Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Állampolgári matematika

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A magyar választók nagy részének nem erőssége a matematika. Itt nem egyetemi szintre gondolok, hanem elemi számtanra: összeadás, kivonás, szorzás, osztás. Vagy csak általános szövegértési problémák vannak, és az emberek nem tudnak/akarnak egy szöveges feladatot (konkrét tényt, kormányzati bejelentést, stb) matematikai egyenletté alakítani. Illetve nem tudnak releváns információkat, így pláne nem tudják megugrani ezt a szintet.

Például: bejelentette a kormány, hogy már az egygyermekes családok is igényelhetnek támogatást felújításra, az igényelhető összeg a költségvetés 50%-a, maximum 3.000.000,- Ft erejéig. Mindenki boldog, hogy ingyen pénzt kap. Pedig ahogy már egy korábbi cikkben utaltam rá, ingyen leves nincs! Illetve azt kéne végre az emberek fejébe verni, de nagyon, hogy az államnak nincs saját pénze (illetve tud nyomtatni, de az olyan inflációt generál, hogy elviszi a plusz értéket). Ahogy a kiszamolo.hu blogon Miklós írta:

„Ha ezt az egyszerű igazságot, hogy az állam csak azt tudja szétosztani, amit elvett a másik kezével, megértené a társadalom, abban a pillanatban lenne vége a Kádár korszaknak.”

No de térjünk vissza a példánkhoz. Magyarországon a KSH nyilvános adatai szerint 2019-ben volt 1.077.010 családi pótlékban részesülő család, vagyis elméletileg ennyi a lehetséges igények maximuma. Az összes háztartások száma 4.120.011. Ha minden család igénybe venné a támogatást, akkor a költségvetésnek összesen 3.231.030.000.000,- Ft-ot, vagyis 3.231 MILLIÁRD forintot kellene kifizetnie.

Hogy ezt megtehesse, minden háztartástól el kell vonnia 784.228,- Ft-ot. Igen, azoktól is, akik igénylik. Vagyis máris csak 2.215.772,- Ft jut egy támogatásra vágyó családra. Ha figyelembe vesszük a piacra szórt pénzmennyiség hatását, legalább 20%-os áremelkedéssel kell számolnunk, vagyis 6 millió forintért már csak 5 millió forintnyi munkát végeznek el, így újabb 1 milliótól esik el minden érintett család.

A következő lépés, hogy a sok katás vállalkozó átlépi a keretet, így áfás lesz, vagyis újabb 637.795,- Ft megy a levesbe. Vagyis marad 577.977,- Ft. És ezért mindezt előre meg kell finanszírozni, vagyis 6 millió forintot kell kockáztatni azért, hogy hozzájussunk 577.977,- Ft támogatáshoz.

Természetesen kormányunk gondoskodik arról, hogy ne vehesse fel mindenki a támogatást. Ezért is előírás például, hogy előre kell finanszírozni saját zsebből, és utólag számolnak el. Ezt kb. 5-600.000 család fogja tudni igénybe venni, tehát valamivel több jut majd. 600.000 családdal számolva plusz 347.336,- Ft jut, vagyis összesen 925.313,- Ft. Mindezt rengeteg utánajárással, idegeskedéssel, adminisztrációval, veszekedéssel. Sőt, miután a kormány kommunikációja ellenére nincs minden családnak 10 millió megtakarítása, ezért a családok többsége hitelből fogja finanszírozni az önrészt. Így a kamatok és egyéb banki költségek is visznek még el százezres nagyságrendben. És akkor még lehet izgulni azon, hogy vajon tényleg utalják-e a támogatást, vagy valami mondvacsinált indokkal megtagadják. Így is megéri?

Ha nagyon demagóg akarok lenni, akkor ez az összeg olyan, mintha mindenkitől elvennének 180.000,- Ft-ot. Ez egy kétgyermekes család esetén 720.000,- Ft, vagyis máris az első nagyságrendnél tartunk, hogy kb. 600.000,- Ft-ért kockáztatunk. Természetesen lesznek ügyeskedők, akik magyarosan, „okosba” veszik a számlákat, és fel tudnak majd mutatni egy relatíve friss építési/felújítási munkát, aztán köztisztviselő legyen a talpán, aki megmondja hogy az mikor készült, mi készült el egyáltalán, vagy csak kamu az egész. Ez további árfelhajtó hatással fog bírni, hiszen itt a vállalkozónak semmit nem kell csinálnia, csak számlázni kb. 20%-ért. Ez esetben kifizetik a 6 millió 20%-át, 1.200.000,- Ft-ot, és bíznak benne, hogy megjön a 3 millió, vagyis keresnek rajta 1.800.000,- Ft-ot. Ezt ki fogja ellenőrizni? Senki. Viszont lehet, hogy emiatt az árfelhajtó hatással még bőven alá is kalkuláltam a 20%-os általános drágulást. Azokról nem is beszélve, akik nem tudják igénybe venni a támogatást, csak szeretnének építkezni/felújítani, mennyivel drágábban tudják mindezt megtenni. Na így tessék örülni az „ingyen” pénznek! Ezt az összeget, ha szétosztanák egyénenként (igen, még Mészáros Lőrincnek is), sokkal nagyobb segítség lenne, főleg egy leszakadt borsodi faluban élő többgyermekes családnak.

Vissza az alap matematikához. A kormány által elköltött minden egyes milliárd minden állampolgárnak 100 forintjába kerül. Ezt nem úgy kell érteni, hogy mindenki ennyit fizet be, hanem hogy a kormány ahelyett, hogy közvetlenül neki adná, vagy olyasmire költené, amiből mindenki nagyjából egyformán részesül, elkölti olyan dolgokra, amikre épp kedve van. Ezek alapján az ingyenesnek gondolt közmédia a 2021-es költségvetés szerint 97 milliárdba kerül, vagyis minden egyes állampolgárnak 9.700,- Ft-jába. Egy 4 tagú családnak ez éves szinten 38.800,- Ft, havi szinten 3.233,- Ft kiadás. Ennyit fizetnek, hogy hazudjanak nekik. Micsoda igények!

További példák a közelmúltból, illetve a 2021-es költségvetésből:

  • Vadászati kiállítás: 50 milliárd – 5.000,- Ft/fő;
  • Mészáros Lőrinc – Hunguest Hotels támogatás: – 17,7 milliárd – 1.770,- Ft/fő;
  • Sáfrány Tamás pár napos cége: 8 milliárd – 800,- Ft/fő;
  • Atlétikai vébé infrastruktúrája: 204 milliárd – 20.400,- Ft/fő;
  • Vasúti fejlesztések (nincs részletes bontás, mint korábban, de feltehetőleg ennek egy jelentős része a Budapest-Belgrád vasútvonalra megy el): 183 milliárd – 18.300,- Ft/fő;
  • Paks II. Atomerőmű Zrt. tőkeemelése: 116 milliárd – 16.000,- Ft/fő;
  • Kormányzati kommunikációval és konzultációval kapcsolatos feladatok: 24 milliárd – 2.400,- Ft/fő;
  • A 2022-ben lejáró letelepedési kötvényekre ki kell fizetni a mai árfolyamon számolva 196 milliárd forintot, ez 19.600,- Ft/fő.

A sor végtelen. De ott vannak a munkahelytámogatások a külföldi cégeknek. Ott is csak úgy repkednek a tízmilliárdok. Például egyedi kormánydöntés alapján 2019-ben 105,3 milliárd forintból 6.686 munkahelyet hoztak létre = 15,75 millió/munkahely  Külföldi és baráti cégeknek gond és ész nélkül kifizetnek munkahelyenként 15,75 millió forintot (sőt, vannak cégek, amelyek plusz munkahely teremtés nelkül kaptak milliárdokat). A magyar ÁTLAG (értsd nem NER-hez tartozó) vállalkozóknak/cégeknek mennyit fizettek egy munkahely létrehozásáért, vagy akár a mostani helyzetben a megtartásért?

A KSH nyilvános friss adatai szerint a bruttó átlagkereset 438.200,- Ft, de a prémiumok nélküli rendszeres bruttó átlagkereset 375.700,- Ft,  miközben a medián átlagkereset valahol 300-320 ezer Ft környékén lehet. Ezek alapján a fenti 105,3 milliárd forint 280-351 ezer havi bruttó átlagbérnek felel meg, vagyis ennyi embernek tudna a kormány egyhavi átlagbért biztosítani ekkora összegből ezekben a nehéz időkben.

Ha a fenti egyéb példákat fordítjuk le erre az értelmezésre, akkor további 2.104.605 havi átlagbérrel lehetne segíteni a bajba jutottakon, de ehelyett elköltik a saját hobbijaikra, illetve az alkotmányos költségeket zsebbe visszafizető projektekre, cégekre. És akkor még nem említettem, hogy a BMW gyár is sokkal többe fog kerülni az adófizetőknek, mint amit hivatalosan beismernek.

Ha békeidőben ennyit költenének arra, hogy sok jól működő vállalkozás legyen, nem lenne ennyire utópisztikus kijelentés, hogy 2030-ra utolérjük Ausztriát. Ha 15,75 milliót adnának egy kezdő vállalkozásnak, akkor az közel 42 havi, vagyis 3,5 évnyi átlagbért biztosítana neki, ami alatt felépíthetné, önfenntartóvá és nyereségessé tehetné a vállalkozását. De nem is okvetlenül kell ennyi. Bőven elég lenne, ha az induló vállalkozót az első évben támogatnák az átlagbér összegével (5.274.828,- Ft, kata esetén 4.508.400,- Ft), a második évben a járulékok összegével (2.276.736,- Ft, kata esetén 600.000,- Ft), illetve finanszíroznák a vállalkozáshoz szükséges képzéseket (szakmai és vállalkozási ismereti képzések, kb.2 millió forint értékben). Ez egy munkahelyre vetítve 9.551.564,- Ft, kata esetén 7.108.400,- Ft lenne. Ez  kétharmada vagy fele annak, amit a kormány most költ, vagyis tudnának spórolni munkahelyenként 6-8 millió forintot, vagy a mostani 6.686 munkahely helyett ÉVENTE 11-15 ezer, két év alatt önfenntartóvá, FÜGGETLENNÉ és ADÓFIZETŐVÉ váló vállalkozást tudnának teremteni.

Természetesen szigorú feltételek mentén, számonkérhetőséggel (hogy ne csak az ingyen pénz miatt legyen valaki vállalkozó), illetve szükség esetén mentorálással. Persze ez senkinek nem érdeke, legalábbis a mai magyar politikában biztos nem. Ezért maradnak a támogatásoknak nevezett alamizsnák, amik csak további függőséget okoznak és konzerválják a rossz állapotokat. Vagyis a lényeg még egyszer: INGYEN LEVES NINCS! Ezt mind mi fizetjük. Együtt. Fideszesek és nem fideszesek egyaránt. Ezek szerint mégiscsak gazdag ország vagyunk, ha ilyenekre futja…

bircanyeerow

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.