Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Végre egy jó döntés, amire sokan vártak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Balaton-part lett a NER legújabb játszótere. Sokan százmilliós villákat vagy hoteleket húznak fel a semmiből, aminek eredményeként természetkárosítást okoznak, nem beszélve a település képének teljes átalakításáról. A Balaton mentén léteznek nagyobb települések, ahol sokan örülnek a fejlesztéseknek, azonban a kisebb települések lakosai a legtöbbször nem így értékelik a helyzetet. Aki ugyanis egy faluba költözött, az nem azért tette ezt, mert városi életre, nyüzsgésre vágyott, hanem annak pont az ellenkezőjére. Nyugalomra, a természet közelségére, egy közösségre, ahol végre otthon érezheti magát. A NER-lovagokat ez persze nem érdekli, ők még több pénzt szeretnének, teljes mértékben semmibe véve az ott lakók érdekeit. Nekik ez egy befektetés, semmi több, az meg, hogy ez a befektetés mondjuk zavarja az ott élőket, az nem érdekli őket.

Hisz ők a törvény, úgy módosítanak egy rendelkezést, vagy írnak felül, ahogyan csak akarnak. Ha valamelyik nagyágyú építeni akar egy 100 szobás luxus hotelt a Balaton partján, akkor meg is fogja tenni. A környezetkárosítás senkit sem érdekel, hiszen védett területeken is minden gond nélkül építkezhetnek a kormány oligarchái, elég ha nemzeti érdekké minősítik az építkezést. A Balaton menti Paloznakon azonban egy kicsit más a helyzet, ennek ellenére megmerték lépni, hogy lényegében közöljék a befektetőkkel azt, hogy a falu képét nem kívánják megváltoztatni. Aki oda akar költözni, az vagy elfogadja az ottani létzés szabályait, vagy ne menjen oda. Nincs ugyanis joga ahhoz egyetlen embernek sem, hogy csak azért, mert megvásárolhat földeket, egyben tönkre is tegye a falu képét.

Ennek hatására a következő rendelkezést hirdette ki a falu 1998 óta ötször újraválasztott független polgármestere, Czeglédy Ákos:

Egyre több az építkezés, szinte gombamódra nőnek ki az épületek szerte a Balaton parton, nem kivétel ez alól Paloznak sem. Az enyhülő szabályozás, az immár nem engedélyhez kötött építési tevékenységek, a befektetésnek tekintett ingatlanszerzés, sokakat arra ösztönöz, hogy kihasználja a kínálkozó lehetőséget és az utolsó talpalatnyi területeket is beépítse. A rendelkezésre álló infrastruktúra, a közművek, az utak azonban lassan nem tudják kiszolgálni a megnövekedett igényeket. A falusi nyugalom kertvárosi nyüzsgéssé alakul és már nem csak a nyári hónapokban. Ezt felismerve, a helyben lakók érdekeire tekintettel, a paloznaki képviselő-testület úgy gondolja, hogy a településrendezési eszközök: a rendezési terv, építési szabályzat felülvizsgálata és módosítása szükséges.

A felülvizsgálat idejére pedig az Étv. 20-21. §. felhatalmazása alapján 2021. február 15-től változtatási tilalmat rendeltünk el a település teljes területén. A tilalom idején Paloznakon telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, továbbá elbontani, illetőleg más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött változtatást végrehajtani nem szabad, kivéve a már bejelentett, vagy engedéllyel rendelkező, folyamatban lévő ügyeket.

A bejelentést a helyiek többsége – legalábbis a hír alatti kommenteket olvasva – örömmel fogadta. Ezt én is megértem, hiszen ha én egy balatoni falucskábanb élnék, ott a nyugalmat, a természetet szeretném élvezni, nem pedig az utakon járó teherautókat, amelyek az építési területekre viszik az építőanyagot. Nem arról van szó, hogy nemet mondott volna a fejlődésre a kis falu, hanem arról, hogy a fejlődés nem csak bővítésben képzelhető el. Nem attól lesz modern és fejlett egy település, ha teli van hotelekkel és luxus villákkal. Egy ilyen település – és soka van belőlük országszerte – szépségét és vonzerejét pont az adja, hogy nyugalmas. Az emberek ismerik egymást, kisegítik a másikat. Kertjükben termelt zöldségeket, gyümölcsöket adnak el, amikor annak szezonja van. Ezek a települések olyan közösségek, amelyekbe sokan menekülnek a nagyvárosi élet elől. Nem mindenkinek van ugyanis igénye a folyamatos építkezésekre, az állandóan odaérkező turistákra, vagy a megnövekedett átmenő forgalomra. Kellene, hogy legyen olyan települések ebben az országban, amelyeket kötelezően meg kell tartani olyannak, amilyennek az annak idején kialakult. Még egyszer mondom, ez nem azt jelenti, hogy időkapszulába zárjuk a települést és mindennek le kell állnia. De ha mondjuk turistákat akarnak odavonzani, akkor luxusapartmanok helyett átalakíthatnának régi falusi házakat, ahol el lehet szállásolni az embereket.

Arra – véleményem szerint – viszont az égvilágon semmi szükség nincs, hogy valaki szimplán gazdasági érdekből használja fel ezeket a településeket. Értem ez alatt, hogy megvásárolnak egy telket, majd oda egy monstrumot építenek, amivel majd jó bevételre tehetnek szert, hogy aztán azt a pénzt elköltsék valahol, ahol a természetet még nem pusztították el. Úgy vélem a falu polgármestere jó döntést hozott akkor, amikor megtiltotta az építkezéseket. Ez az egyetlen módja annak, hogy valóban megáljt parancsoljanak azok számára, akik csupán gazdasági érdekből tennék tönkre a falu képét. Ez a rendelkezés akár 3 évig is érvényben lehet, ennyi idő alatt pedig találnak más rombolható környezetet maguknak a beruházók. A valódi siker akkor lehetne elérhető, ha a legtöbb falu így döntene és nem árusítaná ki magát és a település lakóinak életét.

A Balaton és annak környéke már így is komoly károkat szenvedett, talán eljött annak az ideje, hogy az ott lakók megáljt parancsoljanak ennek. A települések lakóinak kell döntenie arról, hogy szeretnének-e komoly beruházásokat a lakhelyükön, vagy sem. Nem a megyei káderek, vagy Mészáros Lőrinc. A Balaton egy nemzeti kincs, akármennyire is hülyén hangzik. Annak fenntartása pedig olyannyira fontos, mint mondjuk a Lánchíd felújítása. Nem állítom, hogy a harc megkezdődött, de mindenképpen egy jó példával állt elő Paloznak. Csak így tovább.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.