezer cég országszerte, de kétlem, hogy ez elég legyen ahhoz, hogy Orbán behúzza 2022-et. Sőt, talán még ronthat is az esélyein, ha az emberek felfogják, hogy kinek is köszönhető a válság.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.