Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az elégedetlenség lassan a felszínre tör

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Lehet, hogy a kormány úgy érzékeli, semmi gond nincs azzal, hogy vendéglátósok munkájának tíz-, ha nem százezreit sodorták veszélybe, de ezzel egyre többen nem értenek egyet. Az jól látható, hogy egyre több az elégedetlenkedő országszerte amiatt, mert az állam nem teljesíti még az elvárható feladatát sem, vagyis a bajbajutottak megsegítését. Itt nem arról van szó, hogy könyöradományt kellene adniuk bárkinek, hanem arról, hogy az emberek által befizetett adókból segítséget nyújtsanak számukra, ameddig a járvány miatti korlátozások véget nem érnek. Ezeket az embereket a kormány – a járványra hivatkozva – akadályozza meg abban, hogy dolgozzanak. Tehát az a felfogás, miszerint az kap segítséget, aki ezért meg is dolgozik, az jelen esetben teljességgel értelmezhetetlen.

A vendéglátósoknak – nyilván nem csak ők vannak most gondban, de az ő szektorukat érintették talán a legjelentősebben a járvány miatti korlátozások – egyszerűen nem engedik meg, hogy dolgozzanak, de azt elvárják tőlük, hogy továbbra is fizessék a különböző járulékokat és adókat, amelyekből elviekben ki lehetne őket segíteni. Ezek a pénzek azonban Mészáros Lőrincekhez és Tiborcz Istvánokhoz vándorolnak, nem pedig az összeomlás szélén lévő szektorba. Már csak ezért is írtam én magam is nemrégiben, hogy véleményem szerint jogosak a követeléseik. Úgy tűnik azonban, hogy országszerte ezrek mennek csődbe és kerülhetnek esetlegesen az utcára, a helyzet mégsem változik. Nincs olyan hivatal vagy szervezet – talán a civil szervetekeben lehet bízni ismételten -, amely valódi segítséget nyújtana ezeknek az embereknek.

Erre jó példa egy nemrégiben történt eset, amelyet a 24.hu közölt. Az Árkád felmondott egy étteremnek, lefalazták az üzletet, majd rendőrt hívtak a tiltakozó tulajra – áll a címben, ami sajnos egyáltalán nem túlzó. A történet lényege, hogy a korlátozások miatt a férfi nem volt képes kifizetni a bérleti díjat a pláza felé, és noha megpróbáltak egyezségre jutni, ez végül nem sikerült. A szóban forgó pláza – amely az összes többi plázával együtt a járványveszély ellenére továbbra is nyitva tarthat – felmondási levelét múlt csütörtökön kapta meg az étterem tulajdonosa, aki két hetet kapott arra, hogy eredeti állapotában visszaadja a helyiséget. Ehhez képest kedd reggelre gipszkartonnal befalazták az üzlethelyiséget, ahol bent voltak a cég eszközei, árui és a kassza is. Ez érthetően felháborította a férfit, és idegességében egy festékszóróval a következőket írta a gipszkarton falra:

Mi is élni akarunk!! Engedjetek dolgozni!!! 5 ember munkahelye ez!

És ez csak egy kirívó eset a sok közül, azonban a lapnak a férfi elmondta, hogy nem voltak kint a Hősök terén tüntetni, azt gondolták, hogy nem ez a megoldás, de úgy tűnik, sokan el fognak jutni oda, hogy nincs visszaút. A vállalkozónak igaza van, mert akármennyire is nevetségesre sikeredett az az akció, emberek százezrei kerültek lehetetlen helyzetbe, amiért a kormányt vádolják. Az egy dolog ugyanis, hogy valóban járványhelyzet van, amiről a kormány nem tehet, arról viszont már igenis Orbán és bábjai tehetnek, hogy a szabályozások bevezetése óta sokan egy büdös vasat sem kaptak az államtól segítségként, ami lehetetlen helyzetbe hozta őket. És itt még nem is beszélünk arról a tényről, hogy egy sor olyan intézmény van nyitva a mai napig, ahol sokkal nagyobb eséllyel kapja el az ember a vírust, mint egy minden szabályt betartó étteremben vagy pubban.

A kormány – vélhetően szándékosan – ítélte halálra a vendéglátóipart, hogy a NER tagjai itt is gyökeret verhessenek. Ha ugyanis akarták volna, megmenthették volna ezeket az embereket. A költségvetésben bőven volt elegendő pénz arra, hogy ez megtörténjen, de Orbánék szerint ennél voltak sokkal fontosabb problémák is országszerte. A kérdés szerintem az, hogy ezek a felhergelt tömegek visszatarthatóak-e szép szóval és fenyegetéssel, vagy egyszer csak elégtételt követelnek. Itt nem kell semmi agresszív, romboló cselekményre gondolni, hiszen elég, ha megtöltik a Kossuth teret, vannak elegen hozzá. Az tény, hogy járványveszély van, csak hát ez nem annyira fogja lázba hozni azt a vendéglátóst, akinek már tényleg nincs mit veszítenie. Itt több százezer emberről beszélünk, akik egyáltalán nem biztos, hogy még sokáig csöndben fognak maradni.

De a legfontosabb az egészben talán az, hogy a társadalom egy komoly rétege is velük van. Ezek az emberek ugyanis hónapokig tűrték, hogy megfosztották őket munkájuktól. Nem mentek utcára, nem voltak agresszívek. Ezzel vélhetően sikerült is kivívniuk a többség szimpátiáját, ami még rosszul is elsülhet a kormány számára. Nem tudni, hogy mikor telhet be a pohár, de az az érzésem, hogy ettől már nem vagyunk távol. A felszín alatt folyamatosan gyűlik a feszültség, a kormány pedig továbbra is nevet a helyzeten. Provokál azzal, hogy milliárdos NER-lovagokat töm ki az adófizetők pénzén és értelmetlen beruházásokra költ, miközben százezrek munkahelye került veszélybe.

Ez a végtelen cinizmus még végzetesnek is bizonyulhat.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.