Május 8,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ide ez már nem lesz elég

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 412,710 forint, még hiányzik 2,587,290 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Gondolom, az elég egyértelmű a legtöbbek számára, hogy még ha az előzetes mérések azt is mutatják, hogy 2022-ben az összefogás legyőzheti a Fideszt a választásokon (egy friss felmérés szerint nem éppen ez a helyzet: decemberhez képest februárra szorosabb lett a Fidesz-KDNP és az összellenzék közötti verseny), Orbán akkor sem fogja feladni. El fog követni mindent azért, hogy a győzelem az övé lehessen, hiszen az ország feletti uralkodás a lételeme. Kötve hiszem, hogy vissza tudna menni ezek után a normális életéhez, feltételezve, hogy veresége esetén nem kellene szembenéznie az elszámoltatás rémével. Az önkormányzati választásokon – akárhogyan is fogalmaz ezzel kapcsolatban a Fidesz – a kormánypárt csúnya vereséget szenvedett. Na nem összességében, hiszen volt elég zsarolásra alkalmas tűzifa és krumpli, hanem ahhoz mérten, hogy az ellenzék mekkora hátrányból indult. Az ellenzéki pártok közötti érdemibb együttműködés ekkor ugyan már elkezdődött, de egyáltalán nem működött mindenhol, aminek következményeként a legtöbb kistelepülésen és faluban a Fidesz lemosta az ellenzéki jelölteket.

Az viszont már 2019-ben kiderült, hogy vannak még olyan kiaknázatlan lehetőségei a választók befolyásolásának, amelyekkel még élhet a kormánypárt. Ilyen a lappiac, amit már egyébként leraboltak és online szinten már nincs is nem kormányzati lap, de a nyomtatott újság egészen más. Azt az is a kezébe veheti és olvasgathatja, akinek mondjuk nincs se tévéje, se internet elérése. Az ott olvasottakat pedig meg sem fogja kérdőjelezni, hiszen abszolút nincs mivel összevetnie. Ha Orbán vagy bármelyik embere azt mondja, hogy a baloldal kifosztaná az országot ha újra hatalomra kerülne, akkor az így is lesz. Ez egy olyan manipulációja a választóknak, amely mandátumok sorsát döntheti el a parlamentben, és ezen keresztül komplett régiók sorsát is. Hogy akkor mit is tervez Orbán?

A Narancs.hu értesülése szerint heteken belül országosan több százezer példányban fognak eljutni a postaládákba a Mediaworks Zrt. hetilapjai azokban a nagyvárosokban, ahol Fidesz veszített a 2019-es önkormányzati választáson. 

[…] Információink szerint a 24 oldalas hetilapot három részre tagolják a tartalom szempontjából: egyharmada helyi Fidesz-barát, ellenzéket ekéző, lejárató szövegekből, egyharmada központilag gyártott bulvártartalomból, egyharmada reklámokból fog állni.

A döntés talán nem annyira meglepő, de felettébb felháborító. Mert senki se gondolja azt, hogy ezt valaki majd a magánvagyonából fogja állni a projektet, ezt mi, magyar adófizetők fogjuk kifizetni. Nincs más választásunk. A Mediaworks csak tavaly 1,4 milliárdos veszteséget termelt, az elképesztő mennyiségű állami hirdetés ellenére is, ami jól mutatja, hogy igény egyébként nincs is a lapokra. Online azonban könnyebb „elfutni” Mészáros lapjai elől, az ember egyszerűen csak nem nyitja meg az egy kaptafára készülő propagandaoldalakat. Azonban ezúttal már ez sem elég a meneküléshez, hiszen házhoz viszik majd a propagandát, amit a mi pénzünkből finanszíroznak.

Nem kevesen vannak, akik felvették már, hogy ennek nagyon örülnek, hiszen zöldségek pucolásához nagyszerű lesz, nem is beszélve a kályha begyújtásáról. Ez azonban a szerencsés eset lenne, rosszabb esetben a gyanútlan szavazópolgár – remélhetőleg nem lesznek túl sokan – elolvassa a több oldalon keresztül hullámzó sikerjelentéseket, és a választásokig az vésődik be az agyába, hogy a Fidesz jó, mindenki más pedig rossz. Nyilván a kormány célja is ez, hiszen nem volt elég a 0-24-ben történő agymosás minden felületen. Szükség volt még erre is ahhoz, hogy megpróbálják visszaszerezni az elvesztett területeket. Őket a teljes uralom érdekli, semmi más. Az egyszerű győzelem nem elég, ők be akarják bizonyítani, hogy a folyamatos ellevélemények sem jelentenek semmit, ők 2022-ben is kétharmados többséget tudnak szerezni.

Nyilvánvalóan egy demokratikus országban, ahol létezik intézmény a média független szabályozására, ott az ilyen propagandalapok meg sem jelenhetnének. Itthon ilyenről viszont egyáltalán nincs szó, ezért minden gond nélkül mehetnek a – feltételezésem szerint – százmilliós nagyságrendű összegek abba, hogy teljesen átverjék az embereket. Ezeken a lapokon helyet kaphat Hadházy Ákos és Szél Bernadett lejáratása, vagy a Gyurcsány Ferenc elleni már megszokottnak tekinthető támadás. Semmiféle szabálynak sem kell megfelelniük, ezért igen érdekes újságokra számíthatunk majd. A legnagyobb kérdés persze az, hogy ennek mekkora valódi hatása lehet a szavazók befolyásolására. Elképzelhetőnek tartom, hogy készítettek előtte felmérést (mindig mindent mérnek és újramérnek), de szerintem már ott tartanak, hogy mindegy is, mi volt a mérések eredménye, minden mindegy alapon belevágnak.

Pláne ha ez esetleg Orbán Viktor nagyszerű ötlete, akit senki sem kérdőjelezhet meg zsenialitásában. Véleményem szerint azonban az ellenzéki vagy független vezetésű városokban nem lesz már könnyű dolguk, hiszen az ott lakók felfogták azt, hogy nem kénytelenek már csak félelemből is a Fideszre szavazni. Lehet, hogy a kormány megvonja a támogatásokat és falakba ütköznek, de egy olyan ellenállás tagjaivá váltak, amire büszkék lehetnek. Ami pedig az önkormányzati választásokon elkezdődött, annak a folytatása lehet 2022. Egy jóval komolyabb ellenzéki együttműködés eredményeként még az is előfordulhat, hogy egy demokratikusan megválasztott kormánya lesz újra ennek az országnak. Egy olyan kormánya, amely nem zsarolja és megfélemlíti a szegénységben élőket, és amely nem nézi teljesen hülyének a saját szavazóit.

Senki sem mondja, hogy eljön majd a Kánaán, ha az ellenzéki koalíció nyer, de talán valami elkezdődhet. Ehhez viszont az kell, hogy ezek a pártlapok valóban a kályhában vagy a krumpli alatt végezzék, és ne az emberek agyában, még tovább rohasztva a társadalmunkat.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.