Május 8,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A Fidesz-kormány ehhez is hozzá tud tenni néhány lapáttal

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 412,710 forint, még hiányzik 2,587,290 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt! Orbán Viktor megbeszélte a dolgot a professzorokkal és egyéb tudósokkal, akik járványügyileg nagyon képben vannak (valószínűleg Kósa Lajossal is, hiszen ő tagja a törzsi gyűlésnek, sőtpláne, és még okos is kegyetlenül), ezért Gulyás Gergely ma tájékoztatta a népet (a hellófészbukosok most kimaradtak, a főni a közösségi oldalán nem mondta be délelőtt a miheztartást), hogy legalább március 15-ig maradnak a mostani korlátozások. Mert ők addig látnak előre. Gondolom, a nemzeti konzultációt azért bátran lehet töltögetni, nagy hasznát fogják venni. Valakik. Valamihez. Hamarosan egyszercsak majd küldik a védettségi igazolásokat azoknak, akik mindkét oltást megkapták, de azt nem lehet tudni, hogy mire lesz majd jó. Gulyás Gergely azt sem tudta megmondani, hogy országon belül milyen jogosultságot szereznek azok, akik rendelkeznek ilyen igazolással, azt megpláne nem tudja, hogy lehet-e majd külföldre utazni vele. Pedig talán nem lenne baj tudni, hogy azok az emberek, akik életkoruk alapján nem tartoznak abba a csoportba, akiknek a kínai gyártó javasolja a vakcina beadását, de ennek ellenére is elfogadták a kínai oltást és esetleg nem csak azért, hogy ne kapják el a vírust, hanem azért is, hogy láthassák a külföldön élő gyereküket, unokájukat, beléphetnek-e más országok – de legalább az Európai Unió országainak – területéle olyan oltással, ami ott nem elfogadott. Mert ha esetleg nem, akkor nagy gáz lesz szerintem. Ugyanis lehet várni akár egy évet – vagy többet, attól függően, orvosilag mi a javasolt és mikor lesz elegendő vakcina, pláne milyen vakcina lesz – arra, hogy az utazni vágyó szülő, nagyszülő ismét oltást kaphasson. Remélhetőleg olyat, amivel nem csak Hejőpapiba, hanem Londonba vagy Berlinbe is utazhat.

Orbán Viktor még vár a kínai vakcinára, Sváby András viszont már kapott ilyet. Erről ő maga számolt be a közösségi oldalán, de alighanem fogunk róla hallani vasárnap is (Karcsika cukker, a fő ok, amiért belenézek a Heti Naplóba), remélhetőleg bőségesen. Addig is már megtekinthettük az Egyenes Beszéden. Sőt, Bayer Zsolt is megkapta, ő is kínait. Remélhetőleg nem lesz probléma akkor sem, amikor majd valamikor a repülőtéren esetleg ellenőrzik, ki milyen oltást kapott. Miközben a főnök várja az oltást, délután bejelentette (a csütörtökön éppen dögledező) Facebookon, hogy kurvanagy baj van, és a legnehezebb két hét előtt állunk. Ezért mindenkit arra kér, hogy regisztráljon és oltassa be magát. Ezt egy papírfecni segédletével adta elő, sűrű sóhajtozások közepette. Arról nem mesélt, hogy aki már réges-régen regisztrált, minden feltétel alapján meg kellett volna kapnia az oltást, az mi a bánatos francért nem kapta meg. Még csak értesítést sem kapott. Az az érzésem, az elbaszott járványkezelést megpróbálja a társadalomra kenni ez a nagyszerű ember. Ahogy nézem a videót, az a benyomásom, az életéért fut. Ahogy annak idején a menekültválságot, úgy most a járványt akarja meglovagolni, hogy megtarthassa a hatalmát. Csakhogy ameddig a menekültválság idején nem rólunk szólt a történet – mert igazából nem rólunk szólt, hanem azokról, akik az életükért, a jövőjükért, a gyerekeik jövőjéért keltek útra, de még csak a nyelvüket sem értettük, a problémáikat sem fogtuk fel -, ez most rólunk szól. Nem látom, hogy a kormány felkészült volna. Nincsenek kialakított oltópontok, helyenként rengeteg embert csődítenek össze, helyenként egyáltalán nem tudni, ki, mikor, hol juthat vakcinához. Mindeközben a kormány(fő) kitalálta, hogy mennyire menő lesz, ha jön a sok kínai vakcina, jó sok ember be lesz oltva és ő lesz a megmentő, a sztár, a jótevő. Közben meg döglődik az ország minden szempontból, az állam erőtlen, szervezés nulla, aki elveszítette a munkáját, az magára maradt, a vírus terjed, a kormány mást sem tesz, mint le akarja győzni az ellenzéket. Ez a legnagyobb gondjuk. Nekünk is ez a legnagyobb gondunk.

Elsikkad az egyéb bajaink mellett, de attól még tény: az euró/forint árfolyam az egekben, már több, 362 forintot kell adnunk egyetlen euróért. Van azért jó hír is: a parlamenti képviselők fizetése jó nagyot emelkedett. De nem csak az alapfizetésük, hanem az egyéb illetmények is. A legnagyobbat a mindenki által szeretett és tisztelt Kövér Lászlónak ugrott a havi bevétele. 290 ezer forinttal. Jön a demagógia: 10 minimálnyugdíjas kap ennyit egy hónapban összesen. Sőt, ennyit sem, még maradna is az emelésből.

Miközben ezeket a sorokat írom – nem állítom, hogy sikerült teljesen felébrednem – a főni már a törzsi gyűlésen beszéli meg a szakemberekkel – Pintérrel, Kósával és a többiekkel – az én jövőmet. És mindenki másét is. Alig várom, hogy megtudjam, mihez kell tartanom magam, mihez kell alkalmazkodnom, miről kell lemondanom, milyen veszteségeket kell elfogadnom és főleg, hogy kire kell szavaznom, ha nem akarok megbetegedni. A járvány önmagában tragikus és borzasztó, de mint mindig, a Fidesz-kormány ehhez is hozzá tud tenni néhány lapáttal.

Jó ébredezést mindenkinek, hamarosan jövünk az első beszólással.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.