Július 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék
Adomány

Hacsaknem Blog


Normalitássá emelni az abnormalitást, erénnyé a sumákolást és a tudatlanságot, erkölcsi kötelességgé a gátlástalan hazudozást

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,384,312 forint, még hiányzik 615,688 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szemkilövető Feri pár hete nyíltan azzal fenyegette meg Vidnyánszky Attilát és »társait«, hogy földönfutók lesznek. Toleránsék nem csak a levegőbe beszélnek, meg is kezdik a tisztogatást, a cikkből kiderül, hogy működik ez a gyakorlatban

– ezzel a kocsmai színvonalú, mind szóhasználatában, mind stílusában és tartalmában a közösségi média legaluliskolázottabb trolljainak kommunikációs arzenálját másoló megjegyzéssel osztotta meg pár napja hivatalos Facebook-oldalán Dömötör Csaba, Rogán Antal propagandaminisztériumának parlamenti államtitkára a Mandiner nevű fideszes újság egyik hangulatkeltő cikkét.

Az Elvállalta, hogy tanít az SZFE-n – Baranyi Krisztina azonnal kirúgta című médiatörténeti remekmű alapvetően a ferencvárosi Pinceszínház igazgatójának, Soós Péternek a sirámairól szól. A fideszes megyei lapokban meg a Magyar Nemzetben már Baranyi Krisztina beváltotta Gyurcsány fenyegetését címen hömpölygött tovább, a hirado.hu pedig Dömötört idézve, Toleránsék meg is kezdik a tisztogatást – kirúgták a Pinceszínház igazgatóját címmel borzolta a kedélyeket.

Az SZFE új vezetőségének csütörtöki közleménye által is megerősített korábbi sajtószivárgásokból tudjuk, hogy Soósnak az SZFE filmrendező osztályához lesz köze. Amely filmrendező osztályt az az András Ferenc Balázs Béla- és Kossuth-díjjal kitüntetett rendező fogja irányítani, akit a Veri az ördög a feleségét vagy a Dögkeselyű című filmekről lehet ismerni, és akinek csaknem húsz éve nem készült nagyjátékfilmje, sebaj. Bokros teendőinek ellátásában András Ferencet tehát Soós Péter rendező segíti majd, aki január 1-től óraadó tanári állást vállalt az intézményben, és többek között olyan kultikus, színvonalas művek rendezőjeként ismert, mint a Jóban rosszban, a Hacktion, a Tűzvonalban, a Korhatáros szerelem vagy az Űrgammák.

Valahányszor bármilyen kontextusban szóba kerül az SZFE, erőteljesen uralkodnom kell magamon, hogy ne öntse el a szar az agyamat, sőt. Mióta a szegedi egyetem (SZTE) modellváltásáról szóló pénteki szenátusi szavazás (nekik legalább a látszat kedvéért volt lehetőségük saját magukról szavazni, még ha ez sima, megalázó szemfényvesztés is) botrányos körülményei nyilvánosságra kerültek, ez hatványozottan így van. Ettől függetlenül nem az én irreleváns, egyáltalán senkit nem érdeklő érzéseim a fontosak, hanem ennek az apróságnak tűnő történetnek az egészen elképesztő tálalása. Ami nem csak Soós Péter kirúgott vezető állású munkavállaló magyarázkodása miatt elképesztő, hanem főleg a politikai hasznot leső, egy (munka)jogi kérdést buta, hazug hergelésre és uszításra felhasználó gátlástalan pártkatona miatt. Őt hívják Dömötör Csabának, és nem véletlenül a propagandaminisztériumban kapott államtitkári állást, holott végezhetne például valami társadalmilag hasznos, tisztességes munkát is.

Azt persze értem, még ha elfogadni nem is sikerült, hogy a politikai tisztogatás, a politikai ellenség kivégzése, lejáratása, ellehetetlenítése, meghurcolása és jogfosztása definíció szerint a Fidesz előjoga. Ezért azt is értem, bár elfogadni nem tudom, hogy egy falmelléki szemkilövetőferizés miatt bármit lehet hazudni, akár még azt is, hogy Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere lényegében földönfutóvá tette Soós Pétert. Gyengébbek, Dömötör-rajongók és pártmédia-fogyasztók kedvéért: így akart bosszút állni rajta (Szemkilövető Feri kottájából!!!) azért, mert a Vidnyánszky-féle SZFE-n vállalt állást. Vagyis Baranyi egy olyan embert rúgott ki, aki ártatlan, aki egyáltalán semmi olyasmit nem követett el, ami indokolta volna a kirúgását.

Miután a Mandiner szerecsenmosdató cikke olyan nyilvánosságot kapott, ami egy ilyen horderejű hazug vádaskodás esetében nem hagyható figyelmen kívül, különösen súlyos, hogy a fideszes államtitkár ezt a szerecsenmosdatást azzal az igénytelen, kocsmai hőzöngést idéző szöveggel népszerűsíti, ami fent olvasható. Ez az SZFE-ügy körül hemzsegő pártállami törvénytelenségek és jogszerűtlenségek tengeréhez képest valóban parányi csepp, abból a szempontból viszont sokatmondó, hogy miközben egy Soós-féle munkavállaló – aki tehát nem egy közönséges, hanem vezető állású munkavállaló volt – hivatkozhat arra, hogy nincs tisztában a saját jogviszonyával, és nem gondolta volna, hogy ez akkora nagy ügy lesz, egy fideszes államtitkár esetében ez viszont semennyire nem bocsánatos bűn. Mármint az, hogy úgy csinál mártírt a tudatlan, ártatlan, jóhiszemű munkavállalóból egy öblös szemkilövetőferizés kedvéért, hogy a jogi, törvényi előírást elfelejti megemlíteni. Mintha egy munkaszerződés és az abban foglalt feltételek nem léteznének, azok senkit semmire nem köteleznének. Ez akkor is frusztráló, ha a sztárjogászok kormánya már csak ilyen: tudja, hogy a híveit nem unalmas törvényi előírásokkal és a valóság szálainak kibontásával lehet elvarázsolni, hanem a Szemkilövető Ferivel, ennek megfelelően hallgat el, csúsztat vagy simán hazudik.

Ezért van az, hogy Baranyi Krisztina összegyurcsányozásának igyekezete már megint kitakarta a valóságot és a törvényességet. Tizenegy évvel az elmúlt nyolc év után folyamatosan kitakarja. (Még azután is kitakarja, hogy Orbán Viktor Magyarországának immár friss papírja van arról, hogy az erőszaktevő orosz pártállam oldalára állt az egész Európai Unióval szemben.) Pontosan úgy, ahogy az SZFE Vidnyánszky kezére játszásának igyekezetébe is minden belefért a pőre törvénytelenségtől az embertelenségig.

Holott Dömötör pontosan tudja (ha nem tudja, akkor menjen valami társadalmilag hasznos munkát végezni), hogy bár az érvényben lévő Munka Törvénykönyve általánosságban nem tiltja meg, hogy egy munkavállaló több munkaviszonyt létesítsen, ezen előírás alól

kivételt képez a vezető állású munkavállaló, aki esetében a törvény megtiltja, hogy további munkavégzésre irányuló jogviszonyt létesítsen. Amennyiben tehát valaki vezető pozícióban van, nem vállalhat másodállást.

Ez a történet ennyi, és ennyiről szól, egy vesszővel nem többről. Ehhez képest a hangulatkeltő hazudozásban, ezt az apró tényt sajnos nem sikerült kidomborítania Dömötör államtitkárnak. Pedig maga Baranyi is világossá tette, a pártújságok egymást idéző cikkeiben is benne van, de még Soós sem tagadta le csuklóból, hogy ez így lenne. Ebből pedig az következik, hogy a Fidesz szerint rendben van szerződést szegni, a vállalt kötelezettségeket félvállról venni, titkolózni, maszatolni, majd mindennek a tetejébe megsértődni és felháborodni azon, hogy a munkáltató a törvény betűje szerint járt el.

Lehet, hogy feleslegesnek tűnik erre a jelentéktelennek látszó történetre szavakat pazarolni, pedig nem az. Pontosan az a bűnözőire hasonlatos mentalitás köszön vissza belőle, amivé a Fidesz tette az országot. Kicsiben és nagyban ez a mentalitás szivárgott be mindenhova. Ezért nem az a baj, hogy valaki szerződést szeg, hanem az a baj, hogy a szerződésszegésnek következménye van. Sikerült normalitássá emelni az abnormalitást, erénnyé a sumákolást és a tudatlanságot, erkölcsi kötelességgé a gátlástalan hazudozást. Így születnek a hősök és mártírok, és így születnek a bűnbakok is. Így fordult ki magából a jobboldali morális fölény által foglyul ejtett ország. Kicsiben és nagyban.

És hogy valójában miért uszultak rá ekkora vehemenciával, a propagandaminisztérium Szemkilövető Ferit kiáltó, habzó szájú államtitkárával Baranyi Krisztinára? Egy január eleji felmérés eredményei szerint

  • a kerületben élők többsége elégedett az önkormányzat járványügyi védekezésével, és még ennél is nagyobb arányban támogatják a 2020-ban hozott legfontosabb intézkedéseket;
  • Baranyi Krisztina és az ellenzéki többségű képviselő-testület megválasztása óta nincsen egyetlen olyan terület sem, amely a kerületiek többsége szerint romlott volna;
  • egy választáson az ellenzéki pártok szövetsége csúnyán lemosná a pályáról a kormánypártokat Ferencvárosban.

Minden világos.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.