Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Európa célkeresztben

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Angela Merkel Németország első női kancellárja 2005 óta, idén távozik a politikából. Négy választást megnyert a pártjának, a Kereszténydemokrata Uniónak. Kancellársága idejére tehetőek olyan ügyek, amelyek egész Európát megrengették. Megemlítendő például a 2008-as gazdasági krízis, a Krím-félsziget oroszországi annektálása, a bevándorlás kérdése, Trump elnöksége vagy akár a koronavírus-válság kezelése. Konszenzusépítő, pragmatista politikájával Merkelnek sikerült rendeznie a sorokat. Legalábbis egy időre. Ugyanakkor ami biztos, egy nagyon megváltozott világot hagy hátra az utódjának. Viszont ma még nem tudjuk, az új kancellár, aki várhatóan Armin Laschet lesz, Németország domináns szerepét kihangsúlyozva, mennyire lesz bátor és következetes politikus. Hogy egyáltalán sikerül megőriznie Németország ezen szerepét, vagy a fő irányító, kezdeményező szerepet inkább átengedi Franciaországnak, vagyis hogy az európai értékek helyett a német érdekekre fog inkább koncentrálni. 

Mindenesetre a politikailag megosztott, globális súlyát egyre inkább elvesztő Európai Unió a jelenlegi helyzetében nem tűnik vonzó választásnak, akkor sem, ezelőtt harminc évvel az is volt. Most – nem először a történelemben – az EU bizonytalannak tűnik a saját szerepét illetően. Így a magabiztos látszatot nem keltő Unió, az ismétlődő válságok hatására inkább a szkeptikusok táborát erősítheti. Mert azon kívül, hogy gazdasági vagy technológiai fejlődésben is könnyen lemaradhat, az már most látszik, hogy képtelen a komoly polarizációt okozó orosz vagy kínai befolyásszerzésnek hatékonyan ellenállni. Annak a Kínának, amely már nagyon szeretne a világ első számú vezetője lenni és sikeres agresszív gazdasági nyomulásával elhárít minden felelősséget a koronavírus elterjedésével kapcsolatos szerepéről vagy az emberi jogi visszaéléseiről. Ezzel párhuzamosan Európát pedig egyre inkább játéktérnek tekinti, ahol kedve szerint oszthatja meg az európai országokat. Ezt könnyen meg is teheti, mert vannak olyan országok, köztük hazánk is, amelyek az „Egy övezet, egy út” projekt keretében beengedik a kínai tőkét, nem ismerve fel a mögöttes szándékokat, a szuverenitásuk lassú eróziójának veszélyét.

Ami Oroszország európai szerepét illeti, itt az Északi Áramlat 2-vel sok minden eldől, ami sok ország számára jelzésértékű lehet. Láthatóan a csővezeték megépítése, ami kikerüli Ukrajnát és Lengyelországot, ugyanakkor megduplázza az orosz földgázszállítást Németországba, momentán úgy tűnik, fontosabb a német vezetés számára, mint Putyin gátlástalan mérgezéses manőverei vagy akár a dezinformációs mocsár létrehozása Európában. Amellyel nemcsak az európai demokráciákat bizonytalanítja el, hanem új hidegháborús retorikájával a nemzetközi politikában a félelmet és bizalmatlanságot erősíti fel. 

Az európai projekt a koronavírus árnyékában kezd szétfoszlani, amit erősítenek Kína és Oroszország megosztási kísérletei. És ha ez nem lenne elég, a vírus kezelése mutatta meg igazán az uniós tagországok közötti együttműködés és szolidaritás hiányát, amit csak fokozni fognak a gazdasági visszaesés várható következményei. Így az európai életmód és identitás könnyen veszélybe kerülhet. Ha ugyanis a kőkemény realitások tudatában a tagországoknak nem sikerül stabilan rögzíteniük egymással szembeni elvárásaikat, illetve nem sikerül növelniük a közös ellenálló képességüket a külső törekvésekkel szemben, akkor könnyen lehet, hogy a mély megosztottság a versengő nagyhatalmak szabad prédájává teszi a kontinenst.

Kalmár Benedek              

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.