Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Európa vezetése igen lassan ébredezik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az, hogy kevés az elérhető vakcina, nem kérdés, mint ahogy az sem, hogy ettől függetlenül elképesztően gyorsan készült el több oltás is, amely elhozza a pandémia végét. A kérdés már csak az, hogy ha ezek a gyártók képesek voltak előállni több oltással is pár hónap alatt, akkor mire várt az Európai Unió? Miért nem állt neki azonnal a különböző gyártók támogatásának és annak, hogy ösztönözzék őket európai vakcinagyárak létrehozására? Miben hittek? Ez nem más hibája, mint az EU vezetéséé, amely milliárdok fölött rendelkezik, mégis valahogy elfeledkezett arról, hogy ha vakcinákat szeretnének eljuttatni az EU-s állampolgárokhoz, akkor ahhoz nem ártana gyárakat létrehozni a kontinensen. Nem a briteknél, akik már kiléptek az Unióból és nem Ázsiában, hanem Európában.

Itt nem arról van szó, hogy a nacionalistát kell játszani, de ahogy az várható volt, a külföldi gyárak szállítmányai nem érkeznek olyan könnyen a kontinensre, mint azok, amelyeket itt gyártunk. A brit gyárak nyilván nem fogják kisegíteni Európát, hiszen nekik a saját állampolgáraik a legfontosabbak. Ezért is nevetséges az, hogy a brit szigeteken úgy néz ki lassan, hogy több vakcinagyár van – de legalábbis működik – mint az európai kontinensen. Ez egyedül az EU hibája, senki másé, hiszen volt egy évük arra, hogy mindent megtegyenek a gyárak létrehozásáért, mégsem történt semmi ennek érdekében. Legutóbb azzal a hírrel találkoztam, hogy a leghíresebb francia vakcinagyártó cég Nagy-Britanniában fog létrehozni egy gyárat.

Itt nem arról van szó, hogy ne tehetné meg, de ha ennyire nem gondolnak az európai cégek és az európai politikai vezetés a saját polgáraikra, akkor jogosan háborodnak fel sokan. Egyszerűen nem értem a logikát az ilyen döntések mögött, hiszen ha létrejön a gyár, majd esetleg oltáshiány alakul ki a kontinensen, akkor ismét megkezdődhet a mutogatás és a magyarázkodás, hogy a briteknek miért van vakcinájuk, nekünk meg miért nincs. Legyen a briteknek is, nekem nem ezzel van a gondom, hanem azzal, hogy egy 27 tagországból álló szövetség területén alig van gyártókapacitás és ami van, az is igen lassú jelenleg.

Szerdától már nem csak Belgiumban, hanem Németországban is gyártják a Pfizer vakcinájaként ismert koronavírus elleni oltást.  Az új gyár Marburgban nyílt meg, és az a BioNTech nevű német cég a gazdája, amelyik az amerikai Pfizerrel közösen fejlesztette ki a vakcinát. 

Igazán gratulálok ahhoz, hogy hónapokkal a vakcina engedélyezésének időpontja után, valamint közel egy évvel a fejlesztés megkezdése után rájöttek arra a vezetők, hogy nem ártana talán még egy gyárat létrehozni az Unió területén, hogy ne legyen folyamatos vakcinahiány a kontinensen. Ez a bejelentés már csak azért is fontos, mert ezt követően talán nem áll le az EU vezetése háborúzni a britekkel azért, mert nekik működik az oltási terv, nekünk pedig csak igen lassan. Noha egy legújabb hír szerint azért van némi gyanús körülmény a brit-svéd AstraZeneca magyarázkodása körül, miszerint a belga gyártóegységben egyszerűen kevés oltóanyagot tudtak csak előállítani. Annak vezetője ugyanis azt nyilatkozta, hogy az AstraZenecával aláírt szerződésben foglalt mennyiség egészét előállították, tehát nincs szó alacsonyabb termelésről.

Hogy ez a vita meddig fog még fajulni, azt a fene sem tudja, de ezek megelőzésére az egyetlen megoldás az lehet, ha az EU létrehoz több vakcinagyárat is a különböző tagországokban. Noha egy korábbi cikk szerint legalább 5 év és rengeteg pénz szükségeltetik ehhez, de a britek pár hónap leforgása alatt létrehoztak és üzembe helyeztek egy gyárat, ezért ez az 5 éves időtartam csak gyenge magyarázkodásnak tűnik. Nyilván komolyabb a bürokrácia az EU-n belül, de akkor sem lehet ezzel megmagyarázni mindent. Számítani lehet arra, hogy a koronavírus nem az utolsó pandémiát kiváltó kórokozó, ezért jobb, ha felkészülünk a következő rohamra. Meg kell növelni a gyárak számát és több pénzt kell fektetni a kutatás-fejlesztésbe, mert ha ez nem történik meg, akkor ismét rajtunk fog nevetni a fél világ. Nagyon jó, hogy a legtöbb gyár átkerült Ázsiába, csak hogy a mostani helyzet is jól mutatja, hogy ez vészhelyzetben óriási problémákat tud okozni.

Az okoskodás és a mások vádolása helyett inkább arra kellene koncentrálnia az EU-nak, hogy ellássa feladatát, és valóban az EU polgárai érdekében végezze munkáját. Itt a nyilatkozatok és a diplomáciai szerződések mit sem érnek, itt valódi cselekedetekre van szükség, melyeknek vagy van jól látható eredménye, vagy nincs. Ha van oltóanyag, akkor sikerrel járt az EU vezetése, ha pedig nincs, akkor kudarcot vallott. Jelen állás szerint a második állítás igaz, és még sajnos igaz is lesz egy jó darabig. A német gyár létrehozása egy jó irány, de messze nem elegendő. Ezért is kíváncsian várom, hogy hol máshol kíván hasonló gyártóegységeket létrehozni az EU 27 tagországából legalább egy tucat. Fel kell készülnünk a jövő kihívásaira, ugyanis többé már nem érhet minket meglepetésként egy világjárvány. Tanuljunk a hibáinkból végre. Már eddig is elég sokaknak kellett meghalnia azért, mert nem álltunk készen egy, a covidhoz hasonló fenyegetésre.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.