Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szerencsésebb lett volna, ha Orbán Viktor a saját nevében hálás

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Orbán Viktor csacsogott az ő kínai kollégájával, az erről kiadott sajtótájékoztató igen tanulságos olvasmány. Sőt, még vicces is, amennyiben az ember képes a saját kínján röhögni. Konkrétan Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozó volt, ettől annyira el volt bűvölve a mi utcai harcosunk, hogy kifejezte elismerését Hszi Csin-ping elnöknek, amiért a rendkívüli körülmények ellenére összehívta az értekezletet. Itt szeretném jelezni, online folyt a csevegés, olyan rohadtul nagy teljesítményt nem kellett azért felmutatni. Annyi is elég az ilyesmihez, hogy áram legyen, számítógép és persze internet. Még szerencse, hogy Földi László biztonságpolitikai nagyonszakértőnek nem volt beleszólása a dologba, mert levelezés útján igen hosszadalmas és bonyolult lett volna megoldani a megbeszélést. Úgy értem, levél, megír, boríték, bélyeg, postára elfárad, aztán várja a választ. Mert ugye internet nélkül email sincsen.

Tehát itt technikailag mindenki a topon volt, Manyika sem esett keresztül a router zsinórján, meg tudták beszélni a fontos emberek a fontos dolgokat.

 A magyar kormányfő emlékeztetett: egy évvel ezelőtt tört ki a világméretű járvány. Ez a válság – mondta – mindent megváltoztatott: kiszakított bennünket a komfortzónánkból, elindította a világgazdaság és a globális politika egy teljesen új időszakát, és kettős kihívás elé állította az államokat: egyszerre kell megvédenünk polgáraink életét és munkahelyét. (MTI)

Szerintem a magyar kormányfő megint feleslegesen koptatta a száját. A kínai beszélgetőtársa valószínűleg tisztában van azzal, hogy mikor kezdődött a járvány. Ez már csak azért is sanszos, mert Kínából indult világhódító útjára, ők titkolták és tagadták hosszasan, tehát tudnak róla. Gondolom én, hülye.

Bár eltelt egy egész év, jelenleg pontosan ott tartunk, ahol tavaly tavasszal: az egész világ olyan terméket szeretne vásárolni, amelynek kínálata messze elmarad a keresletétől. Ami egy évvel ezelőtt maszk és lélegeztetőgép volt, az most az oltás – fogalmazott Orbán Viktor, majd aláhúzta: a válság megoldása nem más, mint az oltás.

Szerintem erről is tudnak a kínaiak. Mármint arról, hogy mire van kereslet. El is árasztották a világot maszkokkal, gumikesztyűkkel és lélegeztetőgépekkel, sőt, már az oltást is képesek hamisítani. Ügyes népség, szó se róla. Egyszer – talán még az én életemben, bár ez nem biztos – talán mi is megtudjuk, Szijjártó Péter és a többi fürkész hány horkolásgátlót vásárolt lélegeztetőgép helyett, aranyáron.

A magyar kormányfő arról is beszélt: mivel polgáraink élete és gazdaságunk fellendülése a tét, ezért konstruktívabb kelet-nyugati együttműködésre van szükségünk, mint valaha, a kölcsönös tisztelet és jóakarat alapján. A beruházások kölcsönös védelméről szóló Kína-EU megállapodás tárgyalásainak lezárása jó lépés volt ebben az irányban – tette hozzá.

De jó lenne egyszer azt hallani, hogy az Európai Unióval is konstruktív együttműködésre törekszik őkipcsaksága. Elvégre – legalábbis utolsó értesüléseim szerint – mi uniós tagország vagyunk, nem Kína (és ha már itt tartunk, nem is Oroszország) függeléke. Egyébként Orbán visszatérő mániája a tisztelet. Tisztelt ő már mindenkit, Erdogantól a belarusz diktátorig, a Türk Tanácstól Putyinig. Lényegében mindegy, csak diktatúra legyen, azt nagyon kedveli valamiért. Ha ebből a tiszteletből egy kevés jutna a 28 500 forintos nyugdíjából megélni akaró idős magyaroknak is, az nagyon pöpec lenne. Bár kölcsönös aligha.

Orbán Viktor elmondta: Magyarország hálás a Kínai Népköztársaságnak és személyesen Hszi elnöknek minden segítségért ebben a kihívásokkal teli időszakban. Felidézte: tavaly sikerült létrehozni egy légihidat, amelyen keresztül több tízmillió orvostechnikai eszközt szállítottak Magyarországra Kínából. A kínai vállalatok pedig éltek a magyar gazdasági akcióterv által biztosított beruházási lehetőségekkel, és jelentős projekteket hoztak Magyarországra, amelyek Kínát az első számú befektetővé tették 2020-ban.

Itt talán szerencsésebb lett volna, ha Orbán Viktor a saját nevében hálás, bár nem szokása lemondani arról a becsípődéséről, hogy mindenki nevében beszél. Az pedig csak természetes, hogy Kína két kézzel kap az alkalmon, és kihasználja egy uniós tagország nyújtotta lehetőségeket. Putyin és Erdogan is így van ezzel.

Orbán Viktor a csúcstalálkozón kifejezte tiszteletét a kínai tudományos közösségnek a Covid elleni vakcina kifejlesztése kapcsán. Megköszönte, hogy magyar szakértők meglátogathatták a gyártási helyszíneket és konzultálhattak a kínai szakemberekkel. »Nagyon megnyugtató jelentéseket kaptam küldöttségünktől, amelyek tapasztalatai alapján nemzeti szabályozó hatóságunk kiadta a sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedélyt. Nagyra értékeljük a kínai hatóságok konstruktív hozzáállását, amelynek köszönhetően aláírhattuk az oltóanyag megvásárlására vonatkozó szerződést« – fogalmazott a kormányfő, aki arra számít, hogy az első szállítmány már a jövő héten megérkezik.

Én nem tudom, ki volt benne abban a küldöttségben, akár még szakemberek is lehettek. De hogy egy gyárlátogatás nem elég indok egy vakcina engedélyezésére, azt merem állítani. De legalább már csak a jövő hétig kell várnia a vezérnek a kínai oltóanyagra, merthogy ő abban bízik. Remélem, gyorsan megkapja, nehogy megbetegedjen nekünk.

Orbán Viktor végezetül beszámolt arról, hogy a járvány nem akadályozta meg Magyarországot abban, hogy eleget tegyen kötelezettségvállalásainak a 17 + 1 keretrendszerben; a Belgrád és Budapest közötti modernizált vasútvonal tervezése folyamatban van, hasonlóan a budapesti Fudan Nemzetközi Egyetem előkészítéséhez.

Na, ebben valahogy biztos voltam. Milyen kár, hogy a nem annyira nagyon tisztelt magyar adófizetők a büdös életben nem fogják megtudni, hogy mennyibe fog fájni ez a nagy barátság. Nem csak nekünk, de még a dédunokáinknak is.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.