Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha nem politikai akció, akkor micsoda?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Még január végén közölt Simicskó István fotókat arról, ahogy Újbuda parlamenti képviselője egy egyházi fenntartású idősotthonba visz ki személyesen oltóanyagot. Ezt az ellenzéki oldalról többen megszólták, jogosan. Az oltóanyagot kampányban felhasználni ugyanis olyan szinten gusztustalan, hogy az nem is mindennapi. Na persze ezt már szinte megszokhattuk idehaza, ahol mindent fel lehet használni politikai haszonszerzése, a karton tejtől a zsák krumpliig bezárólag. Nem állítom, hogy csak kormánypárti politikusok pózolnak oltóanyaggal, de ez bármelyik oldaltól felháborító. A Fidesznek – vagy jelen esetben a KDNP-nek – az égvilágon semmi köze nincs a vakcinákhoz. Azokat nem ők szerezték be, és az ideszállításukat sem ők intézték el. Ők mindösszesen az átvevő fél.

Akkor mégis mire olyan nagyon büszkék? Azzal számolnak – sajnos joggal –, hogy az emberek egy része, leginkább a saját szavazóik annyira buták, hogy fel sem fogják, hogy az Uniónak köszönhetjük még azt a kevés oltóanyagot is, amit kaptunk. Na nem mondom, az EU borzasztóan elrontotta a vakcina beszerzését, de ez egy másik cikk témája. A kormány ezt a vakcina beszerzést is úgy próbálja felhasználni saját politikai céljaira, mint az uniós fejlesztéseket, amelyekhez szintén nincs sokszor semmi közük sem, mégis úgy beszélnek róla és tartanak azokkal kapcsolatban sajtótájékoztatókat, mintha bármit is nekik kellene megköszönnünk.

De Simicskó ezt természetesen képtelen beismerni, inkább nyilatkozott szépen egyet a Fidesz pártlapjának, a Magyar Nemzetnek, ahol a következőket mondta el:

Küzdelmes, sok szenvedést, lemondást követelő időszak van mögöttünk, a világjárvány mihamarabbi megfékezése a cél, és ennek kulcsa az oltóanyag. Mindannyiunk közös érdeke, hogy kevesebben betegedjenek meg, hogy a korlátozásokon enyhíteni lehessen, hogy végre visszakapjuk korábbi életünket. Ebben a helyzetben nincs helye a politikai haszonszerzésnek, minden képességünket, energiánkat a vírus mihamarabbi legyőzésére kell fordítanunk. 

… Ez nem politikai akció, hanem felelős magatartás, amely mindenkitől, pártállástól függetlenül elvárható. Az emberéletnél nincs drágább, össze kell fognunk, hogy mindenkit megvédjünk a járvány pusztításától.

Ha nem politikai akció volt, akkor miért készültek fotók arról, ahogy Simicskó sajátkezűleg viszi ki az Unió által beszerzett oltóanyagokat? Nem túl meglepő módon a fotók alatt is azon örvendeznek a hívek, hogy milyen nagyszerű munkát végzett a kormány, és éppen megmenti a magyarokat. Ezek nagy része mondjuk a tipikus Fidesz-kommentelő, akinek igen komoly problémái vannak a magyar nyelvvel. Van persze 1-2 olyan komment is, miszerint ehhez Simicskónak semmi köze, ezt az EU küldte, bár ezek a kommentek vélhetően azután kerülhettek oda, hogy a poszt lényegében elévült, és már nem moderálja azt senki.

A kormány nyilvánvalóan politikai kérdést csinál az oltóanyagokból is, hiszen valamit fel kellene mutatni a választópolgároknak, ha már a védekezést sikerült elrontani, majd a válságkezelő intézkedések is több kárt okoztak, mint hasznot. Vendéglátósok százezrei háborodtak fel és gondolkoznak azon, hogy valamiféle tüntetést szerveznek. Elég egyértelműen a társadalom egy igen széles rétege elégedetlen a kormány válságkezelésével, amit – gondolom – ők maguk is látnak. Ezért próbálkoznak mindenféle hitel konstrukciókkal, meg lényegében jelentéktelen járulékok ideiglenes elengedésében, hátha akkor egy kicsit lenyugszanak a kedélyek. A vakcinákkal történő pózolás is ezen kampány része, amely kétlem, hogy a saját híveiken kívül bárki mást érdekelne.

Aki az elmúlt időszakot nem egy kő alatt töltötte, az tisztában van azzal, hogy jelen állás szerint minden Magyarországon beadott covid vakcina az Uniónak köszönhetően jutott el hozzánk. Sem az orosz, sem pedig a kínai vakcina nem elérhető jelen állás szerint (bár orosz vakcinából érkezett már be az országba egy kisebb dózis), noha – ha a kormány annyira bízna ezekben- már régen megtehette volna, hogy elérhetővé teszi az emberek számára. A gond csak az, hogy véleményem szerint még ők maguk sem olyan biztosak a dolgukban – annak ellenére sem, hogy végül engedélyeztették azokat -, ezért inkább folyamatosan támadják az EU-t annak szerencsétlen vakcinabeszerzései miatt, de a kínai és orosz vakcinákat azért még nem kezdték el terjeszteni.

Ehhez egyébként az is hozzátartozik, hogy a magyarok nagy többsége a már az Unió által is megvizsgált és engedélyezett vakcinákhoz ragaszkodik, az orosz és kínai oltásban pedig jóval kevésbé bízik meg. Szerintem pont ezért nem is sietnek azok beadatásával idehaza, hiszen igen kínos lenne, ha Orbán bejelentené, hogy itt van 2 millió kínai vakcina, lehet menni érte a háziorvoshoz, aztán alig lenne olyan ember, aki vállalkozik erre. Pontosan tudják, hogy ha a Pfizer, vagy a Moderna vakcina nem megfelelő immunválaszt vált ki, vagy súlyos mellékhatást okoz, úgy a gyártót terheli ezért a felelősség. Az orosz és kínai vakcina esetében azonban nem ez lenne a helyzet, ezért ha valami balul sülne el, azért bizony a magyar kormány vinné el a balhét.

Orbán tehát nem tesz mást, mint hogy az uniós vakcinákat felhasználja kampányához, miközben az Uniót szidja azért, mert nem szerzett be elég oltást. A kérdés már csak az, hogy noha valóban borzasztóra sikeredett az EU oltási programja, a magyar kormány vajon mennyi vakcinát tudott volna beszerezni a piacról, ha erre kényszerül? Mert lehet, hogy Szijjártót szívesen fogadják Moszkvában, de nem biztos, hogy ugyanezt a hatást érte volna el az Egyesült Államokban vagy Svájcban. Ha az egyes országok arra kényszerültek volna, hogy egymás ellen versenyezzenek, akkor vélhetően mi a sor végén kullognánk most és várhatnánk azt, hogy egyszer valamikor ide is eljusson valami. De hogy a kínai és orosz vakcinákat is sikerült gyorsan szerződést kötni? Erre egyszerű a magyarázat; mindkét nagyhatalom élt azzal a lehetőséggel, hogy egy EU-s ország által megmutathatják a világnak, hogy az oltásuk biztonságos és hatékony.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.