Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kanyarban, sötétben, lekapcsolt reflektorral, forgalommal szemben, csukott szemmel, dudálva

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras, farkasordító jó reggelt! Az a mondás járja, hogy mit sem ér a hideg szél nélkül. És mennyire igaz! Miután igen valószínű, hogy rajtam kívül senkit nem érdekel, elmesélem, hol tart jelenleg az Angliába küldött csomagom. Sehol. Immár harmadik hete ücsörög a vámon – vagy valahol, de a célországban -, naponta beszkennelik az ottlétét és ennyi történik. Kellett a Brexit, mint egy falat kenyér, az biztos. Az én kínomtól tökéletesen függetlenül érdekelne, hogy most jobb-e az életük azoknak, akik a kilépésre szavaztak. Én őszintén remélem, hogy jobb. Legalább nekik.

A Jobbik feljelentette Orbán Viktort rémhírterjesztés miatt. Biztosan jön majd valami széplelkű, aki elmagyarázza, miért hazafiatlan dolog ez, térdig a járványban. Közben Müller Cecília azt mondta, ha elterjed a vírus angol mutációja, akkor baj lesz, mert jöhet a harmadik hullám. Talán neki még nem tűnt fel, hogy a fertőzések száma folyamatosan növekszik, a halálozások száma pedig tartósan szinten maradt. Nem akarok beleszólni, mert mégiscsak ő a lelkipásztori munkatárs, nem én, de nem lehet, hogy ez már a harmadik hullám eleje? Nem lehet, hogy az angol mutáció már régebben itt van, el is terjedt?

Hisztizik a kormánypárt, mert az Európai Néppárt szabálymódosításokat tervez. Meg vannak győződve arról, hogy kimondottan a Fidesz miatt találták ki az egészet, az a cél, hogy ki lehessen rakni őket a pártcsaládból. Ha ez az ok, azt nem nagyon kellene reklámozni szerintem. Elég gáz az, ha ennyire szabadulni akarnak fideszéktől, az még nagyobb gáz, hogy amikor valahol ennyire nemkívánatosak, nem mennek maguktól. De a legnagyobb gáz mindezt világgá kiabálni.

Miközben azzal vannak elfoglalva konzervatív keresztényék, hogy foggal-körömmel maradni akarnak valahol, ahol a többség nem látja őket szívesen, elkészült az Eurostat legfrissebb – 2018-ra vonatkozó, mert a statisztikával valahogy senki nem szokott kapkodni – kimutatása arról, mennyire jó a magyar nyugdíjasoknak. Lelövöm a poént: semennyire. Sőt, kimondottan szar a helyzet. A magyar átlagnyugdíj 380 euró volt abban az évben, vásárlóértékben az uniós átlag felét érte. Jelzem, az uniós átlagba beleszámít a baromira alacsony (vásárlóértéken az uniós átlag 31 százalékát alig elérő) bolgár nyugdíj, és a többi, a magyarhoz képest sajnos nem túl sokkal elmaradó román, észt, horvát és még néhány ország adata is, nem csak a magas nyugati ellátások. Na, ehhez képest vagyunk az átlag felénél. Azt is tegyük hozzá – mert különösen fontos -, hogy ez még a covidos-válságos időszak előtt volt, amikor az infláció szinte nullán állt. Azóta az árak igen, a nyugdíjak alig emelkedtek. A Napi.hu azt is kiszámolta, hogy amennyiben a nagy harangzúgással (sokszor) bejelentett 13. havi nyugdíj (ami egyébként nem nyugdíj, hiszen nem épül be a nyugdíjba, ez plusz juttatás, bármikor megvonható, ha úgy állnak a számok) nem négy év alatt, hanem egyszerre kerülne bevezetésre, akkor sem tudnánk egyetlen helyet sem előre lépni a hol-a-legcsóróbbak-az-idősek versenyben. Nem tudom, ki hogy van ezzel, nekem fontosabbnak tűnik, mint az, hogy kizárják-e a Fideszt a Néppártból vagy semnem. Ehhez képest:

A baloldal a nyugdíjasokkal fizettette meg a válság árát – jelentette ki a Fidesz-frakció szóvivője az MTI-hez szerdán eljuttatott videonyilatkozatában. (Halász János/MTI)

A baloldal, amikor kormányon volt, csak sanyargatta a nyugdíjasokat, soha nem becsülték őket, válság idején is csak elvettek tőlük – mondta a Fidesz-frakció szóvivője videónyilatkozatában, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez. (Halász János/MTI)

És ha már az MTI-n járkálok, itt egy másik hír:

 Tavaly decemberben 8,4 százalékkal volt magasabb a nettó átlagbér Romániában 2019 decemberéhez mérten – közölte csütörtökön a román országos statisztika.

A reálbér 6,2 százalékkal haladta meg decemberben a 2019 utolsó havit. Novemberhez képest a reálbér értéke 5,7 százalékkal nőtt.     Tavaly decemberben a bruttó átlagbér 5906 lej (431 138 forint) volt Romániában, a nettó átlagbér 3620 lej (264 260 forint), ami 6,1 százalékos növekedést jelentett novemberhez mérten. Ez utóbbi főleg azzal magyarázható, hogy decemberben karácsonyi és egyéb juttatásokat kapnak az alkalmazottak.     A legnagyobb átlagbért, 8350 lejt (609 550 forint) a koksztermékek előállításában és a kőolajfeldolgozásban jegyezték, a legkisebb átlagbért, 1685 lejt (123 005 forint) a vendéglátóiparban fizették. (MTI)

Hogy mi ebben az érdekes? Mondom. A magyar nettó átlagbér ugyanekkor (pontosabban szeptemberig, mert addig van adat) 262 700 forint volt. A magyarázkodás – hogy mi okozta a növekedést – nem annyira érdekes, mivel Magyarországon is vannak egyéb juttatások. Tehát a román átlagbér elérte, majd meg is haladta a magyart. Ez nem azért érdekes, mert a románok vagy a Romániában élő magyarok és egyéb nemzetiségek egy centivel is butábbak vagy lustábbak lennének, mint dicső honfitársaink. Nem azok. Azért érdekes, mert a középkorúak még biztosan emlékeznek arra, honnan indult Románia. Nem volt az olyan régen, amikor a hentesüzletben csak az üres húskampók lógtak, jegyre adták azt a kevés élelmiszert is, amihez hozzá lehetett jutni, rendszeresek voltak az áramszünetek. Nem száz évvel ezelőtt volt, hanem akkor, amikor nálunk legfeljebb nem volt túlságosan bőséges a választék, de mindent lehetett kapni. Na, ehhez képest lehet rácsodálkozni Románia fejlődésére (nem csak a fizetések terén), mégpedig annak ellenére értek el idáig, hogy ott is van korrupció és feneketlen-zsebű egyház.

Azt hittem, Ausztriát akarjuk utolérni. Most kapaszkodhatunk, hogy Romániát utolérjük. Tudom, majd utolérjük és meg is előzzük. Mindjárt. Kanyarban, sötétben, lekapcsolt reflektorral, forgalommal szemben, csukott szemmel, dudálva. Ha csak úgy nem.

Jó ébredezést mindenkinek. Sál, sapka, kesztyű és kitartás, a tavasz már a kertek alatt van. Akkor is, ha ezt most nehéz elhinni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.