Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Már a sajátjaik közül is vannak, akik elpártolnak tőlük

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az MSZP-közeli Szociális Demokráciáért Intézet egy olyan felmérést készített, amiből lényegében az derül ki, hogy egyrészt az állampárt vesztésre áll, másrészt pedig az emberek többsége a kamu nemzeti konzultáció ellenére sem érzi úgy, hogy a kormány figyelembe veszi a véleményét. A felmérést persze érdemes a helyén kezelni – a publikációban is szerepelnek olyan mondatrészek, amelyek nyíltan kormányellenesek -, azonban úgy hiszem, hogy 10 000 ember megkérdezésével valóban felmérhető valamilyen szinten az emberek véleménye. Az tudható – több felmérés is igazolta – hogy a 2022-es választás szoros lehet, sőt, a legtöbb vélemény szerint a Fidesz vereséget fog szenvedni. Igen ám, de ezt csak akkor lehet feltételezni, ha minden marad úgy, ahogy most is van. A Fidesz ugyanis teljhatalommal bír, egy éjszaka alatt írhatja át a választási törvényt, vagy szabadíthatja az ÁSZ-t az ellenzéki pártokra.

Ezen felül nem szabad figyelmen kívül hagyni a vidéki emberek megzsarolását és lefizetését, nem beszélve a határon túliakról. A Fidesz egészen biztosan mindent bele fog adni, hogy ne veszítsék el a választásokat. Ha ugyanis ez megtörténik – és az őket támogatók nem robbantanak ki egy polgárháborút értük, mint ahogy ezzel számolnak egyre többen kormányoldalon -, akkor elkezdhetik kikutatni, hogy melyik országoknak nincs kiadatási egyezménye Magyarországgal. És tudom, a Fidesz minden fontos intézményt bevett már, oda kádereket ültetett, csak ha a közvélemény többsége valódi rendszerváltást akar – ehhez mondjuk kelleni fognak az ellenzéki pártok is -, azt nem nagyon lehet máshogy megtenni, mint valódi felelősségrevonással.

De térjünk vissza egy kicsit a kutatásra. Az első kérdés a következő volt: Orbán Viktor mennyire veszi figyelembe az Önhöz hasonló emberek véleményét? Erre a válaszadók 75 százaléka válaszolt úgy, hogy egyáltalán nem – 51% – vagy mérsékelten veszi figyelembe a véleményüket. Ez már csak azért is egy borzasztóan magas szám, mert az állampárt mindig több millió visszaküldött nemzeti konzultációról beszél, ami a választóképes polgárok jóval több, mint 25 százalékát kellene, hogy jelentse. A Fidesz sikeresen tartotta eddig fenn annak látszatát, hogy őket az emberek kétharmada támogatja, miközben a valóságban ez a szám talán még az egyharmadot sem éri el. Annak idején, az őszödi beszédet követően – úgy hiszem -, valóban sokan támogathatták a Fideszt, azonban akkor sokan még nem tudták, hogy mire is képes, amikor hatalomra kerül.

Idővel a megyei jogú városok, valamit a főváros is elpártolt tőle, és az ellenzéket kezdte el támogatni. Az önkormányzati választásokon Orbán Viktor elvesztette a fővárost – több megyeszékhely mellett -, ami egy jel lehetett számára. Akkor ugyanis részleges összefogásra volt képes az ellenzék, amely a 2022-es választásokra a jelek szerint teljes összefogássá fog változni. Ha már az önkormányzati választásokon is ilyen komoly győzelmeket ért el az ellenzék, akkor mi várható 2022-ben? Pláne akkor, ha már a saját szavazóik között is sokan vannak olyanok, akik úgy érzik, semmibe veszik az ő véleményüket. Egyre több jel utal arra, hogy ha nem képes változtatni az állampárt – vagy nem lesz akkora szerencséje, mint a menekültválság idején – akkor a végzetébe rohan.

Az ellenzéki összefogás – a felmérés szerint – azonban még messze nem elegendő, hiszen a jelenleginél is szorosabb összefogást szeretnének látni a szavazók. Erős egyéni jelölteket, valamit egy olyan miniszterelnök-jelöltet, akit elegen ismernek és megbíznak benne. Sokan, sok nevet emlegetnek, de szerény véleményem szerint jelen állás szerint valódi esélye Karácsony Gergelynek lenne, akit bármennyire is támad a kormánypárt, eddig valódi fogást nem sikerült találnia rajta. Európai színvonalon vezeti Budapestet és nyitott a párbeszédre, valamint arra, hogy bekapcsolja Budapestet az európai vérkeringésbe. Egy ellenzéki formációnak pont egy olyan miniszterelnökre lenne szüksége, akit egyrészről elegen ismernek és elismernek, másrészt pedig képes megszólítani a fiatalokat. Erre a Fidesz jól láthatóan teljesen képtelen. Mert próbálkoznak a családok támogatásával vagy az adók elengedésével, de ez önmagában még nem fog plusz szavazatot hozni számukra, hiszen ezek a fiatalok egy európai országban szeretnének élni, nem egy banánköztársaságban.

Márpedig Magyarország egyre inkább azzá alakult. Egyre kevesebben érzik azt, hogy Európához tartozunk. A bérek mit sem érnek, a szolgáltatások és élelmiszerek ára már magasabb, mint sok nyugati országban, miközben a jogállam leépült. És igen, itt vitatkozhatunk azon, hogy ez mit is jelent, de aki járt már Nyugaton, az pontosan tudja, miről beszélek. Problémák ott is vannak nyilvánvalóan, de ég és föld a különbség az emberek felfogása és szabadsága között. A fiataloknak erre van igénye, arra, hogy ne kelljen állami propagandával szembesülniük minden áldott nap és arra, hogy szüleik, nagyszüleik ne agymosott nacionalistákként beszéljenek velük és gyűlölködjenek napi rendszerességgel. A Fidesz 10 év alatt kettészakította az országot, aminek következtében fiatalok százezrei menekültek el.

Persze lehet most itt jönni a számokkal, de a valóság az, hogy sokan nem szóltak a hazai hatóságoknak, hogy ők most leléptek. Egyszerűen összepakoltak és elindultak nyugat irányába, mert elegük volt abból, hogy minden leomlik körülöttük. Most épp az egyetemeket teszi tönkre a Fidesz, ami a fiatalok szemében nem épp egy jó pont. Egyfelől próbálkoznak egyes fiatalok támogatásának megszerzésével, de másfelől páros lábbal szállnak beléjük és rombolják le a jövőjüket a szemük előtt. Nem hiszem, hogy ennek lehet más eredménye, mint az, hogy hamarosan a múlt részévé fog válni a Fiatal Demokraták Szövetsége, amelyből már csak a szövetség igaz, semmi más. Idővel kiöregedett autokraták szövetségévé váltak, amely 11 évig képes volt irányítani az országot, de csillaga leáldozott.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.