Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az utca embere

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Amellett, hogy első számú feladata a kormánypárti kampányhíradók sugárzása, a Kossuth Rádió képes pénteken reggelenként egyenesen undort kelteni a heti szokásos, a főokos által előadott aktuális igehirdetéssel, ugyanakkor nem egyszer hallgathatunk végig olyan interjúkat, amelyek eséllyel lennének bemutathatók stand up comedy gyanánt. Szerdán reggel Volf-Nagy Tünde részesítette ilyenben a hallgatóit, amikor telefoninterjút készített az ISZOMM párt elnökével és miniszterelnök-jelöltjével.

Az ISZOMM nem gyakran töri meg a csendet, legutóbb akkor hallottam róla, amikor megalapította Szanyi Tibor, abból az alkalomból, hogy nem jutott be az Európai Parlamentbe, ekkor szétnézett a hazai mezőkön, és úgy látta, hogy lehetne ő az MSZP elnöke, ám a tagság nem választotta meg, erre jól megsértődött és hamar alapított egy másik pártot. Most megint mozgolódik, 2022-re készül, ugyanis, mint mondta, nincs Magyarországon igazi baloldal, az ellenzéki összefogásban részt vevők mind kapitalizmust akarnak építeni, ezzel szemben ők felvállalják, hogy a céljuk a szocializmus megvalósítása. Szanyi lesz a miniszterelnök-jelölt, lesznek képviselő-jelöltjeik is, bár ezt nem nagyon bizonygatta, a lényeg pedig, hogy országos listájuk is lesz, 106-an szerepelnek majd rajta. A válogatás most zajlik, a Facebookon hirdették meg, hogy vállalkozókat keresnek a feladatra.

A műsorvezető erre megkérdezte, mi indokolta ezt a nem mindennapi toborzást, mire a párt elnöke azt válaszolta, hogy a miniszterelnök-jelölt állt elő ezzel az innovatív pályázati ötlettel, mert most a dolgozói rétegek nagyon nehéz helyzetbe kerültek, ezért rájuk kell koncentrálni. Az elmúlt hétvégén már tartottak egy jelöltmeghallgatást, és nagyon jó tapasztalatokat szereztek, nagyon értelmes, tájékozott emberekkel találkoztak, diplomások, ráadásul fiatalok is jelentkeztek, így meg vannak győződve róla, hogy az ötlet nagyon is helyes volt.

A továbbiakban aztán megtudhattuk, hogy keresték a kapcsolatot az ellenzéki összefogás pártjaival, de nem volt fogadókészség, több levelet is írtak pedig, de minduntalan az volt a válasz, hogy köszönik szépen, de elegen vannak. Hát akkor ők elindulnak egyedül, nekik lesz saját listájuk, saját miniszterelnök-jelöltjük, a szivárványkoalíciónak pedig még vezetője sincs. Nem zárkóznak el persze a későbbiekben sem a tárgyalásoktól, de ha nem, hát nem, boldogulnak ők önállóan is.

Veszedelmes versenytársnak látszik az ISZOMM, Szanyiék legalábbis abban bíznak, hogy azok, akik már mindenkiben csalódtak, majd rájuk adják a voksukat. Nagyon csodálkoznék, ha említésre méltó eredményt érnének el a választásokon, ámbár láttunk mi már karón varjút, Seres Mária pártja például egy ideig képes volt növelni a népszerűségét a népszavazási kezdeményezésükkel, amelyet ugyan elutasítottak, ők azonban ismertté váltak, a pártelnök egy darabig polgármesterként is befutott, de később feledésbe is merültek. Pedig ők is tele voltak ötletekkel, kezdeményezték volna a halálbüntetés visszaállítását, meg olyan elképzelésük is volt, hogyha majd bejutnak az Európai Parlamentbe, a képviselőket időközönként cserélgetik, hogy minél többen tölthessék be ezt a tisztséget.

Valahogy úgy van ez, mint a lottózás. Vesz az ember egy szelvényt és elképzeli, mi lesz akkor, ha övé lesz a telitalálat. A sorsolásig látja is magát, mint majdani milliárdost, de azért aki egy kicsit is józan, jól tudja, hogy leginkább a nulla találatra van esélye, esetleg kettesre, hármasra, de egy nagyobb nyereményhez olyan kivételes szerencse kell, ami csak keveseknek adatik meg. Természetesen azért vesz az ember szelvényt, mert a legnagyobb szerencsére vágyik, de azért pontosan tudja, hogy ez aligha fog összejönni. Szanyinak egy esélye van, hogy elérje a célját, addig fontoskodni, amíg eléri, hogy az összefogás meghívja a tömörülésbe, ahol – mint pártelnöknek – jár neki egy befutó hely a listán, így bekerülhet a parlamentbe. A pártja, a toborzott jelentkezők mindehhez csak eszköz, díszlet, akik a további tervekben nem szerepelnek, nekik marad a dicsőség, hogy szerepeltek egy választási listán.

Szánhatnánk is azokat, akik most kapcsolatba léptek az ISZOMM-mal, de miért is tennénk? Hogyan gondolhatja bárki komolyan, hogy tényleges esélyei vannak, ha a választások előtt egyszer csak gondol egyet és előlép az ismeretlenségből, ha mégoly alkalmasnak is tartja magát? Ha eddig nem tett semmit, nem kereste a hasonlóan gondolkodók társaságát, vagy ha tette is, nem sikerült kitűnnie a többiek közül? Ilyen önjelölt prófétákat önkormányzati választásokon láthatunk, általában egy-egy településen a mikro-alapszervezetek állnak elő olyan jelöltekkel, akiket nagy nehezen vadásznak össze a saját tagjaik közül, már ha vannak annyian, de az is előfordul, hogy kívülről néznek ki maguknak valakit és megpróbálják rábeszélni, vállalja a nevükben történő indulást, akik aztán kapnak is néhány szavazatot és ezt követően el is felejthetjük őket.

Bármennyire jól hangzik, az utca emberét meg kell hagyni a maga közegében, aki kinyilvánítja véleményét a választásokon, a közvélemény-kutatásokon, politizálhat a tévé előtt, a rádiót hallgatva, baráti körben, ha nagyon felháborodik, tiltakozó demonstrációkon vesz részt, de ennél többre nem vállalkozik, mert nem ez a dolga. Aki többre vágyik, többre alkalmas, kiválasztja a számára leginkább rokonszenves pártot és részt vesz annak a munkájában, és ha sokat, jól és eredményesen dolgozik, akár még képviselő-jelölt is válhat belőle.