Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Véd az esőtől, napsütéstől, korrupciótól

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt! Itt a tavasz, ez legalább nem változott jelentősen az elmúlt időszakban. Annyit persze igen, amennyit a klíma is, de ebbe a politika nem tud beleavatkozni. Sőt, még a vallás sem.

Egymásnak feszült Ausztrália és a Facebook. A techcégnek nem nagyon tetszik az ausztrálok döntése, úgyhogy blokkolta a kontinensen a hozzáférést a szolgáltatásán belül a hírtartalmakhoz. Az ausztrálok alighanem megtanulnak élni Facebook nélkül (lehet amúgy, érdemes kipróbálni), a törvényhozó nem tágít, bár végül valamilyen megállapodás született, mert hamarosan visszatér a Facebookra a hírszolgáltatás. Nálunk is megy a kormányzati vergődés. Ennek Varga Judit a fő szószólója. A kérdés csak az, a magyar kormány mit akar elérni. Azon túlmenően persze, hogy az összes fideszes megmondóember soha ne kerülhessen tiltásra, ellenben az ellenzéket bátran és gyakran hallgattassák el. Mert ha a magyar kormány azt akarja, hogy az államkasszába (kasszakulcs Orbán Viktornál) fizessen a cég, akkor ez nem más, mint egy újabb pénzszerző akció. Az ausztrálok ugyanis nem megadóztatni akarják a Facebookot, hanem azt akarják, hogy az ossza meg a bevétele egy részét azokkal a médiatermékekkel, melyeknek hírei megjelennek a felületen (tehát növelik a Facebook reklámértékét és bevételeit). Ez már nagyon régóta húzódó probléma, rengeteg hírlap szűnt meg az olvasói szokások megváltozása miatt. A sajtó döntő részben az internetre költözött, a bevétele azonban drasztikusan csökkent. Az olvasók – bár itt pozitív tendencia figyelhető meg – jellemzően nem óhajtanak fizetni az internetes tartalmakért. Valamiért úgy gondolják, az ingyen, a levegőből pottyan oda, nem látják a rengeteg embert és rengeteg munkát, ami mögötte van. Az mindenki számára természetes, hogy az újságosnál először ki kell fizetni a lapot, majd haza lehet vinni, el lehet olvasni. Senki nem teszi fel a kérdést, miért nem kapja ingyen a nyomtatott újságot, de ha ugyanehhez hozzáfér a neten, az már értéktelen.

Mindeközben a techcégek komoly nyereséget érnek el, melyben szerepe van azoknak a hírszolgáltatóknak, akik kénytelenek voltak a nyomtatott kiadásokat megszüntetni, tehát a bevételük drasztikusan visszaesett. Na, az ausztrál kormány ezt a helyzetet akarja egyensúlyba hozni, nem az állami kasszát akarja feltölteni. Persze ha a hírszolgáltatók bevétele növekszik, akkor több adót fizetnek, több munkatársat tudnak alkalmazni, akik után fizetik a járulékokat, ez a központi költségvetésnek is jó. Ezért nagyon érdekes, hogy a magyar kormány mit akar egészen pontosan. Azt, hogy a Facebook fizessen a 24.hu-nak, a Telexnek és a többi hírportálnak, vagy azt, hogy fizessen a magyar államkincstárnak. A két dolog nem azonos és nem is lenne egészséges úgy tenni, mintha az lenne. Szerintem. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy kormány simán csak pénzt akar kicsikarni, vagy védeni akarja az országban működő (nem a kormányt ajnározó, hanem a független) sajtót.

Vidnyánszky Attila előkerült, és adott egy terjedelmes interjút a Magyar Időknek Nemzetnek. Pontosabban elcsacsogott az interjú készítőjével, és nagyon egyetértettek abban, hogy a színművészeti jobb, mint volt, nagy a túljelentkezés, a ballibsik aljas gazemberek, keltik a gyűlöletet, ezért nem meri Vidnyánszky megmondani, hogy kik fognak tanítani, mert az új tanárok félnek. Nem akarnak földönfutók lenni, és pláne még az aljas (nemzetközi) média is megtámadná őket. Mondjuk érdekes lesz inkognitóban oktatni, de biztosan van a kelléktárban elég állarc. Ha nincs, legfeljebb húznak egy vödröt a fejükre. Az jól véd az aljas liberálisok ellen is. Lepattan róla a támadás. Sőt, talán célszerű lenne ilyen vödröket beszerezni a NER prominenseinek, mert úgy látom, mindenkit üldöznek. Parraghot, Vidnyánszkyt, még a drágaszép miniszterelnökúr is érezte a parlamentben a sistergő gyűlöletet.

Erről jut eszembe, a fideszes parlament megszavazta a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Ezt nagyon okosan tették, ameddig Orbán Viktor és üzleti partnerei ügyvezetik az országot, addig valóban bátran ki lehet jelenteni, hogy veszélyben vagyunk. Mégpedig mindenhol, minden szinten. Hadházy Ákos ellátogatott Ludasra, hogy élőben is meg tudja tekinteni a 25 millió forint uniós forrásból kivitelezett helyi piacot, és hogy beszéljen a lyukas zoknit érvként használó polgármesterasszonnyal. Érdemes megnézni a videót, ha valaki még nem látta. Az egész piacnak nevezett létesítmény 150 négyzetméter, ennek nagyjából az egyharmada térkővel burkolt, a többi zúzott kővel van leszórva. Négy darab fa micsoda van az árusoknak. Ha azok darabja többe kerül 250 ezer forintnál, akkor én vagyok az angol anyakirálynő. Ezen kívül van egy használtnak tűnő mobil vécé. És igen, 25 millióba került, vagyis fog kerülni a polgármester szerint, merthogy még nincsen kész. Lesz töltőállomás az elektromos autóknak. Magam is úgy vélem, hogy a faluban lakó 752 fő közül bizonyára többen is környezettudatosan közlekednek. Aki mégsem, annak rendelkezésére áll a szociális tűzifa, mert a település sikeresen pályázott 1 millió forint értékben, ezt saját forrásból még ki is egészítették. A piac pályázati anyagát a község honlapján lehet meglelni. Onnan ez a részlet is:

A fejlesztés konkrét célja: A projekt keretén belül a piac területének, infrastrukturális hátterének kialakítását tervezzük a 100%-ban önkormányzati tulajdonban lévő Fő út 106. (hrsz.: 133/1) szám alatti, jelenleg használaton kívüli ingatlan területén. Az árusok és vásárlók számára egy 9 férőhelyes parkoló – köztük egy akadálymentes hellyel és 2x11kW teljesítményű elektromos autótöltő berendezéssel -, valamint 6 kerékpár elhelyezésére alkalmas tároló áll majd rendelkezésre. Az új térburkolatra fixen rögzített árusító pultok kerülnek kialakításra. Az egyedileg megtervezésre kerülő árusítóhelyek fém tartószerkezettel készülnek. Minden árusító egység faburkolatú árusító felülettel lesz ellátva, mely megfelelő védelmet biztosít az eső és a nyári napsütés ellen.

Az egyedileg tervezett árusító egységek így néznek ki:

Tényleg véd mindentől. Esőtől, napsütéstől, korrupciótól.

Kellemes ébredezést, szép napot kívánok mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.